Waryasz/Warias

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Niewiadomski_Robert

Sympatyk

Waryasz/Warias

Post autor: Niewiadomski_Robert »

W moim drzewie wystepuje nazwisko Waryasz (czasem zapisywane zapewne fonetycznie jako Warias) z okolic Opatowa i Cmielowa. Czy ktos z Panstwa rowniez posiada to nazwisko z kieleckiego w swoim drzewie?
Pozdrawiam,
Robert
Matuszewicz_Wojciech

Sympatyk
Nowicjusz

Waryasz/Warias

Post autor: Matuszewicz_Wojciech »

Witam Robercie,
nazwisko Warias, Waryas albo Warjas występuje w drzewie genealogicznym rodziny mojej żony.
Z tego co udało mi się ustalić rodzina ta zamieszkiwała z dawien dawna okolice Radgoszczy, koło Dąbrowy Tarnowskiej.
Od dłuższego czasu analizuję księgi z tej okolicy. Mam obecnie około 380 nazwisk w różnych odmianach nazwiska Waryas jak wyżej.
Do dzisiaj żyje w tej okolicy wiele rodzin o tym nazwisku. Badając Radgoszcz i okolicę skupiam się głównie na 2 nazwiskach Waryas i odmianach oraz Podosek. Niestety nie mieszkam w okolicy, tak więc moje badania skupiają się tylko na analizie metryk.
Podaj proszę trochę szczegółów o rodzinie której poszukujesz, to może znajdziemy wspólnych przodków. Ewentualnie napisz do mnie na priv.

Pozdrawiam,
Wojtek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”