Pytanie początkującej retuszerki - jak to "ugryźć"

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
MonikaMaria

Sympatyk

Post autor: MonikaMaria »

Od jakiegoś czasu próbuję swoich sił w samodzielnym retuszowaniu zdjęć i, choć efekty nie dorównują pracom profesjonalistów, to jakoś sobie z tym radzę - a ćwiczenie przecież czyni mistrza :) Przymierzam się do retuszu najbardziej zniszczonego zdjęcia z mojej kolekcji (przedstawia prawdopodobnie moich 3xpradziadków), ale tu, niestety, bez podpowiedzi kogoś bardziej zaawansowanego się nie obejdzie :(

https://drive.google.com/file/d/0B7uCBx ... sp=sharing

Jak widać, jedna z kobiet na zdjęciu została literalnie pozbawiona głowy. Wiadomo - odtworzyć się jej nie da, ale przecież nie zostawię białej plamy na wyretuszowanym zdjęciu. Zastanawiałam się nad "doklejeniem" jej głowy kobiety stojącej obok - ale po pierwsze, dwa "klony" obok siebie mogą wyglądać dość nienaturalnie, no i po drugie - to jednak "oszukiwanie", zafałszowanie, mogące komuś nieświadomemu retuszu sugerować, że kobiety na zdjęciu to bliźniaczki. Tylko nie mam pomysłu, jak rozwiązać ten problem inaczej - i tu proszę o porady bardziej doświadczonych retuszerów. Co powinnam zrobić z "urwaną głową" przodkini?

Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi!
Pozdrawiam,
Monika M. Bugajna
Anna_S

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Anna_S »

Przyznam, że nigdy się tym nie zajmowałam, a pytanie do zaawansowanych, ale wydaje mi się, że jedynym "uczciwym" rozwiązaniem będzie całkowite usunięcie kobiety z obrazka.

Pozdrawiam
Anna
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Wnioskuję, że kobieta w centralnej części zdjęcia i mężczyzna obok niej to ci domniemani praprapradziadkowie. Obok być może siedzi córka z dzieckiem (i kolejnymi na dole?), zaś z tyłu dwie kolejne córki. Może jakoś potrafisz je dopasować wg dzieci tego małżeństwa i wywnioskować, kto to mógł być i z innego zdjęcia ją dokleić?

W ostateczności wyciąć osobę bez głowy i pozostawić bez niej. Wtedy będzie bedzie troche ubogo, ale bliżej prawdy.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Awatar użytkownika
MonikaMaria

Sympatyk

Tak, domniemani 3xpra to para pośrodku. Również podejrzewam, że kobiety wokół to ich córki, problem w tym, że wedle mojej wiedzy mieli mniej córek, niż jest kobiet na zdjęciu. Zakładam, że są to córki i synowe - ale które są które, nie dojdę. Posiadam co prawda kilka zdjęć praprababci, ale z okresu, kiedy miała około 50-60 lat, przez co, o ile jest na tej fotografii, nie potrafię jej rozpoznać. Swoje domniemanie, że zdjęcie przedstawia właśnie jej rodziców opieram na bardzo dużym podobieństwie praprababci do kobiety z centralnej części zdjęcia. Ciekawe, swoją drogą, jaki był powód zrobienia takiego "babskiego" zdjęcia i gdzie są synowie - może była druga fotografia, z synami i zięciami, ale nie dotrwała do naszych czasów?

O całkowitym wycięciu kobiety bez głowy też myślałam - ale jednak to też zafałszowanie... Może zrobić w tym miejscu jakąś plamę, rozmycie, żeby trudno było wywnioskować, czy ta głowa tam jest, czy jej nie ma?
Pozdrawiam,
Monika M. Bugajna
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Moniko, najłatwiej zastawić brakującą głowę np. parasolką. Ale powiększając to zdjęcie, jest tam jedno ucho i oko i usta.
Jak masz zdjęcie z rodziny w której tam jest osoba w całości, a której na tym zdjęciu jest , ale bez głowy, czyli może być to ta sama osoba i taka głowę dopasować do tej części twarzy z uchem, tak bym pokombinował ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 10 times
Otrzymał podziękowania: 13 times

Post autor: kwroblewska »

Wg mnie kobieta siedząca z dzieckiem i kobieta za nią stojaca są jednak podobne – owal twarz, fragment oko, usta. Wkleiłabym raczej twarz kobiety siedzącej bo uwazam, że wiekowo były zbliżone – b. podobnie ubrane, stojaca obok w sukience z aksamitu była młodsza. Kobiety na tym foto mają bardzo podobne nosy, gładko czesały włosy.
Myslę, że aż tak nie zafałszujesz historii rodziny.

