Nazwisko: Zygmont
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=4159&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
-
Gość
JAN ZYGMONT ożeniony z KATARZYNĄ POSTEK miał 5-cioro dzieci o imionach: ALEXANDER, LUCJAN, ADELA, FLORA, HELENA. ALEXANDER ożenił się z SALOMEĄ POSTEK i prawdopodobnie wyjechał do USA w latach 1920-1930. LUCJAN ożenił się z GENOWEFĄ WIKIEŁ z JARTYPOR 31.01.1927r. w Kościele w WĘGROWIE i zamieszkali we WROTNOWIE. FLORA wyszła za mąż za NN SUPEŁ. HELENA wyszła za mąż za EDWARDA GORCZYCĘ. ADELA zmarła jako dziecko.
-
Nytko_Małgorzata

Witam,
Nie wiem czy nasi przodkowie mają coś ze sobą wspólnego, ale może będziemy mogły sobie pomóc na wzajem ?
Matka mojej babci Genowefy nosiła nazwisko Zygmunt. Franciszka Zygmunt wyszła za mąż za Jana Błądek. Jeszcze w roku 1943 mieszkali we Włodzimierzu Wołyńskim na ulicy Lotniczej 18. Niestety nie wiem kiedy, ani gdzie się pradziadkowie urodzili. Pozdrawiam serdecznie.
Małgosia.
Nie wiem czy nasi przodkowie mają coś ze sobą wspólnego, ale może będziemy mogły sobie pomóc na wzajem ?
Matka mojej babci Genowefy nosiła nazwisko Zygmunt. Franciszka Zygmunt wyszła za mąż za Jana Błądek. Jeszcze w roku 1943 mieszkali we Włodzimierzu Wołyńskim na ulicy Lotniczej 18. Niestety nie wiem kiedy, ani gdzie się pradziadkowie urodzili. Pozdrawiam serdecznie.
Małgosia.
Nazwisko Zygmunt spotyka się w parafii Skibniew Podawce od 1860 roku we wsiach Kostki, Suchodół i Buczyn Ruski. Z pewnością są związani z rodziną z Wrotnowa i Węgrowa, bo to sąsiednie parafie.
Pozdrawiam
Lech Niepiekło
Pozdrawiam
Lech Niepiekło
-
Zbigniew_Z

Nazwisko Zygmunt
Witam
Może to zbieg okoliczności. Moi krewni o tym nazwisku urodzeni w dawnym województwie sandomierskim wyemigrowali w XIX w. w okolice Węgrowa.
Mieszkali też na Wołyniu, skąd Władysław Zygmunt z rodziną musiał uciekać przed pogromem Ukraińców. Ich potomkowie mogą mieszkać w Łodzi, Zamościu. Niestety nic więcej nie wiem na ten temat. Mogą mieć też inne nazwiska poprzez małżeństwa córek.
Może to zbieg okoliczności. Moi krewni o tym nazwisku urodzeni w dawnym województwie sandomierskim wyemigrowali w XIX w. w okolice Węgrowa.
Mieszkali też na Wołyniu, skąd Władysław Zygmunt z rodziną musiał uciekać przed pogromem Ukraińców. Ich potomkowie mogą mieszkać w Łodzi, Zamościu. Niestety nic więcej nie wiem na ten temat. Mogą mieć też inne nazwiska poprzez małżeństwa córek.
-
Nytko_Małgorzata

Nazwisko Zygmunt
Witam,
Wiem już nieco więcej o mojej prababci Franciszce Błądek z domu Zygmunt. Urodziła się w 1884 r. Zanim zamieszkała z mężem we Włodzimierzu Wołyńskim mieszkali w miejscowościach Siedmiarka i Kocior. 15.08.1943 r ukraińcy zabili ich 13 -to letnią córkę Marię. Na płuca zmarła ich 19 letnia córka Antonina, ale to musiało być przed 1943 r. Mam nadzieję kiedyś odnaleźć ich groby i miejsce gdzie była ulica Lotnicza. Może wspólnie poskładamy tą układankę ? Byłoby fajnie.
Pozdrawiam serdecznie. Małgosia.
Wiem już nieco więcej o mojej prababci Franciszce Błądek z domu Zygmunt. Urodziła się w 1884 r. Zanim zamieszkała z mężem we Włodzimierzu Wołyńskim mieszkali w miejscowościach Siedmiarka i Kocior. 15.08.1943 r ukraińcy zabili ich 13 -to letnią córkę Marię. Na płuca zmarła ich 19 letnia córka Antonina, ale to musiało być przed 1943 r. Mam nadzieję kiedyś odnaleźć ich groby i miejsce gdzie była ulica Lotnicza. Może wspólnie poskładamy tą układankę ? Byłoby fajnie.
Pozdrawiam serdecznie. Małgosia.
-
bernard123

