sławetny
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
sławetny
Witam
Przeglądając księgi parafialne natrafiłem na akt małżeństwa z 1836 roku z dziwnym zapisem.
Cyt. " ...zawarte zostało religijne małżeństwo między sławetnym Aleksandrem Sarneckim kawalerem synem miejskim w Busku przy matce zamieszkałym urodzonym w temże mieście z Bartłomieja ......... małżonków Sarneckich mieszczan tu zamieszkałych..... a sławetną Marianną Mizgalską, wdową ..." i td. Wykropkowałem nieistotne fragmenty, bo najbardziej interesuje mnie określenie
sławetny. Przewertowałem już wszystkie księgi z parafii Busko i pierwszy raz spotkałem się z takim zapisem. W innych aktach ślubu mieszczan z Buska takie określenie nie występuje. Najbardziej zastanawia mnie fakt że sławetny był zarówno pan młody jak i pani młoda( choć w tym przypadku wdowa). Jak to wyjaśnić? Oboje czymś się zasłużyli?
P.S dodam że oboje byli niepiśmienni więc status społeczny mieli chyba raczej niski
pozdrawiam
darek
Przeglądając księgi parafialne natrafiłem na akt małżeństwa z 1836 roku z dziwnym zapisem.
Cyt. " ...zawarte zostało religijne małżeństwo między sławetnym Aleksandrem Sarneckim kawalerem synem miejskim w Busku przy matce zamieszkałym urodzonym w temże mieście z Bartłomieja ......... małżonków Sarneckich mieszczan tu zamieszkałych..... a sławetną Marianną Mizgalską, wdową ..." i td. Wykropkowałem nieistotne fragmenty, bo najbardziej interesuje mnie określenie
sławetny. Przewertowałem już wszystkie księgi z parafii Busko i pierwszy raz spotkałem się z takim zapisem. W innych aktach ślubu mieszczan z Buska takie określenie nie występuje. Najbardziej zastanawia mnie fakt że sławetny był zarówno pan młody jak i pani młoda( choć w tym przypadku wdowa). Jak to wyjaśnić? Oboje czymś się zasłużyli?
P.S dodam że oboje byli niepiśmienni więc status społeczny mieli chyba raczej niski
pozdrawiam
darek
Ostatnio zmieniony pn 22 wrz 2014, 22:07 przez qufel, łącznie zmieniany 1 raz.
Darek Klepka - Busko Zdrój
Szukam kontaktu z osobami noszącymi nazwisko Sztefko lub Stefko, oraz Brzezińskich z Gostynina.
Szukam kontaktu z osobami noszącymi nazwisko Sztefko lub Stefko, oraz Brzezińskich z Gostynina.
Tak, wcześniej pytałem woojka Googla i też mi powiedział ze sławetny to średniozamożny rzemieślnik, ale jak wobec tego odnieść sie do zapisu że panna młoda również była sławetna?
- Bea

"Sławetną" ksiądz mógł nazwać nawet 17-letnią córkę sławetnych rodziców.
Nie traktuj zapisów w aktach metrykalnych XIX wieku jak współczesnych zapisów notarialnych, gdzie każde słowo ma ściśle określone znaczenie.
Poczytaj również o "domniemanej" niepiśmienności, jaka jakoby wynikała z akt metrykalnych.
edit - literówka
Nie traktuj zapisów w aktach metrykalnych XIX wieku jak współczesnych zapisów notarialnych, gdzie każde słowo ma ściśle określone znaczenie.
Poczytaj również o "domniemanej" niepiśmienności, jaka jakoby wynikała z akt metrykalnych.
edit - literówka
Ostatnio zmieniony pn 22 wrz 2014, 23:56 przez Bea, łącznie zmieniany 1 raz.
