Miejscowość Kierniewice???

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

Post autor: Wojciechowicz_Krzysztof »

Czy ktoś słyszał o takiej miejscowości - Kierniewice?
Informacja dotyczy najprawdopodobniej mojego pradziada Marcina Madlińskiego:

Obrazek

Mam nadzieję, że ten obrazek się wklei.

Pozdrawiam

Krzysztof
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam,

nie można wykluczyć Skierniewic - często spotykam na łamach ksiąg metrykalnych (i nie tylko) tego typu błędy "skryba zapisał jak usłyszał", ale to tylko hipoteza ;)

Pozdrawiam,
Aneta
Czarnecki_Andrzej

Sympatyk

Post autor: Czarnecki_Andrzej »

Spotkałem się z takim zapisem wpółcześnie.
Bezdźwięczne s zlewa się z tak samo bezdźwięcznie wymawianym, choć teoretycznie dźwięcznym z i wychodzi właśnie taki zapis.
To tak jak z szybką i prawidłową! (na przemian głoski dźwięczne i bezdźwięczne) wymową frazy "Pocztmistrz z Tczewa"
:lol:
@
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

W starych metrykach jest bardzo dużo takich dziwnych zapisów i tu zapewne także błędnie zapisano Skierniewice leżące na na trasie do Warszawy. Sprawdziłam i mieszkali tam Madalińscy wg indeksów w genetece. Dodatkowo wymieniona jest osoba z Sochaczewa, a Sochaczew leży nieco bliżej Warszawy , ale blisko Skierniewic.
Znam Skierniewice i Sochaczew bo mieszkam niedaleko.
Pozdrawiam
Janina

Ps. Dodam jeszcze, że w Skierniewicach w XVIII wieku mieszkali obywatele o nazwisku Madany, które zmieniano w formie i zapisach tak, że mogło powstać także nazwisko Madaliński. Moja rodzina także miała związki z rodziną Madany i Caban ze Skierniewic.
AndrzejG

Sympatyk

Post autor: AndrzejG »

Witam.
Krzysztofie ,moja poprzedniczka Janina ma zupełną rację, na pewno chodzi o Skierniewice, na cmentarzu Św. Jakuba w Skierniewicach jest wiele grobów z nazwiskiem Madany ,Caban i jeżeli mnie pamięć nie myli na najstarszym cmentarzu w Skierniewicach przy kościele Św. Stanisława widziałem grób z nazwiskiem Madaliński, są tam groby z 18w.
Dodam że nazwiska Madany i Caban są dość popularne w Skierniewicach, wiem bo mieszkam w Skierniewicach.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times

Post autor: kwroblewska »

Krzysztof podaje nazwisko pra - Marcin Madliński

A „Kurier Warszawski” i Janina i Andrzej – Madaliński, to są dwa różne nazwiska, nieprawdaż?

___
Krystyna
Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

Bardzo dziękuję wszystkim, którzy tak szybko pomogli mi rozwiązać tą zagadkę.
Sam usiłowałem przymierzyć mojego pra-dziada do Skierniewic, ale na Internecie nie mogłem znaleźć
żadnego związku.
Myślałem, że może gdzieś istnieje chociaż jakiś folwark Kierniewice, ale tego nie ma nawet w Słowniku
Geograficznym Królestwa.
Wątpię, aby pomylono mego Madalińskiego z rodziną Madany lub Caban, bo Marcin był synem generała
Antoniego Madalińskiego (posła na Sejm Wielki) - postaci bądz co bądz historycznej.
A gdzie, Janino, można na Genetece znaleźć informację o Madalińskim ze Skierniewic?

--Dla Krystyny: Może moja keyboard juz za stara, czasem się zacina i gubi litery. Ale nazwisko jest Madaliński.

Jeszcze raz bardzo dziękuję i pozdrawiam

Krzysztof
Awatar użytkownika
ofski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: ofski »

Może poniższy link będzie uzupełnieniem do odpowiedzi
http://www.fgurgia.ru/showObject.do?object=295550006
ВАРШАВСКАЯ ГУБЕРНИЯ. ПЛАН ГОР. КЕРНЕВИЦЫ С ПРЕДМЕСТЬЕМ БЕЛЯНЫ. 1911 Г..
Warszawska Gubernia, plan miasta Kierniewicy z przedmieściem Bielany,
Krzysztof
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Wg mnie w powyższym linku również jest mowa o Skierniewicach. Nie było i nie ma miasta Kierniewic/Kierniewicy.
http://books.google.pl/books?ei=r3DiU4- ... &q=Bielany

Pozdrawiam,
Aneta
AndrzejG

Sympatyk

Krzysztofie, na nazwisko Madaliński kilkakrotnie natrafiłem w Metrykach Koronnych, podaję Ci adres strony;
www.agad.gov.pl/inwentarze/Metr_korx.xml szukaj w nadaniach i nobilitacjach.
Pozdrawiam Andrzej.
Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

Dawniej dzieci sprawiały kłopot starszym, a teraz odwrotnie, przodkowie bawią się z nami w ciuciubabkę.
Czasem wyskakują w niespodziewanych miejscach i okolicznościach, a potem przez lata ukrywają się.
Więc istotnie chyba ta rosyjska nazwa to skrót od Skierniewic, ale i tak nie wyjaśnia to, co robił tam mój przodek Marcin.
W latach 1830-tych zatrudniony był w nadleśnictwie Gub. Augustowskiej; dziesięc lat potem w metryce swojej córki (mojej prababki) tytułowany jest jako 'honorowy nadleśny' w Boninie (Lubelskie).
W 1812 roku znów Dziennik Konfederacyi Jeneralnej Królestwa Polskiego wymienia go jako 'Adiunkta Komm. Woienn. Okręgu Woysk. 2.4.'.
A w Metrykach Koronnych rzeczywiście znalazłem po nim ślad:
Akta osobowe Archiwum Lubelskiego - Marcina Madalińskiego nadleślnego honorowego...
i Marianny Madalińskiej Testament .....
ale jak do nich dotrzeć?

