Ciekawostka

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Ciekawostka

Post autor: dorocik133 »

Witam!
Właściwie nadawałoby się to do wątku ABSURDY I KIKSY, ale nie potrafię teraz go znaleźć.
Otóż pewnemu małżeństwu rodzi się dziecko - wydarzenie to ma miejsce 10 lutego o godzinie 11 rano. Dziecko to umiera 11 lutego o godzinie 4 rano, czyli po 16 godzinach.
Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że chrzest i zgłoszenie zgonu następują równocześnie, 11 lutego o godzinie 11 rano. Zgłaszającymi oba wydarzenia są te same osoby, a dziecko już od 7 godzin nie żyje. Ale ma chrzestnych. Jak to możliwe, że dziecko zostało ochrzczone po swojej śmierci?

O pomyłce w odczytaniu aktów nie ma mowy, sprawdzałam kilka razy.
Pozdrawiam

Dorota
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Ciekawostka

Post autor: Bozenna »

A ktory to byl rok ? Jaka parafia ?
Zmarlego dziecka nie mozna bylo ochrzcic.
Mozliwe, ze byl chrzest z wody po urodzeniu. Rodzice przy deklaracji zgonu zazyczyli sobie wpisu do ksiegi chrztow.
Ksiadz zrozumial te potrzebe.

W rodzinie mam troche inny przypadek, ale tez swiadczacy o wyrozumialosci ksiedza w pewnych sytuacjach.
Nieslubne dziecko rodzi sie 4 grudnia 1943 roku.
Slub jego rodzicow ma miejsce 26 grudnia o godz. 7-ej rano.
Chrzest dziecka tez 26 grudnia, ale o godz. 10-ej rano.
W akcie chrztu dziecka jest wpisane "urodzone z prawowitych malzonkow".
Wszystko sie zgadza, honor uratowany, a dziecko moze zaczac zycie bez kompleksow.
Pozdrawiam,
Bozenna
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Ciekawostka

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

na ogól jednak zapis o chrzcie nie precyzuje godziny, ogranicza się do zapisu "w dniu dzisiejszym" "wczoraj" i podobnie (określenie dnia)
oczywiście moż ebyć skrót myślowy/"ustandaryzowanie" nieprawidłowe tj chrzest po porodzie, a zapis wg księgi
ale tak samo jest możliwe, że rodząca (np od wielu godzin) 10 lutego wcześniej "wezwała ksiąedza" (do siebie, do dziecka, inni to zrobili) i chrzest był udzielony przez księdza 11 lutego z chrestnymi
potem zgon i wpisy w księgach urodzeń i zgonów

naprawde była podana godzina chrztu?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Ciekawostka

Wlodek,
Ja mam duzo aktow chrztow z podana godzina chrztu. Wyjatkowe sa te, w ktorych godzina nie jest wpisana.
Nie ma godziny chrztu w aktach lacinskich przed 1808 rokiem, ale czesto jest podana godzina urodzenia.
Akty z calego XIX wieku (od 1808 roku), czy tez akty z poczatku XX wieku, we wszystkich jest podana godzina.
W kazdej chwili moge Ci pokazac.
Pozdrawiam,
Bozenna
Ostatnio zmieniony pt 15 sie 2014, 15:08 przez Bozenna, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Ciekawostka

:)
prawo nakazywało odnotowac urodzenie, nie była to kwestia "zażyczyli sobie rodzice"
Bożenno - napisałem "na ogół" ale owszem możesz uzupełnić wpis o linki, także w przyszłości od razu bez pytania
lata 20 XX wieku i później ..założyłem (fakt, za grubo), że sytuacja "do 1913", a że nie znam łacińskiej księgi chrztów z godiznami (tj z okresu sprzed 1808 nie raptularza) to 1808-1913 i cóż..tak uważam, że "na ogół" godziny chrzu w tych latach nie podawano w ASC.
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Ciekawostka

