Czapscy z Ortela Królewskiego oraz Kondraccy i Czubel.

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

sylwkitrzy

Post autor: sylwkitrzy »

Wtam serdecznie.
Poszukuję swojej rodziny z Ortela Królewskiego: szczgólnie informacji o moim pradziadku Bronisławie Czapskim i jego przodkach. Był prawdopodobnie kowalem. Wyruszał za groszem do USA. Jego żona to Karolina Czapska zd. Kondracka: jej rodzice to Marianna Kondracka zd. Czubel i Tomasz Kodracki.
Pozdawiam i dziękuję.
Sylwek z Gdańska
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Sylwku, nowy genealogu, tu w tym co napisałeś widzę błąd, nie wiadomo kiedy żyli ci Czapscy. Piszesz ze był kowalem i wyjechał do Ameryki, to może być początek lat 1900. Według mojej wiedzy to Czapscy ( też Czapliccy ) są prawdopodobnie w Polsce od roku 965, przybyli z Dąbrówka żoną Mieszka I z Czech. Dostali ziemie koło Gniezna ; Czaple, rozrośli się na Wielkopolskę i Podlasie i tam gdzie mieszkali nazywali tą wieś ; Czaple. W roku 1357 Andrzej Czaplic w Sandomierzu od króla Kazimierza Wielkiego dostaje 4 wsie z dworem w ziemi halickiej na Podolu. To tak w skrócie, interesuje się tym nazwiskiem ponieważ Czapliccy ( bracia ) od Wielkiego Księcia Litwy - Witolda, dostali na Podlasiu w 1408 r. 20 włók ziemi koło Ciechanowa ( Głuchów i coś jeszcze ) i odkupili wieś Sawice. Kto wie czy jeden z nich nie zmienił nazwisko z Czaplickich na Sawicki, mieli tez nazwisko - Roman, według heraldyków to we wsi Sawice było trzy rodziny o tym samym nazwisku, z racji w niej zamieszkania, ale nie wiadomo czy ze sobą rodzina ; pozdrawiam - Julian
Ps. - dodaje jeszcze drzewko Czapskich ;
http://www.czapscy.org.pl/genealogia_dw.php
sylwkitrzy

Post autor: sylwkitrzy »

Kaqrolina Czapska zd. Kondracka urodziłą się 13 stycznia 1903 roku w Ortelu Królewskim. Informacji o jej mężu Bronisławie nie mam. Mieli na pewno córkę Meriannę (moją babkę) ur. 1 września 1923 r. w Ortelu Królewskiem oraz syna Czesława ur. 24 października 1928 r., również w Ortelu Królewskiem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”