Prosba o odczytanie kilku fraz w metryki polskiej

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Niewiadomski_Robert

Sympatyk

Post autor: Niewiadomski_Robert »

http://postimg.org/image/52c3zdyox/

numer 10 z Jedrzejowa

Serdecznie prosze o pomoc w odczytaniu nazw mejscowosci dotyczasych pana mlodego i pani mlodej i ich rodzicow, jak rowniez w poprawnym odczytaniu nazwisk. Serdecznie dziekuje,
Robert
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Witaj Robercie

Niżej to co odczytałam w zakresie nazwisk i miejscowości:

Świadek 1) Michał Zieliński - szwagier nowo zaślubionego szynkarz z Michowa lat 42
2) Antoni Walankiewicz - wuj nowo zaślubionej woźny z Jędrzejowa lat 38
Młodzieniec: Maciej Terpiński katolik, kawaler służący we wsi Zakrzew pod nr.1 urodzony w Zagaju parafia Mierzwin syn Jana i Katarzyny z Kalisińskich małżonków (ojciec) ekonom z Bizorędej ( jest w świętokrzyskim Bizoręda) lat 19
Panna: Marianna Jastrzębska katoliczka przy rodzicach w Jędrzejowie mieszkająca pod nr. 77 córka Macieja i Rozalii z Walankiewiczów mieszczan z Jędrzejowa lat 20 mająca.

Pozdrawiam
Janina

Ps. Jeśli masz kłopot z odczytaniem to mogę Ci cały akt odczytać.
Awatar użytkownika
Niewiadomski_Robert

Sympatyk

Dzieki Janino za pomoc w odczytaniu! Staram sie sledzc losy Terpinskich z okolic Jedrzejowa i ich zwiazku z Zielinskimi (moja 3 x prababka byla z Terpinskich) ale oni sie strasznie czseto przepowadzali pracujac jako ekonom etc w roznych folwarkach, praktycznie kazde dziecko rodzilo sie w innej miejscowosci (i nazwy tych miejscowosci sa niekiedy trudne do odczytania, na przyklad nie rozumiem dlaczego jedna z zapowiedzi byla w parafii Wegrzyn (?) skoro wstepujacy urodzil sie w parafiiMierzwin? ). Bardzo dziekiuje za pomoc! Robert
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Robert, też to miałem na brudno napisane, ale Janina mnie wyprzedziła, tam jest parafia z zapowiedziami nie Węglin, tylko Węgleszyn niedaleko Kielc, w stronę Końskich chyba ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
Niewiadomski_Robert

Sympatyk

Dzieki Julian za Twoj wnikliwy dodatek: faktycznie to ma sens, ze zapowiedzi byly w Wegleszynie chociaz mial sie urodzic w parafii Mierzwin bo przeciez byl wg metryki na czas slubu z Zakrzewa a wies ta jest niedaleko Wegleszyna! To niemal nieprawdopodobne jak ta rodina byla rozrzucona po okolicy... ten sam Jan i Katarzyna chrzcza dziecko Franciszka Walentego w 1831 w Jedrzejowie a mieszkaja w Lysakowie, a w 1837 corke Eleonore w Szczekocinach.
Dzieki Julianie jeszcze raz, Robert

ps: Michał Zieliński - szwagier nowo zaślubionego szynkarz z Michowa lat 42 -nie moge znalesc tego Michowa w okolicach Jedrzejowa :(
Sawicki_Julian

Sympatyk

Robert, to nie Michów tylko Mnichów - Julian
Ps.- poprawiłem się i ja z tym Mnichowem, Janina ma rację, co dwie głowy to nie jedna ; pozdrawiam - Julian
Ostatnio zmieniony ndz 24 sie 2014, 11:59 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Witaj Robercie,

Mój komputer zrobił mi psikusa i nie zauważyłam, że ta miejscowość to zapisana jako MNICHÓW blisko Jędrzejowa. to przy trasie z Jędrzejowa do Skarżyska Kamiennej. Jeszcze raz przepraszam i zauważyłam brak literki dopiero sprawdzając mój brudnopis.

