Może ktoś podsunie mi pomysł skąd mogli przywędrować do Polski?
pozdrawiam
Ania
Sternelli
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- historyk1920

Sternelli
Witam!
Hipotetycznie nazwisko Hasse kojarzy mi się z niemieckim pochodzeniem ( dosłownie Hasse od hasać ‘skakać’ lub od niemieckiej nazwy osobowej Has. )
Sternel - od trznadel, ze staropolskiego strnadl ‘gatunek ptaka’
Sternelli zaś "zwłoszczenie" nazwiska Sternel . [ to jest moja hipoteza, mam nadzieję iż pomocna ]
Pozdrawiam serdecznie
Marek
Hipotetycznie nazwisko Hasse kojarzy mi się z niemieckim pochodzeniem ( dosłownie Hasse od hasać ‘skakać’ lub od niemieckiej nazwy osobowej Has. )
Sternel - od trznadel, ze staropolskiego strnadl ‘gatunek ptaka’
Sternelli zaś "zwłoszczenie" nazwiska Sternel . [ to jest moja hipoteza, mam nadzieję iż pomocna ]
Pozdrawiam serdecznie
Marek
Sternelli
Dziękuję za odpowiedź.Moi przodkowie najpierw nazywali się Sternelli, tak zapisywane jest w aktach metrykalnych około roku 1800.Są wtedy wyznania ewangelickiego. Z biegiem lat nazwisko jest przerabiane przez osoby spisujące dokumenty na Sternel, Szternel.
Próbuję się dowiedzieć skąd rodzina Sternelli przybyła do Polski.
pozdrawiam
Ania
ps. ta opcja polskiego tłumaczenia - od słowa trznadel, zupełnie nie pasuje w moim przypadku, gdyz nazwisko nie jest polskie.
Próbuję się dowiedzieć skąd rodzina Sternelli przybyła do Polski.
pozdrawiam
Ania
ps. ta opcja polskiego tłumaczenia - od słowa trznadel, zupełnie nie pasuje w moim przypadku, gdyz nazwisko nie jest polskie.
- historyk1920

Sternelli
Wszystko wskazuje iż rodzina Strenelli przybyła do Polski z Niemiec. Ciekawostką istotną może być kolejny etymologiczny wywód nazwiska oczywiście uległo ono celowym przekształceniom (?)
Szternak - od niemieckiej nazwy osobowej Stern, ta od średnio-wysoko-niemieckiego stërn ‘gwiazda’.
Szternak - Szternel ?
Pozdrawiam
Marek
Szternak - od niemieckiej nazwy osobowej Stern, ta od średnio-wysoko-niemieckiego stërn ‘gwiazda’.
Szternak - Szternel ?
Pozdrawiam
Marek