Poszukuję informacji na temat nazwiska Tatara
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Tatara_Sławomir
Poszukuję informacji na temat nazwiska Tatara
Witam badaczy i liczę na pomoc wszystkich, którzy coś wiedzą na temat nazwiska Tatara, z relacji nieżyjącego mojego dziadka wiem, że pochodził zz okolicy Radomska. Miał na imię Jan, jego ojciec Aleksander i na tym niestety koniec. Jeślimktoś może podać źródła informacji o takim nazwisku to będę wdzięczny. A może też etymologia nazwwiska.
Pozdrawiam wszystkich
Pozdrawiam wszystkich
- Kaczmarek_Aneta

-
Tatara_Sławomir
-
AlicjaSurmacka

Tatara to dość popularne nazwisko w Radomsku.
W Archiwum Państwowym w Piotrkowie Tryb są Księgi Ludności Stałej z Radomska z XIX wieku i w ich bazie komputerowej po odnalezieniu nazwiska można bez trudu odszukać później w księgach spisy całych rodzin
z wyszczególnieniem daty i miejsca urodzenia, wyznania, zawodu itp.
Siostra mojego ojca wyszła za mąż za Tatarę i mam ich w swoim drzewie.
Również w rodzinie mojego małżonka kobieta o nazwisku Surmacka wyszła za mąż za mężczyznę o nazwisku Tatara.
Pozdrawiam Alicja
W Archiwum Państwowym w Piotrkowie Tryb są Księgi Ludności Stałej z Radomska z XIX wieku i w ich bazie komputerowej po odnalezieniu nazwiska można bez trudu odszukać później w księgach spisy całych rodzin
z wyszczególnieniem daty i miejsca urodzenia, wyznania, zawodu itp.
Siostra mojego ojca wyszła za mąż za Tatarę i mam ich w swoim drzewie.
Również w rodzinie mojego małżonka kobieta o nazwisku Surmacka wyszła za mąż za mężczyznę o nazwisku Tatara.
Pozdrawiam Alicja
-
Tatara_Sławomir
Super, dziękuję, czy ta baza jest dostępna on-line czy należy się tam zgłosić osobiście. Niestety mój dziadek wyrwał się z tamtych terenów do Torunia,a ja jeszcze dalej bo mieszkam w Gdańsku, stąd moje pytanie.
pozdrawiam
PS. zacząłem tworzyć moje drzewo na stronach www.ancestry.com i być może gdzieś tam się spotkamy
pozdrawiam
PS. zacząłem tworzyć moje drzewo na stronach www.ancestry.com i być może gdzieś tam się spotkamy
- Ewa_Szczodruch

- Kaczmarek_Aneta

Sławku,Tatara_Sławomir pisze:Super, dziękuję, czy ta baza jest dostępna on-line czy należy się tam zgłosić osobiście.
w przypadku ksiąg czy spisów ludności, raczej trzeba zgłosić się osobiście, ewentualnie możesz zlecić kwerendę (odpłatną) archiwistom.
Polecam następujący poradnik:
http://www.genealodzy.pl/poszukiwanie-p ... ja=archiwa
Pozdrawiam,
Aneta
-
Tatara_Sławomir
Do Ewy,Witaj Sławomirze
Oto etymologia:
Tatara 1451 - w grupie nazwisk pochodzących od nazwy etnicznej Tatar.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001
Co oznacza liczba 1451 przy nazwisku Tatara
Czy grupa Tatar oznacza również pokrewieństwo z tym narodem??
Pozdrawiam,
Sławek
- Ewa_Szczodruch