- Wlodzimierz_Macewicz

- Kontakt:
-
Christian_Orpel

- Kontakt:
Re: sławetny
A to dziwne. Jednak nie znam tych ksiąg ...qufel pisze:Przewertowałem już wszystkie księgi z parafii Busko i pierwszy raz spotkałem się z takim zapisem. W innych aktach ślubu mieszczan z Buska takie określenie nie występuje.
Jeżeli ksiądz zwykle pisał po łacinie, używał wyrazu "Famatus" .
Sławetny (i Famatus) odnosi się do statusu mieszczańskiego.
Część tych sławetnych obywateli miast i miasteczek to wcale nie rzemieślnicy ale po prostu rolnicy.
Pozdrawiam
Chrystian
-
Sawicki_Julian

Witam Darek, możesz sobie to co napisze brać za prawdę lub nie, ale Sławetny ( Famatus ) to to samo co Nobiles, czy Generosus ,czyli pochodzenie szlacheckie, może kiedyś było u Twoich, bo nie umieli pisać. Tylko zależy kto to pisał, to jest młode określenie ludzi mieszkających w mieście, ale to szlachta może biedna i bez zim i nie przysługuje Nobiles lub Generosus - ten to na pewno z majątkiem bywał.
Ja tam co pisze u wujka gogle biorę za prawdę przez pięć razy na oko. W moim przypadku jest u mojego pra...dziadka Walentego w metrykach pisane raz Nobis i zawszę przez kilkanaście razy Generos, czyli od 1762 do 1788 roku, a w Sądzie Wójtowskim w Chęcinach w 1788 r. pisze ; Famatus Walenty Sawicki.
Chcąc znać co oznacza poszczególne określenie, to też zależy nie tylko od piszącego, ale i od Regionu w Polsce i np. szlachcie w poznańskim pisali - Strenus, na Podlasiu pisali - Nobiles, a w centrum Polski pisali - Genrosus.
Alei to nie jest całkiem prawda, bo Nobiles oznacza ze szlachcic z niewielkim majątkiem, Generosus to bogaty ( magnat z kilkoma wsiami ), Honestus, pisali mu Uczciwy, ( mógł mieć jakiś zawód ) to też może być z pochodzenia szlachcic, ale wstecz o kilka pokoleń. Famatus określali także szlachtę mieszkającą w mieście i tam pracował, jak mój Walenty za Rejenta w Sądzie Grodzkim w Chęcinach ( Vice - Gerent), a ziemia jego była na wsi, czyli wieś na własność była np. Wola Morawicka, w dzierżawie dwór w Mokrsku Dolnym i drugi w Makoszynie od 1789 r. i coś tam w Jasiowie koło Małogoszczy. Tak był w oczach urzędnika w Sądzie Wójta Famatus Walenty Sawicki w 1788 roku i w oczach księdza w tym samym roku był Generosus.
W latach pisania po polsku, czyli 1810 do 1868 pisali np. tym w mieście ; obywatel miejski, a chłopu po łacinie ; Laboriosus, czyli pracowity, po polsku np. włościanin, dziedzic tez przeważnie mieszkał na wsi, a nigdy nie Laborius był, najwyżej Wielmożny mu pisali, czy szlachcic, nie konieczne z tym określeniem.
Darek koło Buska Zdroju też mieszkali Sawiccy, nawet była tam wieś przy samym mieście ; Sawin, także po wojnie jedno z uzdrowisk było córki Alexandra Sawickiego dziedzica z Bogusławic kolo Opatowa, ale nie wiem jak się tam nazywała z męża - pozdrawiam ; Julian
Ja tam co pisze u wujka gogle biorę za prawdę przez pięć razy na oko. W moim przypadku jest u mojego pra...dziadka Walentego w metrykach pisane raz Nobis i zawszę przez kilkanaście razy Generos, czyli od 1762 do 1788 roku, a w Sądzie Wójtowskim w Chęcinach w 1788 r. pisze ; Famatus Walenty Sawicki.
