Internetowy Wykaz Legionów Polskich 1914-1918 (komentarz)

Komentarze artykułów opublikowanych na stronie PTG

Moderator: maria.j.nie

Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Skomentuj <A HREF="modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=589&ez=2 target=_top">ten artykuł</A> w tym wątku
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Kornelio, mam pytanie, czy ta data, rok 1914 do 1918, nie jest trochę błędnie określona jako legioniści polscy. Z historii jest tak, w roku 1914 szli do wojska obowiązkowo Polacy, ale do pruskiego, austriackiego i rosyjskiego i nie ma mowy o polskim wojsku, choć wojna była też na terenie Polski. To trzech zaborców tu się na nas Polaków wyżywało z braku wojska polskiego i króla lub prezydenta rządu polskiego.
To Józef Piłsudski jako Naczelnik zorganizował polskie wojsko i od Kielc I Kadrowa zaczęła już samodzielnie z polskimi legionistami bronić się przed nawałą bolszewików, którzy podeszli pod Warszawę. Moim zdaniem to ten żołnierz Polak z roku 1914 czy ruski, czy pruski przerodził się w legionistę i w roku 1920 bronili nie tylko Polski, ale od Odry na zachód wszystkich panów, bo Lenin miał w planie wyrżnąć wszystkich Kułaków nie tyko w Polsce (na Ukrainie już ich wymordował ), ale i w Niemczech, Francji, aż po Ocean Atlantycki.

Jeśli będzie przesuniecie - przydłużenie daty na rok istnienia legionów polskich do np. 1920 roku, to mam jeszcze trzech oprócz tamtych podanych dwóch ( Sawicki Kazimierz Waleriusz i Dachowski Józef z kieleckiego ) w rodzinie wojaków ( z dokumentami ) z okresu I wojny i tej z bolszewikami w 1920 roku, to są ; Witold Eugeniusz Nowina Sawicki ( uczestnik dwu wojen ), Sawicki Aleksander Jerzy i dziadek ze strony mamy, to Borek Karol który był z Piłsudskim pod Kijowem w 1920 roku i jak sam mówił mi że Ruskie ogłosili zawieszenie broni i koniec wojny, pozdrawiam - Julian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Komentarze artykułów”