Akt urodzenia Franciszka Ksawerego? Kudlewskiego

Tłumaczenia dokumentów napisanych w łacinie, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Pastuszko_Patryk

Sympatyk

Post autor: Pastuszko_Patryk »

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =980&y=735

Po raz pierwszy mam do czynienia z łacińską metryką urodzenia

Jeśli się nie mylę to Franciszek Ksawery Kudlewski/Kudliński to chyba nie robi różnicy, bo nazwisko mogło mieć różne formy przez lata, w XIX wieku najwięcej występowało jako Kudliński/Kudlinska. Rodzice to Antoni i Marianna co do nazwiska rodowego nie jestem pewny. Rodzicami chrzestnymi byli Baltazar Dykowski i Agnieszka Lodgorska. Metryka pochodzi z grudnia 1775 roku. Antoni i Marianna to moi 5xpradziadkowie. Marianna zmarła w 1823 roku w wieku 80 lat. Wiem że mieli synów Franciszka urodzonego w ok. 1773 roku ale to chyba nie ma problemu, bo często wiek podawali na oko i w metrykach które znalazłem to nie widniało jego drugię imię. Byli jeszcze Michał ur. w ok. 1778 (mój 4xpradziadek) żonaty z Teklą moją ...babcią, a potem z Reginą Bartnicką. Był jeszcze Jan ur. w ok. 1783. Czy ktoś indeksuje metryki z Bodzentynia z okresu 1777-1809, bo nie chciałbym mieć luki w poszukiwaniach ?
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 15 times
Kontakt:

Post autor: Bartek_M »

Tegoż [3 XII] tenże [wielebny ksiądz Mateusz Lisowski mansjonarz bodzentyński] ochrzcił Franciszka Ksawerego [syna] sławetnego Antoniego Kudlewskiego i Marianny prawnych małżonków. Chrzestnymi byli: Baltazar Dykowski i Agnieszka Podgórska, oboje z Borzęcina.
Bartek
Awatar użytkownika
Pastuszko_Patryk

Sympatyk

Dziękuję bardzo. Ten wyraz obok imienia Marianny to nie jest jej nazwisko rodowe tylko tylko jakiś inny zwrot ?, bo ja dopiero zacząłem etap w szukaniu metryk łacińskich.
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Kontakt:

conjugum - małżonków.

Wyżej podałem przekład dosłowny. Niżej - dla jasności - transkrypcję zapisu.

Eadem idem b[apti]zavit Franciscum Xaverium famati Antonii Kudlewski et Mariannae conjug[um] legitimor[um]. P[atrini] fuere: Baltazar Dykowski et Agnes Podgorska, omnes de Borzęcin.
Bartek
Awatar użytkownika
Pastuszko_Patryk

Sympatyk

Bardzo dziękuję. Postaram pogrzebać jeszcze głębiej, czyli do urodzeń starszych dzieci Antoniego i Marianny, jeżeli jakieś były przed Franciszkiem i do ślubu 5xpradziadków. Mam pytanie, czy na metrykach łacińskich ślubu z XVIII wieku były podane informacje o wieku pary młodej i ich rodziców. Bo jak wcześniej pisałem zacząłem etap z metrykami łacińskimi.
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Metryki ślubu z XVIII wieku na ogół nie zawierają ani wieku nowożeńców, ani imion ich rodziców. Typowy akt ślubu z okresu przedrozbiorowego wygląda tak: http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-33890.phtml
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - łacina”