Chcąc znać co oznacza poszczególne określenie, to też zależy nie tylko od piszącego, ale i od Regionu w Polsce i np. szlachcie w poznańskim pisali - Strenus, na Podlasiu pisali - Nobiles, a w centrum Polski pisali - Genrosus.
Alei to nie jest całkiem prawda, bo Nobiles oznacza ze szlachcic z niewielkim majątkiem, Generosus to bogaty ( magnat z kilkoma wsiami ), Honestus, pisali mu Uczciwy, ( mógł mieć jakiś zawód ) to też może być z pochodzenia szlachcic, ale wstecz o kilka pokoleń. Famatus określali także szlachtę mieszkającą w mieście i tam pracował, jak mój Walenty za Rejenta w Sądzie Grodzkim w Chęcinach ( Vice - Gerent), a ziemia jego była na wsi, czyli wieś na własność była np. Wola Morawicka, w dzierżawie dwór w Mokrsku Dolnym i drugi w Makoszynie od 1789 r. i coś tam w Jasiowie koło Małogoszczy. Tak był w oczach urzędnika w Sądzie Wójta Famatus Walenty Sawicki w 1788 roku i w oczach księdza w tym samym roku był Generosus.
W latach pisania po polsku, czyli 1810 do 1868 pisali np. tym w mieście ; obywatel miejski, a chłopu po łacinie ; Laboriosus, czyli pracowity, po polsku np. włościanin, dziedzic tez przeważnie mieszkał na wsi, a nigdy nie Laborius był, najwyżej Wielmożny mu pisali, czy szlachcic, nie konieczne z tym określeniem.
Darek koło Buska Zdroju też mieszkali Sawiccy, nawet była tam wieś przy samym mieście ; Sawin, także po wojnie jedno z uzdrowisk było córki Alexandra Sawickiego dziedzica z Bogusławic kolo Opatowa, ale nie wiem jak się tam nazywała z męża - pozdrawiam ; Julian
Ostatnio zmieniony wt 23 wrz 2014, 09:38 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.
Zgodzę się z Julianem.
Mój Przodek Władysław Sandomirski, mieszkaniec Łęczycy był zapisywany zarówno Nobiles jak i Famatus.
pozdrawiam
Basia
Mój Przodek Władysław Sandomirski, mieszkaniec Łęczycy był zapisywany zarówno Nobiles jak i Famatus.
pozdrawiam
Basia
Julian.
Rozumiem 60% ale czy jest twoje opinia ze slawetny i famatus pochodzenie szlacheckie? 1633 moje przodek byl szlachcic. 1670, jego syn i 1680 wnuk byli slawetny i famatus w metrykalne. Czy oznacza to, oni jeszcze byli szlachcic?
Zenek
Rozumiem 60% ale czy jest twoje opinia ze slawetny i famatus pochodzenie szlacheckie? 1633 moje przodek byl szlachcic. 1670, jego syn i 1680 wnuk byli slawetny i famatus w metrykalne. Czy oznacza to, oni jeszcze byli szlachcic?
Zenek
Julian ma częściowo rację a częściowo nie, bo np. u moich przodków famatus /sławetny oznaczało po prostu mieszczan z dziada pradziada, zamieszkujących małe miasteczko od XVI w. Nie było tam śladu szlachty. Po drugie generosus to nie magnat, a po prostu szlachcic. Mój przodek Generosus na Litwie nie był magnatem. Był w 1775 roku właścicielem 1 wsi, 14 dymów i miał pod sobą tylko 4 szlachciców czynszowych. Więc był zwykłym średniozamożnym szlachcicem. Magnaci mieli setki szlachty służebnej, którzy dla nich pracowali i tysiące chłopów.Sawicki_Julian pisze:Witam Darek, możesz sobie to co napisze brać za prawdę lub nie, ale Sławetny ( Famatus ) to to samo co Nobiles, czy Generosus ,czyli pochodzenie szlacheckie, może kiedyś było u Twoich, bo nie umieli pisać. Tylko zależy kto to pisał, to jest młode określenie ludzi mieszkających w mieście, ale to szlachta może biedna i bez zim i nie przysługuje Nobiles lub Generosus - ten to na pewno z majątkiem bywał.
