Internetowy Wykaz Legionistów Polskich 1914- 1918.
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
- Kornelia_Major

- Kontakt:
Dnia 09 sierpnia 2014, o godz.14.00 uruchomiono w Kielcach na Ogólnopolskim Zjeżdzie Legionistów i Przyjaciól Internetową Listę Legionistów.
strona : www.muzeumpilsudski.pl
W wykazie jest już ponad 30.000 nazwisk legionistów .Lista będzie systematycznie uzupełniana. Każdy z nas może zgłosić swojego legionistę, którego jeszcze tam nie umieszczono.
Pozdrawiam,
Kornelia Major
strona : www.muzeumpilsudski.pl
W wykazie jest już ponad 30.000 nazwisk legionistów .Lista będzie systematycznie uzupełniana. Każdy z nas może zgłosić swojego legionistę, którego jeszcze tam nie umieszczono.
Pozdrawiam,
Kornelia Major
Witam i serdecznie dziekuje za link. Znalazlam mojego Romana Malarza ur. w Krakowie. Bede z nimi w kontakcie. Moze beda mogli uzyc jego fotografie w mundorze podporucznika pierwsze brygady zrobiona w Zakopanem. Niestety mam tylko skan fotografii. Zginal w KLAuschwitz. Moze beda zainteresowani tez w pradziadku ktory byl w Bojowce J. Pilsudskiego - zostal zeslany na Sybir.
Pozdrowienia,
Jana
Pozdrowienia,
Jana
- Kornelia_Major

- Kontakt:
Re: Internetowy Wykaz Legionistów Polskich 1914- 1918.
Przy uzupełnianiu wykazu legionistów pracownicy Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku przyjęli zasadę J. Piłsudskiego ... każdy się liczy .janat pisze:Witam i serdecznie dziekuje za link. Znalazlam mojego Romana Malarza ur. w Krakowie. Bede z nimi w kontakcie. Moze beda mogli uzyc jego fotografie w mundorze podporucznika pierwsze brygady zrobiona w Zakopanem. Niestety mam tylko skan fotografii. Zginal w KLAuschwitz. Moze beda zainteresowani tez w pradziadku ktory byl w Bojowce J. Pilsudskiego - zostal zeslany na Sybir.
Pozdrowienia,
Jana
Uzupełniaj dane o swoich .
Pozdrawiam,
Kornelia Major
- Marek.Podolski

Ja w tym wykazie znalazłem Ungeheuer Edwarda. Mam na swym drzewie jego fotografie. Brakuje tu jednak jego brata Michała.
Pozdrawiam
Marek
Pozdrawiam
Marek
Szkoda że tak długo trzeba czekać na potwierdzenie rejestracji.
Darek Klepka - Busko Zdrój
Szukam kontaktu z osobami noszącymi nazwisko Sztefko lub Stefko, oraz Brzezińskich z Gostynina.
Szukam kontaktu z osobami noszącymi nazwisko Sztefko lub Stefko, oraz Brzezińskich z Gostynina.
- Marek.Podolski

Zobacz czy wiadomość ze strony nie wylądowała u Ciebie w spamie.
U mnie tak było. Mail ich szybko dotarł.
Jestem już zalogowany.
Pozdrawiam
Marek
U mnie tak było. Mail ich szybko dotarł.
Jestem już zalogowany.
Pozdrawiam
Marek
Nic nie ma, rejestrowałem się ok 8 rano i do tej pory mi nic nie przyszło.
Darek Klepka - Busko Zdrój
U mnie też weszło w SPAM
-
Sawicki_Julian

Witam, ja miałbym dwóch z rodziny chyba legionistów, jeden to Kazimierz Waleriusz Sawicki ( brat dziadka) ur. w 1896 r. jest jego zdjęcie w maciejówce i drugi żonaty z siostrą dziadka, Józef Dachowski ur. chyba w 1887 roku i tez jest zdjęcie jego w wojsku, ale bez czapki. Mam gdzieś ich metryki ur., musiałbym to sprawdzić dokładnie, a sprawdzałem tu listę i nie ma takich naniesionych z nazwiska i imion ; pozdrawiam - Julian
- Kornelia_Major

- Kontakt:
Witam Julianie.
Po to uruchomiono ten Internetowy Wykaz Legionistów, aby nie tylko szukać swoich,ale też uzupełnać go.
Masz materiały- to proszę umieść tam swoich.
Pozdrawiam,
Kornelia Major
Po to uruchomiono ten Internetowy Wykaz Legionistów, aby nie tylko szukać swoich,ale też uzupełnać go.
Masz materiały- to proszę umieść tam swoich.
Pozdrawiam,
Kornelia Major
-
Sawicki_Julian

Tak zrobię Kornelio, tyko odszukam metryki i zdjęcia ( bo jest tego sporo ) potem się zarejestruję i podam to co wiem na ich temat ; pozdrawiam - Julian
Dziekuje, dodam rodzine. Wlasnie zorientowalam sie ze tu chodzi o Kielce. Rodzina byla z nimi w kontakcie kilka lat temu wiec teraz mysle, ze podany Franciszek Pawlak to moj pradziad, a Jozef i Wladyslaw to jego bracia tez konspiratorzy. Podopelniam informacje bo w dokumentach przeslanych z CAW, Roman Malarz wzmienia kilkunastu innych legionistow a widze, ze gen. Zaruski jest wzmieniony. A iinych jeszcze nie sprawdzilam. Pragne dodac jedno, niektorzy legionisci byli znani (a moze tylko tak zapamietani) tylko pseudominami, moze by mozna dodac inna liste z pseudoninami?
Pozdrowienia, Jana
Pozdrowienia, Jana
- Marek.Podolski

Dla mnie zaskoczeniem jest "ukrywanie" wpisów użytkowników na tym portalu Muzeum. Wszystkie dodane wpisy widoczne są tylko dla osób zalogowanych.
Pozdrawiam
Marek
Pozdrawiam
Marek
-
Wojciech11

- Kontakt:
Też dziękuję za odnośnik. Rozbudowany ten wykaz. Znalazłem tam dodatkowe informacje o moim krewnym.
Ta mapa to dobry pomysł, ale szkoda, że nie ma tam pokazanych szlaków bojowych.
Pozdrawiam,
Wojtek
Ta mapa to dobry pomysł, ale szkoda, że nie ma tam pokazanych szlaków bojowych.
Pozdrawiam,
Wojtek
- dorocik133

A u mnie niestety do dziś nic nie ma, rejestrowałam się wczoraj, w spamie też pusto. A mam Legionistę w najbliższej rodzinie
Pozdrawiam
Dorota
Dorota