Zdecydowałam się założyć wątek o mojej najbardziej chyba problematycznej gałęzi drzewka, Kauerach, bo dotarłam w moich poszukiwaniach do miejsca, gdzie i moja dedukcja, i dostępne indeksy nie potrafią już mi pomóc. Może ktoś przypadkiem natrafił na którąś z poszukiwanych przeze mnie informacji, może któryś z "moich" wżenił się w czyjąś rodzinę - słowem, może ktośkolwiek widział i ktośkolwiek wie
Według rodzinnej legendy (a z ich prawdziwością wiadomo, jak bywa), Kauerowie wywodzą się z miejscowości Linz w Austrii. Brzmienie nazwiska co prawda sugeruje pochodzenie rodziny z ziem niemieckojęzycznych, ale póki co nie udało mi się tej Austrii nijak potwierdzić. Najwcześniejsze ślady, na jakie trafiłam, prowadzą do Galicji - w początkach XIX wieku było tam stosunkowo dużo Kauerów w okolicach miejscowości Dolina. Nie udało mi się połączyć ich jeszcze z moją linią, ale bardzo prawdopodobne, że jakieś połączenie istnieje, gdyż "moi" Kauerowie co jakiś czas pojawiali się w tych okolicach.
Najwcześniejsi znani mi z imienia przodkowie to Engelbert (w dokumencie zapisany jako "Engielbart") Kauer i jego żona Anna (nazwisko panieńskie nieznane), moi 5x pradziadkowie. Jedyne, co o nich wiem, to że byli rodzicami mojego 4x pradziadka, Franciszka Kauera, urodzonego około 1789 (rok wyliczony z aktu ślubu) w Bursztynie (Galicja, dziś Ukraina).
Franciszek był żonaty co najmniej dwa, możliwe, że trzy razy. Pierwszy ślub zawarł przed 1812 z Krystyną (nazwisko panieńskie nieznane), która w 1812 roku opuściła go i w 1819 została uznana za zaginioną (o czym wiem z wzmianek w ówczesnej prasie). Następny związek zawarł z Katarzyną Mayzner/Maisner, z którą, przynajmniej na początku, nie był żonaty (ich pierwsze dzieci rodzą się jeszcze przed uznaniem Krystyny za zaginioną) - nie wiem, czy później wzięli ślub. W roku 1825 zawarł ślub cywilny z Barbarą Nowicką (informacja z późniejszej dyspensy zezwalającej na udzielenie Franciszkowi i Barbarze ślubu kościelnego), w roku 1836 w Chełmie zawarli ślub kościelny (dotarłam do aktu), dwa dni potem Franciszek zmarł (akt zgonu zlokalizowany, czekam na przesłanie go z AP Lublin).
Franciszek i Katarzyna mieli troje znanych mi dzieci:
- Franciszka juniora, ur. 1817 w Piaskach (Franciszek senior był wówczas traktiernikiem), mojego 3xpradziadka
- Emilię Karolinę, ur. 1819 w Tomaszowie Lubelskim (Franciszek był wówczas podrewizorem solnym); w latach 1840-1844 mieszkała i pracowała jako służąca w Zawadzie, w 1844 zawarła w Wielączy związek małżeński z Andrzejem Szmitem, kolonistą z Białobrzegów
- Karola, ur. ok. 1824 w Horodle; w roku 1843 w Białej wziął ślub z Marianną Jarosz, mieszkał wówczas w Godziszowie, gdzie posiadał gospodarstwo rolne, zmarł w 1857 w Wólce Ratajskiej gdzie pracował jako kowal
Z Barbary zaś urodzili się:
- Józef Jędrzej, ur. 1826 w Maziarni (Franciszek był wówczas strażnikiem granicznym)
- Franciszka, ur. ok. 1830 w Żołnicy (Zolnicy?); w 1852 w Chełmie wzięła ślub z Serwacym Marcelim Domańskim, ekonomem z Krzywego, zmarła w 1888 w Chełmie.
Franciszek junior ożenił się z Józefą Bosakiewicz (nie wiadomo mi, kiedy i gdzie). Mieli następujące dzieci:
- Konstanty Julian, ur. 1842 w Białej (jego ojciec pracował wówczas jako dozorca propinacji); w 1873 ożenił się w Biłgoraju z Katarzyną z Matuszkiewiczów Mazurkową, wdową, w 1878 w Kałuszu urodził się ich syn, Aleksander
- Emilia Leonora, ur. 1847 w Biłgoraju (ojciec był wówczas oficjalistą); w 1869 miała nieślubnego syna Jana, ur. w Księżpolu, gdzie pracowała jako służąca, który zmarł w wieku 5 m-cy, w 1873 wyszła w Biłgoraju za Józefa Doktora, z którym miała dwóch synów, Waleriana (1880-1881) i Romualda (ur. 1882); zmarła w 1892 w Biłgoraju
- Walerian Antoni, ur. 1851 w Biłgoraju (przy jego narodzinach, jak i przy narodzinach młodszych dzieci, ojciec pracował jako rymarz), mój prapradziadek, którego dalsze losy mam dość dobrze poznane i udokumentowane
- Tytus Henryk, ur. 1855 w Biłgoraju, zm. 1855 w Biłgoraju
- Pelagia, ur. 1860 w Biłgoraju, ochrzczona w 1882 w Załoźcach, gdzie w tym samym roku wzięła ślub z Władysławem Zielińskim z Niżniowa
- Marianna, ur. 1863
- Wanda, ur. 1867
W latach 1867-1873 Franciszek przebywał za granicą, z czego w 1873 na pewno w Paryżu. W roku 1882 Franciszek z żoną i córką Pelagią (nie wiadomo, czy także z młodszymi córkami) mieszkali we wsi Ratyszcze. Obydwoje zmarli prawdopodobnie przed 1892 rokiem.
Gdyby któraś z wymienionych wyżej osób pojawiała się w czyimś drzewku, bądź ktoś miałby jakąś wiedzę na ich temat - będę bardzo wdzięczna za info!
Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Monika
*Moderacja tytułu tematu (m.j.n)