Nie, Wlodku, mylisz sie.
Prawie wszystke akty chrztow (powtarzam: chrztow !!!) od 1808 roku, maja wpisana godzine chrztu.
Co do zyczenia rodzicow, to tez sie mylisz. Mam ciekawe metryki, na ktorych jest wpis : "na zyczenie ojca" lub " z woli ojca".
Ten wpis nie dotyczy oczywiscie imienia dziecka, tylko innej prerogatywy.
Pozdrawiam,
Bozenna
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Ciekawostka

1. no cóż, co do obowiązku wpisania urodzenia pozostanę przy sowim, niezależnie od ilości posiadanych przez Ciebie zapisów "z woli ojca" (a co z woli ojca?:) - obowiązek sporządzenia aktu urodzenia wynikał z prawa nie "na życzenie" i był niezależny od czasu jaki upłynął od urodzenia do śmierci.
2. Mogę się wycofac z "na ogół" bo nieprecyzyjne, bardzi będzie właciwe co do zakresu 1808-1913 (który jest sprawdzalny) "w większości" tj moim zdaniem na 1000 aktów urodzenia w 501 bądź wicej przypadków godziny chrztu nie będzie. Ale to już jest kwestia doboru próby etc.
1 - jestem pewny:) mogę się "założyć" (moz ebyć o taka sama stawką jak porpzednio proponowałem - 3 miesiące niepisania bez wczesniejszego sprawdzenia:)
2 - uznaję, że dyskusyjne, nie chce iść w stronę "na kżdy przez Ciebie posiadany akt urodzenia dostarczę więcej niż jeden bez podanej godziny chrztu" żeby wykazaj że jest ich więcej (bo nie tędy droga):)
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Ciekawostka

Post autor: kwroblewska »

Doroto,

A czy jest szansa na podanie linków do obu aktów lub ich wklejenie na forum?

___
Krystyna
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Ciekawostka

Wlodek,
Wsiadles na Twego ulubionego konika: polemika. Kochasz polemike, ale ja jakos dzis nie mam na to czasu.
Dorota podala ciekawy przyklad. Warto obejrzec te akty, przeczytac i pomyslec jaki byl sens tych wpisow. To bedzie bardziej budujace dla wszystkich.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Ciekawostka

Wrzucę linki, jak wrócę do domu, bo właśnie na trochę wybywam, a mamy rok 1884, parafia Jeżów koło Brzezin, woj. łódzkie, akt urodzenia 1884/41, a zgonu 1884/11.
Podane są dokładne daty i godziny urodzenia oraz zgonu. Nie ma nic na temat chrztu z wody i oba wydarzenia miały miejsce równocześnie, bo 11-02 o godz. 11 rano

A link do metryk tutaj
http://metryki.genealodzy.pl/metryki.ph ... =1884&kt=1
Pozdrawiam

Dorota
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

i stadardowo jest zapisane
"siewo cisła"
bez godziny
to, że chrzest miał miejsce o 11 rano to domysł
wiemy tylko (czy też "aż"), że wpis został dokonany o 11:00
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Włodzimierzu, w akcie chrztu jest zapis, że stawili się o godzinie 11 rano dnia 11 lutego i okazali dziecię płci żeńskiej, które zostało ochrzczone imieniem Marianna. A w akcie zgonu też stawili się tego samego dnia i o tej samej godzinie, dodatkowo w tym samym składzie i oświadczyli, że Marianna zmarła o godzinie 4 rano.
Dla mnie przy akcie urodzenia data i godzina zapisu równa się momentowi chrztu. Co innego przy zgonach, gdzie stawiający oświadczają, którego dnia i o której godzinie dana osoba zmarła.
Pozdrawiam

