Wartalski ( von Wartalt )

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Ander22

Sympatyk

Post autor: Ander22 »

Poszukuję informacji o rodzinie Wartalskich ( von Wartalt ) i jej potomkach ( po mieczu jak i kądzieli )
majkuss

Sympatyk
Adept

Post autor: majkuss »

Witam,
moja praprababcia nosiła nazwisko panieńskie Wartalska. Urodziła się we wsi Bronisława w parafii Lubstów jako córka Józefa i Rozalii z Drzewieckich Wartalskich. Józef był synem Jana Wartalskiego i Rozalii z Sidmińskich (Sidniaków, Sitniaków). Józef urodził się około 1818 roku w Szydłowie gmina Trzemeszno.
Skąd pochodzą Twoi Wartalscy?
Pozdrawiam,
Maciej Majewski
Ander22

Sympatyk

Post autor: Ander22 »

Jak narazie jestem na początku odkrywania historii linii Wartalskich z mojej rodziny i mam niewiele informacji. Osoby przez Pana wymienione niestet na dzień dzisiejszy nie potrafię powiązać ( jesli sa takie powiązania ) z moimi Wartalskimi.
A oto dane dot. moich Wartalskich ( może Panu uda się coś powiązać ):
Karol Wartalski ( von Wartalt ) oficer wojsk polskich w 1792r ze śląska pruskiego. Jego syn Jan Wartalski ( 1797-1841) possesor dóbr Pilica. Syn Jana - Karol Wartalski ( 1834-1890) przemysłowiec miał dzieci: Ludmiłę, Karolinę, Stefanię i Stanisława. Stanisław Wartalski ( 1880-1932) był posłem na sejm I kadencji ( 1922-27) i II kadencji ( 1930-35) a także dyrektorem Izby Przemysłowo-Handlowej w Polsce.
Krzysztof
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”