Nazwisko: Idzik
Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=23172&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
-
cathyidzik
Jestem Cathy Idzik. Moja rodzina mieszkała w Jaryczow Nowy, Lwowie. Mój dziadek jest Jan Idzik, 1870 Mój pradziadek to Onufry, 1840 Mój 2 pradziadek Andrzej, 1802. Mój 3 pradziadek jest Mikołaj. Mój 4 pradziadek może być Syzmon. Chciałbym dowiedzieć się o swojej rodzinie. Dziękujemy. Cath
- historyk1920

Oto etymologia nazwiska 
Idzik - 1224 od imienia Idzi, to zaś stanowi polską wersję imienia łacińskiego Aegidius. Do języka łacińskiego przeszło z języka greckiego, Aigidios, od agis, agidos ‘tarcza dębowa’. W Polsce imię znane od XII wieku. Formy na Id- mogły być także tworzone od imienia Ida, genetycznie germańskiego.
Pozdrawiam
Idzik - 1224 od imienia Idzi, to zaś stanowi polską wersję imienia łacińskiego Aegidius. Do języka łacińskiego przeszło z języka greckiego, Aigidios, od agis, agidos ‘tarcza dębowa’. W Polsce imię znane od XII wieku. Formy na Id- mogły być także tworzone od imienia Ida, genetycznie germańskiego.
Pozdrawiam
-
Janina_Tomczyk

Re: Nazwisko: Idzik
Miałam w Tomaszowie Mazowieckim znajomego o nazwisku Idzik w latach 1989-1990, więc to nazwisko występuje w Polsce także współcześnie.cathyidzik pisze:Jestem Cathy Idzik. Moja rodzina mieszkała w Jaryczow Nowy, Lwowie. Mój dziadek jest Jan Idzik, 1870 Mój pradziadek to Onufry, 1840 Mój 2 pradziadek Andrzej, 1802. Mój 3 pradziadek jest Mikołaj. Mój 4 pradziadek może być Syzmon. Chciałbym dowiedzieć się o swojej rodzinie. Dziękujemy. Cath
Pozdrawiam
Janina