Nazwisko: Zygmont

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=4159&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Gość

Post autor: Gość »

JAN ZYGMONT ożeniony z KATARZYNĄ POSTEK miał 5-cioro dzieci o imionach: ALEXANDER, LUCJAN, ADELA, FLORA, HELENA. ALEXANDER ożenił się z SALOMEĄ POSTEK i prawdopodobnie wyjechał do USA w latach 1920-1930. LUCJAN ożenił się z GENOWEFĄ WIKIEŁ z JARTYPOR 31.01.1927r. w Kościele w WĘGROWIE i zamieszkali we WROTNOWIE. FLORA wyszła za mąż za NN SUPEŁ. HELENA wyszła za mąż za EDWARDA GORCZYCĘ. ADELA zmarła jako dziecko.
Nytko_Małgorzata

Sympatyk

Post autor: Nytko_Małgorzata »

Witam,
Nie wiem czy nasi przodkowie mają coś ze sobą wspólnego, ale może będziemy mogły sobie pomóc na wzajem ?
Matka mojej babci Genowefy nosiła nazwisko Zygmunt. Franciszka Zygmunt wyszła za mąż za Jana Błądek. Jeszcze w roku 1943 mieszkali we Włodzimierzu Wołyńskim na ulicy Lotniczej 18. Niestety nie wiem kiedy, ani gdzie się pradziadkowie urodzili. Pozdrawiam serdecznie.
Małgosia.
Awatar użytkownika
Niepiekło

Sympatyk

Post autor: Niepiekło »

Nazwisko Zygmunt spotyka się w parafii Skibniew Podawce od 1860 roku we wsiach Kostki, Suchodół i Buczyn Ruski. Z pewnością są związani z rodziną z Wrotnowa i Węgrowa, bo to sąsiednie parafie.
Pozdrawiam
Lech Niepiekło
Zbigniew_Z

Sympatyk

Nazwisko Zygmunt

Post autor: Zbigniew_Z »

Witam
Może to zbieg okoliczności. Moi krewni o tym nazwisku urodzeni w dawnym województwie sandomierskim wyemigrowali w XIX w. w okolice Węgrowa.
Mieszkali też na Wołyniu, skąd Władysław Zygmunt z rodziną musiał uciekać przed pogromem Ukraińców. Ich potomkowie mogą mieszkać w Łodzi, Zamościu. Niestety nic więcej nie wiem na ten temat. Mogą mieć też inne nazwiska poprzez małżeństwa córek.
Nytko_Małgorzata

Sympatyk

Nazwisko Zygmunt

Witam,
Wiem już nieco więcej o mojej prababci Franciszce Błądek z domu Zygmunt. Urodziła się w 1884 r. Zanim zamieszkała z mężem we Włodzimierzu Wołyńskim mieszkali w miejscowościach Siedmiarka i Kocior. 15.08.1943 r ukraińcy zabili ich 13 -to letnią córkę Marię. Na płuca zmarła ich 19 letnia córka Antonina, ale to musiało być przed 1943 r. Mam nadzieję kiedyś odnaleźć ich groby i miejsce gdzie była ulica Lotnicza. Może wspólnie poskładamy tą układankę ? Byłoby fajnie.
Pozdrawiam serdecznie. Małgosia.
bernard123

Sympatyk

Nazwisko Zygmunt

Post autor: bernard123 »

Dnia 03.02.1942r. zmarł Piotr Zygmunt , rolnik urodzony i zamieszkały w Mniszewie
lat 78 , syn Aleksandra i Tekli z Tomaszewskich.
Bernard
Nytko_Małgorzata

Sympatyk

Nazwisko Zygmunt

Bernard123,
Czy żoną tego Piotra była Tekla z domu Górska ? Nazwisko Zygmunt jest w kręgu Twoich zainteresowań czy posiadasz poprostu jakieś zapiski ?
Dziękuję za tą informację, możliwe że to mój prapradziadek. Proszę o więcej :)
Pozdrawiam.
Gosia
bernard123

Sympatyk

Nazwisko Zygmunt

Post autor: bernard123 »

Żona Piotra nie jest wymieniona w akcie .Mam sporo kserokopii aktów innych osób
a Zygmuntowie niejako skserowałem przy okazji .Podaj Małgosiu ,n.p. na priw maila,
toTobie wyślę jako załącznik posiadane akty .
Na dzisiaj jeszcze jeden :akt zgonu Justyny Zygmuntowej , zmarłej23.06.1814r. lat33
zam. wieś Podole nr.19.Zgłasza mąż Jakub lat 40.
Z pozdrowieniami
Bernard
Nytko_Małgorzata

Sympatyk

Nazwisko Zygmunt

Bernard podałam na pw adres mojej poczty mailowej. Jeśli nie dotarło to proszę daj mi znać na forum.
Gosia.
Beikon

Sympatyk

Nazwisko Zygmunt

Post autor: Beikon »

Znam osobę o nazwisku Zygmunt (ma około 80 lat) pochodzi ze wschodu (Bieszczady?) zapytam o nazwisko rodowe i nazwę miejscowości z której pochodzi(kiedyś opowiadała,że miejscowość ta nie istnieje)
Awatar użytkownika
Jacek-Skorupski
Ekspert

Nazwisko Zygmunt

Post autor: Jacek-Skorupski »

Wszystkie osoby wymienione w pierwszym poście pochodzą z parafii Miedzna. Właśnie został dodany do Geneteki kompletny indeks z tej parafii. Proszę tam poszukać. Zygmontów i Zygmuntów jest tam cała masa.
Pozdrawiam
Jacek Skorupski
Nytko_Małgorzata

Sympatyk

Nazwisko Zygmunt

Jacku dziękuję za informację. Nieznam parafii moich przodków, ale chętnie tam zajrzę, może podpasują imiona i nazwiska z domu ?
Beikon proszę nie zapomnij spytać. Szukałam miejsca urodzenia moich pradziadków na Wołyniu, ale teraz myślę, że mogli się urodzić w okolicach Horodła i Tomaszowa Lub.
Pozdrawiam Kolegów serdecznie.
Gosia.
alus

Sympatyk
Mistrz

Re: Nazwisko Zygmunt

Post autor: alus »

Nazwisko Zygmunt pojawia się w parafii Biłgoraj woj. Lubelskie w końcu 19 wieku. Jak będą już wrzucone moje indeksy do geneteki to będzie można znaleźć.
krzysztof.pydo

Post autor: krzysztof.pydo »

Jeśli ktoś szuka swojego przodka o nazwisku ZYGMONT w okolicach Bukowej koło Biłgoraja, to znalazłem w księdze w Puszczy Solskiej domniemany błąd...
W spisie treści księgi z roku 1857, Akt. 57 widnieje WOJCIECH PYDA, który tak naprawdę nazywa się WOJCIECH ZYGMONT. Matką była FRANCISZKA WOJTYŁA.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”