Metryka zgonu z dreszczykiem
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- d_oleksiak

Witam,
ostatnio trafiłem na "ciekawą" metrykę zgonu:
"Działo się w Klembowie dnia dwudziestego ósmego czerwca tysiąc dziewięćset dwudziestego ósmego roku o godzinie piątej wieczorem. Stawili się Jan Padamczyk lat czterdzieści cztery i Aleksander Padamczyk lat dwadzieścia osiem mający, obaj gospodarze z Lipki i oświadczyli, że dnia dwudziestego piątego czerwca roku bieżącego w Ostrówku, w domu nie zamieszkałym, pod podłogą znaleziony został szkielet zamordowanego w dniu dwudziestym siódmym października, tysiąc dziewięćset trzynastego roku Stanisława Padamczyka gospodarza żonatego z Lipki lat sześćdziesiąt siedem liczącego, urodzonego i zamieszkałego w Lipce, syna Jana i Marianny, małżonków Padamczyków. Po przekonaniu się naocznie o znalezieniu szkieletu zamordowanego Stanisława Padamczyka, akt ten stawającym niepiśmiennym przeczytany przez Nas samych podpisany został. Ksiądz Sadowski proboszcz Klembowski."
Podpowiedźcie mi proszę, czy jest jakaś możliwość, aby uzyskać więcej informacji odnośnie tego morderstwa np. z Głównego Archiwum Policji lub innej instytucji?
Wychodzi na to, że szkielet zamordowanego znaleziono po 15 latach od morderstwa - czy według Was wiek zamordowanego (67) liczony był od daty morderstwa (1913) czy raczej od daty znalezienia (1928)? Wydaje mi się, że od daty znalezienia.
Pozdrawiam
Darek
ostatnio trafiłem na "ciekawą" metrykę zgonu:
"Działo się w Klembowie dnia dwudziestego ósmego czerwca tysiąc dziewięćset dwudziestego ósmego roku o godzinie piątej wieczorem. Stawili się Jan Padamczyk lat czterdzieści cztery i Aleksander Padamczyk lat dwadzieścia osiem mający, obaj gospodarze z Lipki i oświadczyli, że dnia dwudziestego piątego czerwca roku bieżącego w Ostrówku, w domu nie zamieszkałym, pod podłogą znaleziony został szkielet zamordowanego w dniu dwudziestym siódmym października, tysiąc dziewięćset trzynastego roku Stanisława Padamczyka gospodarza żonatego z Lipki lat sześćdziesiąt siedem liczącego, urodzonego i zamieszkałego w Lipce, syna Jana i Marianny, małżonków Padamczyków. Po przekonaniu się naocznie o znalezieniu szkieletu zamordowanego Stanisława Padamczyka, akt ten stawającym niepiśmiennym przeczytany przez Nas samych podpisany został. Ksiądz Sadowski proboszcz Klembowski."
Podpowiedźcie mi proszę, czy jest jakaś możliwość, aby uzyskać więcej informacji odnośnie tego morderstwa np. z Głównego Archiwum Policji lub innej instytucji?
Wychodzi na to, że szkielet zamordowanego znaleziono po 15 latach od morderstwa - czy według Was wiek zamordowanego (67) liczony był od daty morderstwa (1913) czy raczej od daty znalezienia (1928)? Wydaje mi się, że od daty znalezienia.
Pozdrawiam
Darek
Witam
Dreszczyk faktycznie...
Na mój gust, wiek zmarłego -tzn. zamordowanego podany jest na czas jego śmierci, nie odnalezienia, czyli w 1913 miał 67 lat. Zastanawia mnie...skąd zgłaszający tak dokładnie znali datę morderstwa? Zagnięcia, owszem, ale morderstwa?
Mam nadzieję Darku, że gdy "dokopiesz się" kolejnych informacji, dasz nam znać.
Dreszczyk faktycznie...
Na mój gust, wiek zmarłego -tzn. zamordowanego podany jest na czas jego śmierci, nie odnalezienia, czyli w 1913 miał 67 lat. Zastanawia mnie...skąd zgłaszający tak dokładnie znali datę morderstwa? Zagnięcia, owszem, ale morderstwa?
Mam nadzieję Darku, że gdy "dokopiesz się" kolejnych informacji, dasz nam znać.
Z pozdrowieniami
Małgorzata
Małgorzata
Zgadzam się z odpowiedzią Małgorzaty. Wiek liczony od dnia urodzenia do dnia morderstwa (zaginięcia).
Nie sądzę aby z 1928 roku policja posiadała jakieś materiały/dokumenty w tej sprawie, ale pytać zawsze warto.
pozdrawiam
Ala
Nie sądzę aby z 1928 roku policja posiadała jakieś materiały/dokumenty w tej sprawie, ale pytać zawsze warto.
pozdrawiam
Ala
-
Bednarczyk_Kamil

