Dawne śluby!

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
elcia52

Sympatyk

Dawne śluby!

Post autor: elcia52 »

Witam!
Mam problem i potrzebuję pomocy bardziej doświadczonych genealogów.
Czy w latach 1800 do 1900 praktykowano, aby przy ślubie córki ojciec był świadkiem??? Mam taki przypadek przy ślubie mojej Babci wygląda na to, że świadkiem był jej ojciec (to samo imię i nazwisko). Czy się mylę!
Pomóżcie rozwiązac ten problem :(

Sympatyk
Ekspert

Dawne śluby!

Post autor: aerbert »

Elżbieto, imie i nazwisko to za mało, aby twierdzić, że to ojciec. A podany był chociaż wiek świadka? Imiona i nazwiska dosyć często się powtarzały. Jeżeli syn otrzymał imie po ojcu, to już w rodzinie były dwie osoby nazywające się tak samo. Czyli równie dobrze to mógł byc brat panny młodej :) Ale na temat ojców-świadkow, to może rzeczywiście niech się wypowie jakiś ekspert.

Pozdrawiam,
Ola
Awatar użytkownika
A.Michałowski

Sympatyk
Nowicjusz

Dawne śluby!

Post autor: A.Michałowski »

W mojej rodzinie zdarzyło się np.kilka razy,że dziadek był chrzestnym wnuka.Lata 90-te XIX w.
Aleks.
Awatar użytkownika
elcia52

Sympatyk

Dawne śluby!

Witaj Olu! Syn to napewno nie był, gdyż wszystkie dzieci mojej Babci i Dziadka mam już w drzewie. Bardziej mi to wygląda na syna brata mojego Dziadka, bo dla mnie dziwnym byłoby żeby ojcic był na ślubie swojej córki świadkiem. Niestety wiek świadków nie jest podany. Jest to dokument kościelny i są tylko imiona i wiek młodych. Dlatego też zadałam pytanie - może ktoś mądrzejszy i bieglejszy w tych zawiłościach genealogicznych się wypowie.

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Dawne śluby!

Post autor: Boretti_Jerzy »

Witam
Jako praktyk, wśród setek aktów z XIX wieku, które posiadam, nie spotkałem się z tym, aby ojciec był świadkiem na ślubie swoich dzieci. Jako chrzestny wnuków to oczywiście.
Awatar użytkownika
elcia52

Sympatyk

Dawne śluby!

Dziękuję za te informacje -trochę rozwiało to moje wątpliwości

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Dawne śluby!

Post autor: kwroblewska »

Witam!
Ja spotykam wiele aktów, na których rodzice są świadkami na ślubach swoich dzieci. Tak było i u moich przodków na ślubie, świadkiem Pana młodego był jego ojciec a Panny młodej jej ojciec.
I przykład ślub W. Nadolski lat 20 s. Karola i M. Cichorska lat 20 córka Piotra, świadkami są Karol Nadolski lat 60 i Piotr Cichorski lat 50.

Pozdrawiam
K.Wróblewska
Awatar użytkownika
elcia52

Sympatyk

Dawne śluby!

To mi zabiłaś ćwieka. A już myślałam, że rozwiązała mi się ta zagadka!

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Re: Dawne śluby!

Post autor: Boretti_Jerzy »

kwroblewska pisze:Witam!
Ja spotykam wiele aktów, na których rodzice są świadkami na ślubach swoich dzieci. Tak było i u moich przodków na ślubie, świadkiem Pana młodego był jego ojciec a Panny młodej jej ojciec.
I przykład ślub W. Nadolski lat 20 s. Karola i M. Cichorska lat 20 córka Piotra, świadkami są Karol Nadolski lat 60 i Piotr Cichorski lat 50.

Pozdrawiam
K.Wróblewska
Jak w każdej sytuacji występują wyjątki. Nie wiem jak do tego ma się prawo kanoniczne, trzeba by spytać teologa. W miastach (wśród mieszczan) nie bylo to praktykowane, ale na prowincji widocznie tak postępowano. W celu zbadania sprawy proszę o podanie w jakich parafiach wystepuja takie akty.
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: kwroblewska »

Lata trzydzieste XIX wieku, par. Szadek. Czy Szadek był prowincją chyba nie?

Pozdrawiam
K. wróblewska
Awatar użytkownika
elcia52

Sympatyk

Mój przypadek dotyczy parafii w Łodzi, więc już sama nie wiem co myśleć? :?:

Sympatyk

Post autor: DanutaP »

Warszawa, rok 1913-biorą ślub mój dziadek i babcia, jednym ze świadków jest ojciec panny młodej. Rok później również Warszawa, żeni się brat babci z siostrą dziadka. Jednym ze świadków jest ojciec pana młodego.
Tego, że to na pewno jest ich ojciec jestem całkowicie pewna.
t.wolanski

Sympatyk

Post autor: t.wolanski »

a ja się spotkałem z tym, że ojciec był świadkiem na ślubie swojej córki :) miało to miejsce na początku XIX wieku w parafii Rajkowy, woj. pomorskie
Barbarab

Post autor: Barbarab »

Witam,

U mnie w rodzinie też był taki przypadek, a na dodatek w uwagach zaznaczono że świadkiem jest ojciec pana młodego.Dotyczyło to Wielkopolski.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jol_Kla

Sympatyk
Legenda

Post autor: Jol_Kla »

w parafii Grabowo Kościerskie woj. pomorskie tez spotkałm sytuacje, że swiadkiem panny młodej byl jej ojciec
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”