Pozdrawiam serdecznie Ciebie i Juliana
Janina

Ps. Mam w rodzinie z poprzednich pokoleń ekonoma, który przenosił się chyba razem z Właścicielem nabywającym jakieś majątki bo wywędrował z okolic Radomia w okolice Brwinowa, a na starość powrócił w rodzinne strony i zmarł mieszkając w folwarku na udar w wieku 80 lat. Tak wyglądało często życie ekonomów.
Awatar użytkownika
Niewiadomski_Robert

Sympatyk

Dzieki serdeczne! I nie ma za co przepraszac :) Jestem wdzieczny za Wasza pomoc i beinteresowna prace! Robert
Awatar użytkownika
Niewiadomski_Robert

Sympatyk

Czy nie wiedza przypadkiem Panstwo czy metryki z tej parafii Mnichow miedzy Jedrzejowem a Brzegami zachowaly sie gdzies? Robert
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam, jeśli nie ma Mnichowa w Gen-Bazie w AD Kielce i nie będzie w AP Kielce ( to do Korneli z zapytaniem ), te metryki tak jak na razie i z Brzegów, są pewnie w parafii w Mnichowie, może ktoś miejscowy Ci pomoże. Ja byłem parę lat temu w sąsiednim Mokrsku dwa razy i spotkałem się z Bardzo Uczynnym i pomocnym księdzem proboszczem Kazimierzem, przeszukałem dostępne mi wszystkie księgi, zeszło to pół dnia i znalazłem sporo o moich pra...dziadkach w metrykach od 1782 roku, księgi tam są od 1760 roku ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
Niewiadomski_Robert

Sympatyk

Dzieki Julianie,
W moim przypadku moge tylko polegac na tym co jest zeskanowane, zindeksowane i zamieszczone online, nie moge tak po prostu odwiedzac parafii w interesujacych mnie miejscowosciach chociaz bardzo bym chcial :( Teraz sledze losy galezi Terpinskich z okolic (szeroko pojetych) Jedrzejowa i okazuje sie, ze rodzina ta nie byla az tak pardzo zozlegla w tej okolicy wiec udaje mnie sie dosc dobrze na razie laczyc jej czlonkow, wydaye sie, ze byli w tych okolicach od dawna bo znajduje ich metryki z polowy XVII wieku z Jedrzejowa. Czasem zdarzaja sie jakies dziwaczne sytuacje, ze panna, co do ktorej nie mam watpliwosi ze jest to ta sama osoba, figuruje w akcie slubu w Kielcach jaki 23-latka a w rzeczywistosci wg aktu urodzenia miala lat 15! Wyglada na to , ze nie bardzo przejmowano sie wowczas wiekiem :)
Sawicki_Julian

Sympatyk

Robert, jest nadzieja ze parafie poszczególne też będą robione zdjęcia, nawet chyba już są takie w necie, o takim zamiarze pisał tu nasz bardzo pracowity L. Ćwikliński. Też bym chciał znać np. metryki te co są w kolegiacie Św. Marcina w Opatowie zamknięte w skarbczyku, bo one tam zgniją, a są tam metryki od 1615 roku, te od 1708 r. zrobił zdjęcia ze wszystkich ksiąg i są tu w necie w metrykach, nasz Prezes Jacek Młochowski ; pozdrawiam - Julian
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Witaj Robercie