___
Krystyna
Czarnecki_Andrzej

Sympatyk

Post autor: Czarnecki_Andrzej »

Owal ze znakiem zapytania w środku - może być wypełniony kolorem tła.
W każdym innym przypadku jednak BĘDZIE to poprawianie historii.
Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

Post autor: magda_lena »

Poprawianie historii, albo poprawianie zdjęcia, to już zależy od posiadacza tego zdjęcia ;)
Nie tak dawno miałam mniej poważny dylemat, bo dotyczący brudnych butów przodków mojego męża ;)
Wybrałam salomonowe rozwiązanie, zrobiłam dwa zdjęcia. Z czystymi butami, i oryginalnymi.
Tu zrobiłabym coś takiego
Obrazek

https://picasaweb.google.com/lh/photo/w ... directlink

Podobnie jak Krystyna powyżej, uważam, że "kobieta bez głowy" jest podobna do tej z dzieckiem (trochę tej głowy w powiększeniu widać), ale zeby to nie był klon to można zmienić np. troszkę fryzurę (układ przedziałka) czy usta. Niby te same, a jednak inne. To tak na szybko, dla przykładu. Oczywiście, należy to dopracować lepiej :)
Pozdrawiam, Magdalena
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

No fajnie, tylko jako młodsza nie powinna mieć przedziałka jak u starszej babci, jeśli już to tak trochę zrobić przedziałek po prawo, jak ta pani z dzieckiem poniżej ma, wyostrzyć i podpisać, np. ; prawdopodobnie ta stająca kobieta po lewo to prababcia ( Józia ? ) ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
MonikaMaria

Sympatyk

Magdo, podoba mi się Twój pomysł ze zrobieniem dwóch wersji, jednej "ładnej", a drugiej "prawdziwej". Docelowo planuję zdjęcie wydrukować - na wypadek, gdyby za kilkadziesiąt lat miał trafić na nie jakiś mój prawnuk, na odwrocie wersji "z głową" mogę napisać, że jest retuszowana. I dziękuję za przykładową głowę do dalszej obróbki! (jakkolwiek dziwnie by nie brzmiało określenie "głowa do obróbki" :P )
Pozdrawiam,
Monika M. Bugajna
Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

Julianie oj tam , zaraz jak babcia ;)
Ja przedziałek na środku nosiłam jako dziecko :lol:
Moniko, może być i bez przedziałka, z wyostrzonym dzieckiem :)
https://picasaweb.google.com/lh/photo/l ... directlink

Obrazek

Decyzja co z tym zrobisz należy do Ciebie, bo to zdjęcie wymaga duuuuużo pracy. Poprzymierzaj te przedziałki i wybierz najlepszy.

U mnie chodziło "tylko" o buty i brak guzika, który dokleiłam, ale też z tyłu zdjęcia zostały podpisane. Najważniejsze, że teściowej się podobały. Oba.
Pozdrawiam, Magdalena
Awatar użytkownika
MonikaMaria

Sympatyk

Dziękuję za kolejną wersję :)
Ja dość często noszę przedziałek na środku, a do bycia babcią jeszcze mi daleko :D
Pozdrawiam,
Monika M. Bugajna
wiktor_jatkiewicz

Sympatyk

Post autor: wiktor_jatkiewicz »

Może pani podpowie.Na dole jest napis format gabinetowy.Można spróbować wydatować zdjęcie.Z tylu zdjęcia powinna być nazwa fotografa.
http://pl.m.wikipedia.org/wiki/Format_gabinetowy
Pozdrawiam,Wiktor
Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

Moniko, to jest moja wizja Twojego zdjęcia
Obrazek

https://picasaweb.google.com/lh/photo/F ... directlink

albo tak
Obrazek

https://picasaweb.google.com/lh/photo/z ... directlink

a z "kobietą bez głowy" tak
Obrazek

https://picasaweb.google.com/lh/photo/b ... directlink

Oczywiście, że wiele tam można jeszcze dopracować (np. to coś co trzyma starsza pani, bukiet?) , no i kolor dobrać wg. gustu (czy oryginału). W technice albuminowej, jak sugeruje Wikipedia z postu powyżej, mnie się osobiście, nie podoba.
Pozdrawiam, Magdalena
Awatar użytkownika
MonikaMaria

Sympatyk

Magdo, masz niesamowite tempo pracy, podziwiam! Ja jestem dopiero na etapie doprawiania buta hipotetycznemu praprapradziadkowi.
Bardzo dziękuję za Twoje poprawki, wyszły świetnie, szczególnie drzewa w tle - ja się z nimi męczyłam i męczyłam a ciągle wyglądają nienaturalnie! Na razie staram się jeszcze sama coś "wydłubać" z tego zdjęcia - ale jeśli polegnę (poprawiam zdjęcia od bardzo niedawna, a z czymś tak trudnym jeszcze się nie mierzyłam) będę mogła podeprzeć się efektami Twojej pracy :)

Wersja kolorystyczna oryginału mi akurat się podoba (podbiłam tylko nieco kontrast) - wygląda bardziej "staro" :)
Pozdrawiam,
Monika M. Bugajna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”