Trzcianne, Metryki z parafii

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Garnek_Jarek
Adept

Trzcianne, Metryki z parafii

Post autor: Garnek_Jarek »

Temat:"Metryki z parafii Trzcianne"*

Proszę o pomoc w następującej kwestii.
W genetece znajdują się indeksy aktów z parafii Trzcianne woj. podlaskie. Indeksy dodał użytkownik o nicku kawal. Niestety kontakt z tą osobą przez formularz jest niemożliwy. Chciałem zapytać tego użytkownika czy w jego posiadaniu są zdjęcia metryk z tej parafii, te które są zindeksowana lub również inne.

Może ktoś z Was będzie w stanie udzielić odpowiedzi na moje pytanie. Autorem indeksów z tej parafii jest również użytkownik o nicku Incognito.

Będę wdzięczny za jakąkolwiek informację na temat dostępu do zdjęć metryk z tej parafii z XVIII w.
Niestety wizyta w parafii jak narazie jest poza moim zasięgiem.

Pozdrawiam
Jarek

*Moderacja tytułu tematu (m.j.n)
jart

Sympatyk
Nowicjusz

metryki z parafii Trzcianne

Post autor: jart »

Nie wiem czy już to robiłeś, ale przejrzyj ten wątek dot. archidiakonatu białostosckiego -> http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 414#232414
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Garnek_Jarek
Adept

Post autor: Garnek_Jarek »

Tak śledzę ten wątek na bieżąco. To właśnie dzięki metrykom z archidiakonatu białostockiego moi przodkowie "przewędrowali" z parafii Goniądz do parafii Trzcianne. Chodzi mi o metryki wcześniejsze. Prawdopodobnie są w parafii. Liczę na to, że osoba, która indeksowała miała dostęp do zdjęć tych metryk.

Pozdrawiam
Jarek
BeataK

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: BeataK »

Dzień dobry,
właśnie okazało się, że część rodziny pochodzi prawdopodobnie z parafii Trzcianne - znalazłam sporo metryk w poczekalni (Archidiakonat białostocki), ale żeby potwierdzić potrzebuję metryk po 1865 r. Gdzie można je znaleźć? Wydaje mi się, że ani w szukajwarchiwach, ani u Mormonów nie ma :(

Pozdrawiam,
Beata
Pozdrawiam,

Beata
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Księgi Trzciannego po 1865 są w AA w Białymstolu w dziale metrycznym. Nie są zdigitalizowane.
Pozdrawiam
BeataK

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję za odpowiedź.
Cieszę się, że zachowały się, szkoda tylko, że nie zdigitalizowane.
Czy ktoś się orientuje, czy może w AAB można zamówić kwerendę - przypuszczam, że nie i trzeba pojechać osobiście, ale wolę zapytać.

Pozdrawiam,
Beata
Pozdrawiam,

Beata
sadikp

Sympatyk

Post autor: sadikp »

Czy coś wiadomo na temat tych metryk z XVIIIw. z Parafii Trzcianne? Czy są zmikrofilmowane? Jeśli nie to czy wiecie gdzie one są?
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Księgi są w parafii Trzcianne . Nie sa zmikrofilmowane. Wygladaja tak http://historia.wiszowaty.pl/pamiatki.htm
Czy kompletne ? pytac nalezy w parafii
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Tytułem uzupełnienia (korekty?)stosunkowo niedawnego mojego wpisu - Mam informację, że księgi metrykalne Trzciannego z zostały zdigitalizowane z zamysłem ich udostępniania przez parafię (odpłatnie) . Zważywszy że zostały one wcześniej w imponujący sposób zindeksowane, co sprawdzić można w genetece, wydaje się ta informacja wiarygodną. Jako że los pozbawił mnie przodkow z tej parafii (niech tak zostanie) i nie mam żadnego interesu aby wnikać w temat, weryfikację tej informacji, tj czy system już działa i na jakich zasadach, dlaczego tak drogo albo tanio pozostawiam zainteresowanym. Poza proboszczem wiedzę w temacie powinni mieć członkowie Towarzystwa Miłośników Ziemi Trzciańskiej .
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
igoriosso

Administrator Geneteki
Legenda

Post autor: igoriosso »

To by była świetna wiadomość! Zwłaszcza, że w genetece nie ma wszystkich lat (szczególnie tych najstarszych), zabieram się do pisania do Towarzystwa :)
IgorD.
BeataK

Sympatyk
Nowicjusz

Również dziękuję za informację :) I też jestem zainteresowana jak wygląda kwestia odpłatności, wyszukiwania (jeśli nie ma indeksów) itp.

Pozdrawiam,
Beata
Awatar użytkownika
MonikaS7

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Trzcianne, Metryki z parafii

Post autor: MonikaS7 »

Garnek_Jarek pisze:Temat:"Metryki z parafii Trzcianne"*

Proszę o pomoc w następującej kwestii.
W genetece znajdują się indeksy aktów z parafii Trzcianne woj. podlaskie. Indeksy dodał użytkownik o nicku kawal. Niestety kontakt z tą osobą przez formularz jest niemożliwy. Chciałem zapytać tego użytkownika czy w jego posiadaniu są zdjęcia metryk z tej parafii, te które są zindeksowana lub również inne.

