Chotomów

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

ewa_os

Sympatyk

Post autor: ewa_os »

Dzień dobry!
Znam dokładną datę ślubu Dionizego Mierzejewskiego i Emilii Buchartowskiej w par.Chotomów(pow.warszawski) w roku 1845.
Odszukałam ten rocznik w genbazie i o dziwo!w skorowidzu nie ma takiego ślubu.Sprawdziłam także akt po akcie.Czy ktoś umie
wytłumaczyć,jak to możliwe?Przecież to nie chrzest,który można przełożyć nawet o kilka lat,jak uczy doświadczenie.Dla pewności
przejrzałam też rok wstecz i rok naprzód,bez efektu.Chyba nie ma innego Chotomowa,słownik geogr w każdym razie nie podaje.
pozdrawiam
Ewa
slawek_krakow

Sympatyk

Post autor: slawek_krakow »

To Ty raczej wytlumacz skad znasz dokladna date skoro nie odszukalas aktu.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

ślub z licencją?
tzn zawarty w Chotomowie (skoro tak gdzieś okreśpony) ale wpisany zgodnie z prawem w USC agodnym z miejscem zamieszkania jednego z małżonków (tj gdzie indziej)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ewa_os

Sympatyk

Ze strony internetowej Zbigniewa Mierzejewskiego.Zabrzmiało,jakby to była zbrodnia wiedzieć dokładnie.
E.
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Faktycznie Slawek niezgrabnie to napisal, szczegolnie, ze mozna znalesc daty i miejsca slubow na przyklad w "Wylegitymowanej Szlachcie", a nie miec aktow.

I tak wlasnie jest ze slubem Dionizego Mierzejewskiego z Emilia Buchartowska. Slub dnia 13.09.1845 w Chotomowie.
Sa tez wpisani ich synowie: Jan Klemens ur. 23.11.1846r i Marceli Piotr ur. 31.01.1848r.

Ewa, sprawdz jeszcze raz caly 1845 rok w Chotomowie po nazwiskach panien mlodych. Mozliwe, ze nazwisko Mierzejewski zostalo zle spisane w ksiedze.
Jesli nie bedzie sladu tego slubu, trzeba poprosic AGAD o skan dokumentow z tej legitymacji szlacheckiej. Mozna to zrobic samemu, wlasnym aparatem jesli sie mieszka blisko Warszawy.

Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna

P.S. Ciekawy zbieg okolicznosc: W tym samym czasie (lata 1850-te) w Chotomowie moj przodek mial majatek ziemski. Na stale mieszkal w Warszawie. Dzieci mu sie rodzily wiec w Warszawie, ale byly chrzczone niektore w Chotomowie, a niektore w parafii warszawskiej Swietego Aleksandra.
Trop Wlodka moze byc dobry. Widzialam na wlasne oczy wpisy slubow w ksiedze 4-ego Pulku Strzelcow Pieszych w Twierdzy Zamosc, a sluby mialy miejsce w Warszawie. Te sluby dotyczyly wojskowych.
Ostatnio zmieniony śr 21 maja 2014, 14:22 przez Bozenna, łącznie zmieniany 1 raz.
slawek_krakow

Sympatyk

Post autor: slawek_krakow »

Moze i niezgrabnie. Jest informacja, zrodlo nie potwierdza. Tym gorzej dla zrodla:)
ewa_os

Sympatyk

Sądzę,że ta informacja pochodzi z Herbarza,chociaż w tym,z którego skany ja posiadam-tej daty nie ma.Ale może gdzie indziej jest.
Dionizy mieszkał w Warszawie i jego dzieci też się tu urodziły,oboje z Emilią zmarli w Warszawie w św Krzyżu.Nie mam pojęcia,skąd ten Chotomów (czy to blisko Warszawy?),Emilia urodziła się w Szczucinie.Może wtedy tam mieszkała.Ale jeżeli p.Włodek ma rację,
to ciężka sprawa,bo wydaje mi się,że obszukałam wszystkie warszawskie parafie.Dziękuję.
Ewa
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Ewa,
Napisalam Ci wyzej, ze ta informacja pochodzi z "Wylegitymowanej Szlachty w Krolestwie Polskim". Dokumenty tej legitymacji szlacheckiej sa w AGAD.
Pozdrawiam,
Bozenna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”