Dziękuję wszystkim za otrzymane informacje i pozdrawiam

Krzysztof
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Re: Miejscowość Kierniewice???

kwroblewska pisze:Krzysztof podaje nazwisko pra - Marcin Madliński

A „Kurier Warszawski” i Janina i Andrzej – Madaliński, to są dwa różne nazwiska, nieprawdaż?

___
Krystyna
Oj, Krystyno daj spokój sobie i nam z tymi uwagami bo domyśliłam się, że pytający zrobił po prostu literówkę skoro w Kurierze było nazwisko Madaliński. Prosił o pomoc i my wszyscy chcemy mu pomóc, a twoje pouczenia są zbędne i nie na miejscu. Postaraj się być pomocna dla pytających, a nie dyskredytuj innych. Czasami można być tylko śmiesznym udając takie przemądrzałe dziecko, które wszystko wie i wszystkich poucza.
Pewna część uczestników tego forum całkowicie chce stłamsić i zdyskredytować innych, co jest niestety takie typowo polskie. Na mnie to nie działa więc daj sobie już spokój. To tyle do ciebie.

Ad meritum mogę tylko dopowiedzieć, że Skierniewice miały i nadal mają ogromne obszary leśne w swoim rejonie, a jest to Puszcza Bolimowska. Pan Marcin Madaliński mógł sprawować jakiś nadzór oddelegowany na tę placówkę. Może w Zarządzie Bolimowskiego Parku jest jakaś wzmianka o tym kto i w jakim czasie zarządzał tymi zasobami leśnymi?

Pozdrawiam Krzysztofie i mam nadzieję, że znajdziesz tego "chowającego się" po lasach przodka. Jest znamienitą osobą więc po śladach odszukasz czego życzę Ci z całego serca.

Janina

Ps. Mój syn przypomina sobie, że w programie TV o Ziemi Łódzkiej pan Ryszard Bonisławski bardzo znany łódzki przewodnik i obecnie senator RP opowiadał o tych terenach i o Puszczy Bolimowskiej oraz wspominał Madalińskich. Może w Łódzkim Ośrodku Telewizyjnym mają to nagranie i udostępnią? Pan Bonisławski i Pani Wileńska robili wspaniale historyczne wędrówki po Ziemi Łódzkiej, ale co mądre nie przebije już głupich seriali, które uczą agresji i piorą ludziom mózgi. Niestety!
Janina
Awatar użytkownika
ofski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: ofski »

Janina_Tomczyk pisze:Ps. Mój syn przypomina sobie, że w programie TV o Ziemi Łódzkiej pan Ryszard Bonisławski bardzo znany łódzki przewodnik i obecnie senator RP opowiadał o tych terenach i o Puszczy Bolimowskiej oraz wspominał Madalińskich. Może w Łódzkim Ośrodku Telewizyjnym mają to nagranie i udostępnią
Janina
https://www.google.pl/?gws_rd=cr,ssl#q= ... c+chomikuj
Krzysztof
AndrzejG

Sympatyk

Ja ze swojej strony pójdę na cmentarz Św. Stanisława w Skierniewicach i spróbuję odszukać grób z nazwiskiem Madalińskiego o którym pisałem we wcześniejszym poście i coś się dowiedzieć i przejrzę ,,Historię Skierniewic,,Józefackiego którą mam w swoich zbiorach może jest tam wzmianka o Madalińskim .------------ dam znać.
Pozdrawiam Andrzej.
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

AndrzejG pisze:Ja ze swojej strony pójdę na cmentarz Św. Stanisława w Skierniewicach i spróbuję odszukać grób z nazwiskiem Madalińskiego o którym pisałem we wcześniejszym poście i coś się dowiedzieć i przejrzę ,,Historię Skierniewic,,Józefackiego którą mam w swoich zbiorach może jest tam wzmianka o Madalińskim .------------ dam znać.
Pozdrawiam Andrzej.
Witaj Andrzeju,

Czytam tu o książce Pana Józefeckiego i jest to pozycja jakiej nie mogę przeczytać. Mam jego autorstwa "Dzieje gminy Głuchów 1338-2008", bo dostałam ją w miejscowej bibliotece. Niestety miłe panie z biblioteki nie mogły dla mnie zdobyć "Historii Skierniewic", a ja poszukuję śladów moich Galskich w Skierniewicach i Mokrej jako rodziny, z której pochodziła moja babcia Stanisława Janiszewska z Lachowiczów. Dzwoniłam nawet do autora, ale on ma tak wiele notatek na różne tematy, że po napisaniu książki raczej to gubi.
Gdybyś chciał się kiedyś spotkać i pożyczyć mi do przeczytania tę "Historię Skierniewic" to będę bardzo wdzięczna.

Pozdrawiam
Janina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”