Może ktoś z Was będzie w stanie udzielić odpowiedzi na moje pytanie. Autorem indeksów z tej parafii jest również użytkownik o nicku Incognito.

Będę wdzięczny za jakąkolwiek informację na temat dostępu do zdjęć metryk z tej parafii z XVIII w.
Niestety wizyta w parafii jak narazie jest poza moim zasięgiem.

Pozdrawiam
Jarek

*Moderacja tytułu tematu (m.j.n)
Witam,
ja też jestem zainteresowana zdjęciami metryk z tej parafii. Czy ktoś wie jak je zdobyć?

Pozdrawiam
Monika
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Od osoby zainteresowanej księgami Trzciannego mam informację (mniej więcej sprzed miesiąca) będącej efektem rozmowy z prezesem Towarzystwa Miłośników  Ziemi Trzciańskiej, Stanowi doprecyzowanie wcześniejszych informacji z tego wątku
1. Księgi urodzeń,ślubów , zgonów , spisy ludności znajdują się w Parafii w Trzciannem .
2. Towarzystwo za własne fundusze zdigitalizowało część ksiąg urodzeń i część spisów
mieszkańców (głównie lata 1842 - 1892).
3. Księgi urodzeń w Parafii Trzcianne sięgają wieku XVI i zachowują swoją ciągłość,
4. Towarzystwo nie ma środków na dalsze prace tłumaczy i prace digitalizacyjne,
5, Nie ma możliwości pozyskania środków unijnych na ten projekt, jest pomysł na
zatrudnienie tłumaczy z Białorusi bo tłumacze z Białegostoku są zbyt drodzy,
6. Nic nie wiadomo o odpłatności za korzystanie z skanów , w każdym razie Pan Prezes nic
o tym nie wie. Miłe są natomiast datki i wspomożenie Towarzystwa."
No i kolejna informacja mojej korespondentki. Nie miała trudności w dostępie do ksiag na plebanii. Była tam i je przeglądała!!.
Wnioski!!- zamiast czekac az skany pojawią się w sieci (pewnie za całe lata) zainteresowanym zalecam dwie drogi
1.Dla indywidualistów jechac na plebanię i samodzielnie kwerendować.
2.Dla zwolenników zorganizowanych działań skrzyknąc się i wesprzec działania http://www.tmzt.pl/
Zajrzałem w http://genealodzy.pl/Parafie-index-letter-Trzcia.phtml
Tylko tam jest odnotowanych pieciu zainteresowanych ta parafią, a już z tego watku wynika że jest Was więcej. Organizujcie się we współpracę z wspomnianym Towarzystwem. Dla jasności - moje zainteresowanie Trzciannem w sensie genealogicznym jest czysto platoniczne, ot lubię wiedzieć bo to Podlasie.
Pozdrawiam
Giernowicz_Irena

Post autor: Giernowicz_Irena »

jamiolkowski_jerzy pisze:Od osoby zainteresowanej księgami Trzciannego mam informację (mniej więcej sprzed miesiąca) będącej efektem rozmowy z prezesem Towarzystwa Miłośników  Ziemi Trzciańskiej, Stanowi doprecyzowanie wcześniejszych informacji z tego wątku
1. Księgi urodzeń,ślubów , zgonów , spisy ludności znajdują się w Parafii w Trzciannem .
2. Towarzystwo za własne fundusze zdigitalizowało część ksiąg urodzeń i część spisów
mieszkańców (głównie lata 1842 - 1892).
3. Księgi urodzeń w Parafii Trzcianne sięgają wieku XVI i zachowują swoją ciągłość,
4. Towarzystwo nie ma środków na dalsze prace tłumaczy i prace digitalizacyjne,
5, Nie ma możliwości pozyskania środków unijnych na ten projekt, jest pomysł na
zatrudnienie tłumaczy z Białorusi bo tłumacze z Białegostoku są zbyt drodzy,
2.Dla zwolenników zorganizowanych działań skrzyknąc się i wesprzec działania http://www.tmzt.pl/
Dzień dobry! Moja babcia pochodzi z parafii Trzcianne, więc też jestem zainteresowana tym tematem. Strona tmzt.pl już nie działa, a chciałam do nich napisać, bo akurat jestem z Białorusi i mogłabym pomóc z tłumaczeniami, mam już pewne doświadczenie. W związku z tym mam pytanie do Pana Jerzego jamiolkowski_jerzy, może ta osoba zainteresowana podpowie, w jaki sposób mogę skontaktować się z Prezesem lub innym członkiem Towarzystwa? Z góry dziękuję za odpowiedź!
pozdrawiam
Irena
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Proszę spróbować przez tę stronę
http://www.zdzislawdabrowski.pl/
Nieaktualna o tyle, że nie jest już wójtem
albo skorzystać z informacji tu
http://bazy.ngo.pl/search/info.asp?id=66717
Pozdrawiam