Parafia Uścimów?

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Tomkow

Sympatyk
Nowicjusz

Parafia Uścimów?

Post autor: Tomkow »

Witam,
jestem bezradny. Moja prapraprababcia urodziła się w 1865 roku we wsi Jedlanka (informacja z księgi meldunkowej z lat 30-tych XX w., kiedy to już mieszkała na Mazowszu). Poszukuję w jakiej parafii owa Jedlanka mogła funkcjonować, gdzie szukać jej aktu urodzenia?
Tabela osad wskazuje parafie: Tuchowicz i Uścimów. Tuchowicz jest w szukajwarchiwach.pl i nie znajduję jej urodzenia. Gorzej jest z drugą parafią. Wychodzi mi na to, że powstała ona dopiero po I wojnie?
Czy miałby ktoś pomysł, gdzie szukać rzymskokatolickiego (chyba?) urodzenia ze wsi Jedlanka?
Z góry dziękuje!
t.
el_za

Sympatyk
Mistrz

Parafia Uścimów?

Post autor: el_za »

Zajrzyj tu:

http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_III/544

może któraś z tych Jedlanek będzie tą właściwą.

Ela
Awatar użytkownika
Mirek.Kozak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Mirek.Kozak »

wies Jedlanka

gub. Radomska - parafie:

Jedlinsk
Zwolen
Krzyzanowice

gub. Siedlecka - parafie:

Ostrów
Tuchowicz
Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
galador

Post autor: galador »

a powiedz jak twoja babcia miała na imię i nazwisko panieńskie. każde akta urodzeń z danego roku w parafii tuchowicz mają swoją listę urodzonych po której łatwo znaleźć jeśli znasz rosyjski. mogę ci sprawdzić czy takowa się urodziła w danym roku co zajmie pół minuty, i kto był jej rodzicami, i ile rodzice mieli lat co zajmie 3 minuty...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”