Kaliccy, Skwierczyńscy, Kryńscy, Trębiccy, Korycińscy
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Poszukuję informacji o rodzinie Kalickich, Skwierczyńskich, Kryńskich, Korycińskich, Rzewuskich, Olędzkich, Krzymowskich, Trębickich mieszkających w miejscowościach: Kaliski, Przesmyki, Krynki, Trębice, Skwierczyny, Mordy, Siedlce i okolice.
Bardzo dziękuję za wszelką pomoc.
-
Maciej_Kosmal

Witam. Część rodu Skwierczyńskich mieszkało w Tucznej, a nastepnie Mazanówce. Są to lata 1780-1890.Mogę przesłac fragment drzewa genealogicznego. Maciej Kosmal
Re: Kaliccy, Skwierczyńscy, Kryńscy, Trębiccy, Korycińscy
Przeglądałem księgi Paprotni, Mord, Przesmyków i tam były nazwiska: Olędzkich i Kryńskich.Kalicki pisze:Poszukuję informacji o rodzinie Kalickich, Skwierczyńskich, Kryńskich, Korycińskich, Rzewuskich, Olędzkich, Krzymowskich, Trębickich mieszkających w miejscowościach: Kaliski, Przesmyki, Krynki, Trębice, Skwierczyny, Mordy, Siedlce i okolice.
Zajrzyj na Szukajwarchiwach AP Siedlce.
Ewentualnie sprecyzuj kogo szukasz to może ktoś coś podeśle. W moim drzewie są Olędzcy z Paprotni lata przed 1825
Pozdrawiam
Krzysiek
-
wolenski_pipis

Wszystkie wymienione tu rodziny, są opisane w "Herbarzu szlachty ziemi łukowskiej na Lubelszczyźnie", tom I i II, wydanym przez wydawnictwo CKH Szczecin.
Pozdrawiam - Marek Woliński
Pozdrawiam - Marek Woliński
Jeśli mogę poprosić to bardzo chętnieMaciej_Kosmal pisze:Witam. Część rodu Skwierczyńskich mieszkało w Tucznej, a nastepnie Mazanówce. Są to lata 1780-1890.Mogę przesłac fragment drzewa genealogicznego. Maciej Kosmal
mój mail: marcin.kalicki@wp.pl
Bardzo serdecznie dziękuję za pomoc.
-
krzysztof_lubieński

Witaj Marcinie,
Wielu Kryńskich wywodzi się z parafii Winna Poświętna koło Ciechanowca woj. podlaskie.
Poszukaj w Genetece - Urodzenia- 1887-1903
Pozdawiam - Krzysztof
Wielu Kryńskich wywodzi się z parafii Winna Poświętna koło Ciechanowca woj. podlaskie.
Poszukaj w Genetece - Urodzenia- 1887-1903
Pozdawiam - Krzysztof
Krzysztof Lubieński
-
Marcin_Piotr_Zając

Witaj Kalicki!
Jestem potomkiem rodziny Korycińskich herbu Topór, linii osiadłej w Wielkopolsce (ale to ta sama rodzina).
Całkiem przyzwoicie opisała s. Dorota Korycińska (w swojej rozprawie doktorskiej) historię rodzinną -> http://www.dbc.wroc.pl/Content/3104/Korycinska.pdf - zalecam wnikliwe zapoznanie się z treścią
Pozdrawiam serdecznie, Marcin!
Jestem potomkiem rodziny Korycińskich herbu Topór, linii osiadłej w Wielkopolsce (ale to ta sama rodzina).
Całkiem przyzwoicie opisała s. Dorota Korycińska (w swojej rozprawie doktorskiej) historię rodzinną -> http://www.dbc.wroc.pl/Content/3104/Korycinska.pdf - zalecam wnikliwe zapoznanie się z treścią
Pozdrawiam serdecznie, Marcin!
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
-
Łoza_Marek

Witam!,
Tak jak napisał Pan Marek Woliński najwięcej informacji znajdzie Pan w Herbarzu szlachty ziemi łukowskiej,dodatkowym źródłem informacji może być strona, http://www.zsokolowa.com/index.php?opti ... 4&Itemid=5 Korycińscy z Podlasia to drobna szlachta prawdopodobnie herbu Gozdowa (tak zapisano w wywodzie szlachectwa Stanisława Korycińskiego z roku 1522, publikowany przez W.Semkowicza w Wywodach szlachectwa,dostępna na stronach WBC. Jest mało prawdopodobne aby byli oni wspólnego pochodzenia z możną rodziną Korycińskich z Wielkopolski herbu Topór.To że legitymowali się z tym herbem przed zaborcami to już inna bajka.
Tak jak napisał Pan Marek Woliński najwięcej informacji znajdzie Pan w Herbarzu szlachty ziemi łukowskiej,dodatkowym źródłem informacji może być strona, http://www.zsokolowa.com/index.php?opti ... 4&Itemid=5 Korycińscy z Podlasia to drobna szlachta prawdopodobnie herbu Gozdowa (tak zapisano w wywodzie szlachectwa Stanisława Korycińskiego z roku 1522, publikowany przez W.Semkowicza w Wywodach szlachectwa,dostępna na stronach WBC. Jest mało prawdopodobne aby byli oni wspólnego pochodzenia z możną rodziną Korycińskich z Wielkopolski herbu Topór.To że legitymowali się z tym herbem przed zaborcami to już inna bajka.