Nazwisko Zygmunt
Dnia 03.02.1942r. zmarł Piotr Zygmunt , rolnik urodzony i zamieszkały w Mniszewie
lat 78 , syn Aleksandra i Tekli z Tomaszewskich.
Bernard
lat 78 , syn Aleksandra i Tekli z Tomaszewskich.
Bernard
-
Nytko_Małgorzata

Nazwisko Zygmunt
Bernard123,
Czy żoną tego Piotra była Tekla z domu Górska ? Nazwisko Zygmunt jest w kręgu Twoich zainteresowań czy posiadasz poprostu jakieś zapiski ?
Dziękuję za tą informację, możliwe że to mój prapradziadek. Proszę o więcej
Pozdrawiam.
Gosia
Czy żoną tego Piotra była Tekla z domu Górska ? Nazwisko Zygmunt jest w kręgu Twoich zainteresowań czy posiadasz poprostu jakieś zapiski ?
Dziękuję za tą informację, możliwe że to mój prapradziadek. Proszę o więcej
Pozdrawiam.
Gosia
-
bernard123

Nazwisko Zygmunt
Żona Piotra nie jest wymieniona w akcie .Mam sporo kserokopii aktów innych osób
a Zygmuntowie niejako skserowałem przy okazji .Podaj Małgosiu ,n.p. na priw maila,
toTobie wyślę jako załącznik posiadane akty .
Na dzisiaj jeszcze jeden :akt zgonu Justyny Zygmuntowej , zmarłej23.06.1814r. lat33
zam. wieś Podole nr.19.Zgłasza mąż Jakub lat 40.
Z pozdrowieniami
Bernard
a Zygmuntowie niejako skserowałem przy okazji .Podaj Małgosiu ,n.p. na priw maila,
toTobie wyślę jako załącznik posiadane akty .
Na dzisiaj jeszcze jeden :akt zgonu Justyny Zygmuntowej , zmarłej23.06.1814r. lat33
zam. wieś Podole nr.19.Zgłasza mąż Jakub lat 40.
Z pozdrowieniami
Bernard
-
Nytko_Małgorzata

Nazwisko Zygmunt
Bernard podałam na pw adres mojej poczty mailowej. Jeśli nie dotarło to proszę daj mi znać na forum.
Gosia.
Gosia.
Nazwisko Zygmunt
Znam osobę o nazwisku Zygmunt (ma około 80 lat) pochodzi ze wschodu (Bieszczady?) zapytam o nazwisko rodowe i nazwę miejscowości z której pochodzi(kiedyś opowiadała,że miejscowość ta nie istnieje)
- Jacek-Skorupski
Nazwisko Zygmunt
Wszystkie osoby wymienione w pierwszym poście pochodzą z parafii Miedzna. Właśnie został dodany do Geneteki kompletny indeks z tej parafii. Proszę tam poszukać. Zygmontów i Zygmuntów jest tam cała masa.
Pozdrawiam
Jacek Skorupski
Pozdrawiam
Jacek Skorupski
-
Nytko_Małgorzata

Nazwisko Zygmunt
Jacku dziękuję za informację. Nieznam parafii moich przodków, ale chętnie tam zajrzę, może podpasują imiona i nazwiska z domu ?
Beikon proszę nie zapomnij spytać. Szukałam miejsca urodzenia moich pradziadków na Wołyniu, ale teraz myślę, że mogli się urodzić w okolicach Horodła i Tomaszowa Lub.
Pozdrawiam Kolegów serdecznie.
Gosia.
Beikon proszę nie zapomnij spytać. Szukałam miejsca urodzenia moich pradziadków na Wołyniu, ale teraz myślę, że mogli się urodzić w okolicach Horodła i Tomaszowa Lub.
Pozdrawiam Kolegów serdecznie.
Gosia.
Re: Nazwisko Zygmunt
Nazwisko Zygmunt pojawia się w parafii Biłgoraj woj. Lubelskie w końcu 19 wieku. Jak będą już wrzucone moje indeksy do geneteki to będzie można znaleźć.
-
krzysztof.pydo