Dorota
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

oki, dla Ciebie zapis ten oznacza, że zgłoszenie urodzenia, zapis o nim i chrzest jest o tej samej godziny
pozwól mi jednak na inną, mniej domyślną interpretację
dosłowną z tłumaczenia (a w przypadku urodzeń spsiywanych w jezyku polskim) z przeczytania, nie z "dla mnie jest to jednoznaczne"
plus z jakiejś wniosków z szacunków o możliwościach chrzczenia "zbiorowego", podpisywania grupami etc

IMHO jak byk stoi (moim zdaniem) "chrzest odbył się dziś" (czyli w dniu sporządzenia zapisu)

a wiesz jak to z brzytwą jest - czym więcej założeń tym teoria wyjaśniająca zajwisko mniej uprawniona, "gorsza" od takiej , która również wyjaśnie ale potzrebuje mniej "spełnionyh jeśli"
ja nie zakładam, ze opisywany przypadek to błąd bo (na skutek innego założenia, którego ja nie robię) stałoby w sprzeczności niewpisaną (a założoną "z przeniesienia" godziną)

PS zobaczymy co Bożenna dołoży, w jej kopiach godzina chrztu ma być podana. Czy będzie taka sama jak zgłoszenie i spisanie aktu czy inna.
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

dorocik133 pisze:Włodzimierzu, w akcie chrztu jest zapis, że stawili się o godzinie 11 rano dnia 11 lutego i okazali dziecię płci żeńskiej, które zostało ochrzczone imieniem Marianna. A w akcie zgonu też stawili się tego samego dnia i o tej samej godzinie, dodatkowo w tym samym składzie i oświadczyli, że Marianna zmarła o godzinie 4 rano.
Dla mnie przy akcie urodzenia data i godzina zapisu równa się momentowi chrztu. Co innego przy zgonach, gdzie stawiający oświadczają, którego dnia i o której godzinie dana osoba zmarła.
Witaj Doroto

Masz rację, że akt jest dziwny i godziny naciągane. Z aktu urodzenia wynika, że dziecko urodziło się 12.01.1884 o godzinie 11 i akt spisano następnego dnia też o godzinie 11. Jeśli nie ma informacji o chrzcie z wody to przyjmujemy zgodnie z powszechnymi zapisami, że właśnie odbył się chrzest tego dziecka. Akt zgonu wystawiono też o ulubionej godzinie 11, ale zapisano w treści, że dziecko zmarło 13,01,1884 r o godzinie 4 rano, a dziecko żyło 5 godzin od urodzenia.
Masz absolutną rację, że nie zgadzają się te daty i godziny. Ma również rację Bożenna , że mamy podawane godziny w aktach z tego okresu.
Niestety Włodzimierz nie czyta dokładnie, nie rozumie treści i sensu wypowiedzi, ale z uporem polemizuje w dziwaczny sposób jak zwykle. Zupełnie nie rozumiem ( nie tylko ja!) jego wywodów, a jak tylko próbuję to mam wrażenie iż wypowiada się ktoś niepoważny.

Pozdrawiam
Janina
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

jasne nie czyta dokładnie:)
szczególnei dokładnie tego co chciałabyś żebym czytał

jest jak byk "chrzest dnia dzisizejszego się odbył":)) nie wiem co dokłądniej można
i głosowac tego nie ma sensu
zapis jest zapis
a ja pozostanę przy sowjej interpretacji co on oznacza
natamist co jest napisane (i dokładnie przeczytane jest rzeczą bezdysujną
dziś się odbył

nie "przed godziną" "dwiem" "półgodziną" a "dziś" i dokłądniej tego przeczytać nie sposób

chyba jasno i zrozumiale? może w skrócie i dobitniej:
wdokumencie przytaczanym jest zapis:
"na chrzcie odbytym/mającym miejsce dziś" bez podania godziny ta godzina to interpretacja

a reszta nieodnosząca się do meritum "roumiem co czyta, nie rozumiem poważny niepoważny" "odnoszę wrażenie" nie ma związku i jest po prostu niegrzeczna jako ad personam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”