Poszukuję informacji o kenkarcie
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
karolina_rzepecka

Kiernozia
Też potrzebowałam wiele dokumentów z Kiernozi, często bywało tak, że jak jakiś nie było w gminie, to były w parafii (mimo, że chodzi o zdecydowanie świeższe daty), ale myślę, że możesz spróbować
Może warto też popytać w AP Łowicz (wyegzekwowałam tam darmową kwerendę na wyszukanie kenkart z Kiernozi, na razie czekam jednak na wiadomość z Archiwum).
poszukuję: Rzepecki, Solarek, Dzwonkowski, Bankowski, Urbanek, Witkowski, Rajchert, Zimniak, Szulc (Schultz)
-
karolina_rzepecka

Kiernozia
Jeżeli jednak ktoś szukałby kenkart w AP Łowicz. Właśnie dostałam wiadomość, że kenkarty z Kiernozi, te które mnie interesują są, wyszukano je bezpłatnie, muszę tylko zapłacić za kopię/skan.
poszukuję: Rzepecki, Solarek, Dzwonkowski, Bankowski, Urbanek, Witkowski, Rajchert, Zimniak, Szulc (Schultz)
-
Marcin_Piotr_Zając

Kiernozia
Karolino, mogłabyś mi powiedzieć, co to jest dokładnie KENKARTA?
Pozdrawiam i dziękuję, Marcin!
Pozdrawiam i dziękuję, Marcin!
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
-
karolina_rzepecka

Kiernozia
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kenkarta proszę bardzo
oj, w mojej poprzedniej wiadomości wkradł się błąd, bo w archiwach nie wydają kopii kenkart tylko kopie wniosków o kenkarty. Mam nadzieję, że pomoc się przydała 
-
Marcin_Piotr_Zając

Kiernozia
Sorry, ale ciągle nie rozumiem o co chodzi z tą kenkartą 
Mam dzisiaj "zaćmienie mózgu"

Mam dzisiaj "zaćmienie mózgu"
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
-
karolina_rzepecka

Kiernozia
Pani Jolu - kto wie, co jeszcze z tego wyjdzie ;D
Marcinie - kenkarty były to dowody obowiązujące w Generalniej Guberni. Posiadała je ludność nie niemiecka czyli Polacy, Żydzi, Rosjanie itd.
Marcinie - kenkarty były to dowody obowiązujące w Generalniej Guberni. Posiadała je ludność nie niemiecka czyli Polacy, Żydzi, Rosjanie itd.
-
Marcin_Piotr_Zając

Kiernozia
A czy kenkarty musieli posiadać WSZYSCY, którzy ukończyli 15 lat?
-
karolina_rzepecka

Kiernozia
wydaje mi się, że tak.
-
Marcin_Piotr_Zając

Kiernozia
Mam więc poprosić w AP Łowicz o kenkartę np. mojego pradziadka i mogę ją otrzymać?
-
karolina_rzepecka

Kiernozia
Nie otrzymasz kenkarty, co najwyżej kopię wniosku o wydanie kenkarty (o ile będzie). Ale dane są takie same, co na karcie.
-
Płowik_Hubert

AP Grodzisk Maz., zdjęcia z kenkart
Witam,
Interesuje mnie, czy w zasobach AP Grodzisk Maz. można znaleźć zdjęcia przodków z podań o wydanie kenkart z okresu 1939-1943.
Czy któryś z forumowiczów odnalazł zdjęcia w ten sposób w tym archiwum?
Interesuje mnie, czy w zasobach AP Grodzisk Maz. można znaleźć zdjęcia przodków z podań o wydanie kenkart z okresu 1939-1943.
Czy któryś z forumowiczów odnalazł zdjęcia w ten sposób w tym archiwum?
Pozdrawiam
Hubert
Hubert
Kenkarty ze zdjeciami powinny byc w Biurach DO. Na ich podstawie ( miedzy innymi ) wydawane byly DO.
Nie mozna jednak wykluczyc, ze dokumenty dowodowe zstaly zniszczone.
Zbigniew Maderski
Nie mozna jednak wykluczyc, ze dokumenty dowodowe zstaly zniszczone.
Zbigniew Maderski
- Kaczmarek_Aneta

Hubercie
jeśli zachowały się tego typu dokumenty, należy ich szukać w aktach miast /gmin:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... 1&szukaj=1
Pozdrawiam
Aneta
jeśli zachowały się tego typu dokumenty, należy ich szukać w aktach miast /gmin:
Pozdrawiam
Aneta
Poszukuję informacji o kenkartach (wnioski o wydanie, kopie) konkretnych osób z rodziny z terenu obecnego powiatu Garwolin. Czy takie dokumenty znajdują się w jakichś archiwach, i jeśli tak, to w jakich ?
-
wiktor_jatkiewicz

Jeżeli się zachowały powinny znajdować się w Archiwum Państwowym w aktach Starostw Powiatowych lub akt gminy.Co do akt starostwa Powiatowego w Garwolinie nie wydaje mi się aby znajdowały się tam wnioski o wydanie kenkart.Pozostają wtedy akta gmin które również znajdują się w Archiwach Państwowych.
Pozdrawiam,Wiktor
Pozdrawiam,Wiktor