Zmiana nazwiska?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

margit

Sympatyk
Ekspert

Zmiana nazwiska?

Post autor: margit »

Witam,

Być może taki temat już był na forum, ale nie znalazłam go.

W akcie ślubu mojej pra jest zapis, który nie wiem jak zinterpretować. "Małżeństwo między Katarzyną Ozgówką (...), córką nieżyjącego już Gabryela i Justyny z Głowackich czyli Wieloszewskiej Małżonków Ozgów". O co chodzi z tym czyli między nazwiskami? Matka wyszła drugi raz za mąż i zmieniła nazwisko na Wieloszewska?

Link do aktu nr 10

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,362775301

Pozdrawiam,
Margit
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Nazwisko

Post autor: Maślanek_Joanna »

moim zdaniem tak właśnie należy to interpretować - matka młodej - Justyna była z domu Głowacka I v. Ozgowa II v. Wieloszewska. ciekawostką jest, że dalej jest napisane, że młoda "przy wuju swoim Antonim Wieloszewskim" - co by sugerowało, że matka była z domu Wieloszewska. Trudno jednoznacznie rozstrzygnąć.
powodzenia!
Joanna
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Nazwisko

Post autor: kwroblewska »

Spróbuj odszukaj slub/śluby Gabriela i akt urodzenia Katarzyny i innych dzieci i może zapis się wyjaśni.
Panna młoda urodziła się we wsi Zalesiczki par. Dobroszyce. Nazwisko Ozga było dość popularne w tej parafii. W 1825r urodził się Wojciech inne dziecko tej pary Gabriela i Justyny z domu Wieluszewskiej tak to zapisano akt 16
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,362273201

___
Krystyna
MonikaMaru

Sympatyk

Re: Nazwisko

Post autor: MonikaMaru »

margit pisze:Witam,

(...), córką nieżyjącego już Gabryela i Justyny z Głowackich czyli Wieloszewskiej Małżonków Ozgów". O co chodzi z tym czyli między nazwiskami? Matka wyszła drugi raz za mąż i zmieniła nazwisko na Wieloszewska?

Pozdrawiam,
Margit
Miałam podobny problem. Siostra mojego pra... Januszkiewicza wychodzila za mąż i napisano "panna Bajonówna czyli jak się teraz nazywa Januszkiewiczówna". Ponieważ brakowało ksiąg prześledziłam różne akta. Jej matkę wychodzącą drugi raz za mąż zapisano jako "wdowę po Bajonie czyli Januszkiewiczu". Nic z tego nie rozumiałam. Na szczęście dotarłam do alegat i okazało się, że Bajon i Januszkiewicz to kolejni mężowie, którzy zmarli, a to zamążpójście nie było drugie tylko trzecie. W Twoim przypadku rozumiałabym "czyli jak się teraz nazywa". Pewnie więc ponownie wyszła za mąż. Ale w metrykach trzeba sprawdzić.

Pozdrawiam,
Monika
margit

Sympatyk
Ekspert

Re: Nazwisko

Post autor: margit »

kwroblewska pisze:Spróbuj odszukaj slub/śluby Gabriela i akt urodzenia Katarzyny i innych dzieci i może zapis się wyjaśni.
Panna młoda urodziła się we wsi Zalesiczki par. Dobroszyce. Nazwisko Ozga było dość popularne w tej parafii. W 1825r urodził się Wojciech inne dziecko tej pary Gabriela i Justyny z domu Wieluszewskiej tak to zapisano akt 16
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,362273201
*Moderacja cytatu, zakończenie [/quote] (m.j.n)

Akt ur. Katarzyna mam matka z Głowackich. Muszę poszukać akt innych dzieci. Dziękuję za akt urodzenia Wojciecha.

Pozdrawiam
Margit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”