A z drugiej strony Julian ma rację. Czasem nawet przed 1795 rokiem księża są bardzo niekonsekwentni. Mogę przedstawić księgi parafialne w których ta sama osoba jest nazywana raz honestus (chłop rzemieślnik), potem nobilis (drobny szlachcic), a potem nawet generosus! (urodzony). U innych moich przodków panna z zagrodowej szlachty nobilisów bierze w 1764 roku ślub z Dominusem (Panem). Potem już w końcu XVIII w. są zwani honestusami (chłopami-rzemieślnikami), a następnie na początku XIX w. umierają jako 100% chłopi.
Dlatego może się zdarzyć, że przodkowie famatusa byli szlachtą, ale nie jest to regułą.
Nie ma żadnych reguł i trzeba prześledzić historię całej rodziny wzdłuż i wszerz, żeby określić kto kim był. Należy bardzo wnikliwie badać każdy przypadek w księgach, ale i innych źródłach bo można się czasem bardzo zdziwić.
Zgadzam się też z Julianem żeby dzisiaj się nie podniecać, że czyjś przodek był chłopem, mieszczaninem czy bogatym szlachcicem. Dla nas dzisiaj nie ma to większego znaczenia, a ważne jest to kim my dzisiaj jesteśmy i czy wyciągamy wnioski z historii. Kiedyś oglądałem program o potomkach dawnych Czartoryskich, część potomków wielkiego książęcego rodu żyje dziś w nędzy i nie ma na chleb!
Pozdrawiam
Piotr
-
Sawicki_Julian

Witam Zenek, ja napisałem tak jak pisze w metrykach i innych dokumentach u mojego pra ..dziadka, to znaczy ze z czasem i czasy się zmieniały, a szlachta biedniała, bo królestwo polskie się kurczyło i podział majątku na dzieci był. To też status taki wpisywali jaki na ten czas miał z majętności, czy z zawodu. Ale nawet żebrak był nadal szlachcicem, przez biedę szlachectwa się nie traci, tylko prze ożenek np. z panna miejską, ale tez w czasach królewskich tak było. Szlachectwo to stare czyli sto lat przed zaborami licząc 1795 r. minus sto lat, to z przed 1695 było nietykalne w prawie zaborców i nie musieli się ci jako najstarsi z pochodzenia wywodzić. Szlachectwo mógł zabrać ten kto dawał, czyli król, cesarz, papież i sejm wraz z królem, nie ten chłopski bez monarchy ; pozdrawiam - Julian
Ps. Poitrze w niekrtórych miastach mieszcznie mieli prawa prawie równe jak szlachta i takie nabyte jako obywatel mógł mieć pisane tez Sławetny,a magnat, czy bogaty szlachcic to im jednakowo pisali ; Genrosus, no były wyjątki ze np. Sobieskiego syn miał pisane - Nobiles Generosus Dominus
Ps. Poitrze w niekrtórych miastach mieszcznie mieli prawa prawie równe jak szlachta i takie nabyte jako obywatel mógł mieć pisane tez Sławetny,a magnat, czy bogaty szlachcic to im jednakowo pisali ; Genrosus, no były wyjątki ze np. Sobieskiego syn miał pisane - Nobiles Generosus Dominus
Dziekuje Julian, rozumiem wszystko.
Zenek
Zenek
Ostatnio zmieniony wt 23 wrz 2014, 16:56 przez Zenek, łącznie zmieniany 1 raz.
Zgadzam się z tym co tu napisaliście, tylko zastanawia mnie fakt że to jest taki jedyny zapis na który się natknąłem w księgach parafii Busko. Ten sam ksiądz ani wcześniej, ani później, nie używał określenia "sławetny".