Terpiłowicze i Terpiłowski (komentarz)

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Skomentuj <A HREF="modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=60&ez=2 target=_top"> ten artykuł </A> tutaj:
ElżbietaMarkiewicz

Sympatyk

Post autor: ElżbietaMarkiewicz »

Witam.
Pański artykuł zawiera bardzo wiele cennych informacji o rodzinie Terpiłowskich i ich majątku ziemskim.
Moja praprababcia była z domu Terpiłowska-Elżbieta, wyszła za mąż za Józefa Markiewicza-ur. prawdopodobnie ok. 1821(lub 1822r).
Mieszkali w Kaliszu, ale nie wiem gdzie był ślub ani skąd i kiedy tu przybyli. Elżbieta urodziła sie prawdopodobnie ok. roku 1827-tak można wyliczyć z danych w księdze chrztów jej dziecka.
Na razie nic więcej o niej nie wiem. Trafiłam natomiast na wzmiankę o innej Terpiłowskiej, która brała ślub w Kaliszu (Wielkopolska)-w parafii św. Józefa dn. 26.12.1929r. Była to Franciszka Terpiłowska- córka Franciszka T. i Kazimiery z Suchodolskich-pochodzenia szlacheckiego. Franciszka urodziła się w Janowie kolo Pińska dn. 10.08.1899r.
Wyszła ona za mąż za Grigorija Doskacza-prawosławnego, kawalera, byłego kapitana Armii Ukraińsko-Ludowej Republiki. Grigorij urodzil się w Litynie na Podolu dn. 23.04.1891r. Był synem Domicjana i Emilii z Sawickich.
Biorąc pod uwagę rok, to Franciszka T. mogłaby byc bratanica lub ew. wnuczka brata mojej prababki Elżbiety. Ale nie wiem na razie nic o ich pokrewieństwie.
Rodzina mego prapradziadka-Józefa Markiewicza także pochodzi ze wschodnich terenów. Jeśli wie pan cos na ten temat, to proszę o informacje także o nich.
Jeśli miałby pan jakies informacje dla mnie o moich prawdopodobnych krewnych, to b. proszę o przesłanie mi ich na adres e-mailowy : elzbietka1@autograf.pl
Z góry serdecznie dziękuję.
Mieczkowski

Post autor: Mieczkowski »

a czy Państwo wiedzą gdzie była wieś Terpiłówka ? lwowskie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”