Tczyca

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

annaurgaczszczesna

Sympatyk
Nowicjusz

Tczyca

Post autor: annaurgaczszczesna »

Witam,

czy spotkał się ktoś z księgami parafialnymi z Tczycy (parafia św. Idziego, powiat miechowski, woj. małopolskie) z XVIII wieku?
W internecie, archiwum, parafii?
Czy ktoś miał okazję wizytować na parafii?

Ania
Pietrek83

Sympatyk

Tczyca

Post autor: Pietrek83 »

Ja się z nimi spotkałem, są w bazie PRADZIAD. Szukasz jakiegoś konkretnego nazwiska ? czy danej osoby ? Mnie też interesuje ta parafia!
Tekla

Sympatyk
Ekspert

Tczyca

Post autor: Tekla »

Witam! W sieci są tylko skany w genbazie po zalogowaniu. Kilka lat temu byłam w kancelarii z marnym skutkiem, ogólnie mówiąc proboszcz nieżyczliwy, o jednej z wiosek pisał monografię nauczyciel, który miał tam przodków i też proboszcz nie dopuścił go do "swych skarbów". Ale może już jest inny proboszcz, warto najpierw zadzwonić. Pozdrawiam jeszcze świątecznie
Tekla
annaurgaczszczesna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: annaurgaczszczesna »

Witam,

dziękuję za odpowiedzi, ale ani w bazie Pradziad, ani w Genbazie nie ma osiemnastowiecznej Tczycy. Znam te bazy świetnie.
Co do nazwisk, jakie interesują mnie w tej parafii (głównie wieś Jelcza) w w/w okresie, to:
Szczęsny, Sajdak, Łyczakowski, Wątorek, Nowak, Stachowicz, Banasik, Pudelski, Minor.

Pozdrawiam
Ania
Awatar użytkownika
Musial_Michalina

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Musial_Michalina »

Witam,
Też jestem zainteresowana starszymi księgami z Tczycy. Dla zainteresowanych, a którzy jeszcze nie znaleźli- jest dokładny spis mieszkańców tej parafii z lat 1790-1791 w postaci skanów (szukajwarchiwach.pl pod hasłem Spisy ludności województwa krakowskiego). Pozwolił mi uporządkować znalezione informacje z Genbazy.

Pozdrawiam
Michalina
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz
Podziękował: 2 times

Post autor: Brozek_Oskar »

Ja tam kiedyś w archiwum podsłyszałem jak ktoś się żalił, że proboszcz tej parafii urządził sobie ognisko z tych ksiąg, bo stwierdził że i tak by ich nikt rozczytał.

(Usłyszane w okolicach 2010 roku, więc może pomyliłem parafie).

Pozdrawiam,
Oskar Brożek
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”