Witam,
wiek powinien być liczony od daty zgonu (1913). Nie sugerowałbym się jednak liczbami z tego aktu mogą być mocno mylące.
Drogi Darku, napisałem Ci wiadomość na PW, zajrzyj w wolnej chwili.
wiek powinien być liczony od daty zgonu (1913). Nie sugerowałbym się jednak liczbami z tego aktu mogą być mocno mylące.
Drogi Darku, napisałem Ci wiadomość na PW, zajrzyj w wolnej chwili.
Pozdrawiam
Kamil Bednarczyk
Kamil Bednarczyk
- d_oleksiak

Dziękuję za dotychczasowe podpowiedzi odnośnie wieku Stanisława Padamczyka. Może jakąś wskazówką, będą jego dzieci - poszukam w jakich latach się rodziły, ponieważ mam jakieś przeczucie, że wiek był liczony jednak od dnia jego znalezienia. Zastanawiam się czy można byłoby uzyskać więcej informacji w tej sprawie od wspominego Głównego Archiwum Policji lub np. IPN, etc - pobuszuję w ich zasobach:)
Pozdrawiam
Darek
Pozdrawiam
Darek
-
Marynicz_Marcin

Jeśli mówi się o czyjejś śmierci sprzed lat, to raczej podaje się wiek w chwili zgonu, a nie ile miałby w danym momencie. Ja jestem za tym, że zmarły urodził się ok. 1846r.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
-
Sawicki_Julian

Witam, przecież pisze wyraźnie ;
.....szkielet zamordowanego w dniu dwudziestym siódmym października, tysiąc dziewięćset trzynastego roku Stanisława Padamczyka gospodarza żonatego z Lipki lat sześćdziesiąt siedem liczącego, czyli wtedy miał w chwili śmierci te 67 lat i ur. się w 1846 roku, tak jak pisze Marcin ; pozdrawiam - Julian
.....szkielet zamordowanego w dniu dwudziestym siódmym października, tysiąc dziewięćset trzynastego roku Stanisława Padamczyka gospodarza żonatego z Lipki lat sześćdziesiąt siedem liczącego, czyli wtedy miał w chwili śmierci te 67 lat i ur. się w 1846 roku, tak jak pisze Marcin ; pozdrawiam - Julian
-
Wiśniowiecki_Marek

Taki fakt to zawsze sensacja dla gazet. Zrób przegląd prasy z tamtego okresu.
Pozdrawiam, Marek
Pozdrawiam, Marek
Marek Wiśniowiecki
---------------------------
Poszukuję- akt urodzenia Joseph Steinbach Czerniowce ok. 1789r.
---------------------------
Poszukuję- akt urodzenia Joseph Steinbach Czerniowce ok. 1789r.
Z tego co mi wiadomo, to IPN nie zajmuje się latami sprzed 1939-1989/1990. Jeśli chodzi o okres międzywojenny, to można coś spróbować odszukać w zasobach AAN.
- d_oleksiak

Prawdopodobnie macie rację z wyliczeniem Jego wieku - osobiście trzymałem się tej drugiej wersji, ponieważ wtedy to byłby "mój" Stanisław i miałbym ciekawostkę w moim drzewie... tak czy inaczej zweryfikuję to bardziej szczegółowo:)
Pozdrawiam
Darek
Pozdrawiam
Darek