Nie wiem na ile Ci pomogę bo nie mieszkam w świętokrzyskim jak Julian, ale rozumiem jak trudno znaleźć informacje i metryki bez możliwości dotarcia do archiwów i parafii bo jestem w podobnej sytuacji, ale nie z powodu tak wielkiej odległości jak Twoja, lecz z powodów materialnych i mojego wieku. Mimo takich ograniczeń zgromadziłam dość obszerną wiedzę na temat poszczególnych rodów w moim drzewie genealogicznym i ciągle coś odnajduję więc uważam, że internet to szerokie okno na świat.
Prześledziłam zapisy na temat Mnichowa ( ale też dawniej Michowa bo to ta sama miejscowość!!!) i znalazłam odniesienie do parafii MOKRSKO jako właściwej dla Mnichowa do 1823 roku. Na stronie parafii Mnichów jest rys historyczny i wynika z niego, że kościół wybudowano tam ok 1754-1770, ale parafię erygowano dopiero od 1823 r, a to oznacza iż metryki były w parafii Mokrsko. W genbazie.pl masz opublikowane skany z AD w Kielcach i jest tam Mokrsko lata 1693-1770 oraz lata 1908-1918 urodzenia.
Nie przeglądałam tych skanów bo nie mam czasu, gdyż indeksuję dla Projektu Poznań, ale zgodnie z przyporządkowaniem Mnichowa do parafii Mokrsko powinny tam być interesujące Cię stare metryki.

Życzę szczęścia w odnajdowaniu śladów Twoich przodków i pozdrawiam serdecznie
Janina

Ps. Na temat wieku osób w metrykach, a szczególnie tych starszych łacińskich można powiedzieć, iż są niedokładne i to łagodnie mówiąc. Przy indeksacji spotykamy wiek zmarłych 100 lub 120 lat :shock: , a to znacznie młodsi ludzie umierali. Ludzie nie mieli kalendarzy i czas odmierzali niedzielami oraz corocznym latem. Powstało kreślenie "latoś" dla określenia danego zbioru jakiejś uprawy i tak zapamiętywano dany rok oraz wspominano jakiś tam czas. Przy takim obliczaniu czasu łatwo było o pomyłkę. Moja Praprababka miała 16 lat gdy brała ślub, a podano jej 26 lat w 1812 roku, ale chyba z powodu Kodeksu Napoleona i koniecznej zgody rodziców.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Tak Janino masz rację z tym Mokrskiem, a kościół ten w Mokrsku jest z lat po 1250 wybudowany naprzeciw dworu, ale młodego, bo z lat po 1800, możliwe ze tam mieszkał Janusz Sariusz Żeromski z zoną Róża Sawicka, to chyba dziadkowie pisarza Stefana Żeromskiego, a do 1806 r. tam mieszkali moi pra...dziadkowie Sawiccy, ale w starym dworze. Robert się nie zgłasza, bo mnie odpisywał po północy, a przesuniecie jest o 6godzin z czasem do tyłu według naszego zegara, bo niby słońce idzie w stronę, na zachód. Czytałem te metryki w necie i w archiwum w AD w Kielcach z lat po 1600 i te w parafii w Mokrsku, nazwisko Zieliński chyba było. Jest tez stara sąsiednia parafia tu w necie z Sobkowa, też tam warto szukać Robert. Wejdź też do wujka Gogle na opisy Dariusza Kaliny, on tam opisuje całe kieleckie i w tym Mokrsko i Mnichów od lat 1500. Mam też książkę o Sobkowie i sąsiednich parafiach, to zobaczę czy jest też na pewno ten Mnichów i co ciekawego tam pisze, a czytałem ją dawno szukając nazwisk ; Sawicki, Morawicki, Hreczka, Kossowski, Malczewski, Piekarski, Kudelski ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
Niewiadomski_Robert

Sympatyk

Dzieki Janino I Juliania za te cenne wskazowki. Zobaczymy czy cos ciekawego znajde, chyba ,ze tez sie ciagle przemieszczli po okolicy i wtedy to gdzies indziej trzeba szuka. Tak jesli chodzi o te te roznice wieku, o ktorej wspomnialem, to tez mi sie wydaje, ze chodzilo o jakich "przekret" potrzebny do zawarcia tego slubu :) Serdeczne pozdrowienia, Robert
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”