prawie codziennie kieruję do was zapytania i wątpliwości korzystająć z Waszej rady. Przez minione 2 lata zajmowałem się drzewem genealogicznym mojej Babci - wszytsko na mazowszu. od okolo miesiąca zmagam się z genealogią Kresową, która bez porównania jest dla mnie bardziej ciekawsza i intrygująca do dalszych poszukiwań.
Moja Babcia, która jest leciwą damą, skonczyła 90 lat niewiele już pamięta. Powiedziała ostatnio, że rodzina dziadka była zesłana na Syberię. Najprawdoopodobniej mialo to miejsce 10 lutego 1940.
Dziadek i jego rodzina mieszkali w Kimirz parafia Świrz pow. przemyślański woj. tarnopolskie.
Chciałbym się dowiedzieć - czy istnieje mozliwość ustalenie jeżeli tak to gdzie szukać informacji nt. skonfiskowanego majątku oraz co najważniejsze miejsca zsyłki - Syberia kraina, a ja jestem tak ciekaw gdzie oni żyli do 1946 r.
Babcia przypomniala sobie, że Ojciec Dziadka uciekł wraz z wojskeim, a Matka z dziećmi wróciła z Syberii i w Polsce się odnaleźli. Osiedlili się w Przybymiierzu niedaleko Zielonej Góry.
Ojciec Dziadka Jan Grzeszczyński ur. 1904, Matka: Maria Grzeszcyńska zd Pajfer lub Fajfer ur. 1907 Dziadek Franciszek Grzeszczyński.
Proszę Was o pomoc
Łącze pozdrowienia życząc Każdemu milej niedzieli.