Prośba w odczytaniu znaku?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Hej mam prośbę - wiecie co oznacza zapisz w rubryce religia przy akcie małżenstwa Grzegorza Dziedziora nr aktu 2 http://agadd.home.net.pl/metrykalia/301 ... 4_0220.htm
grekokatolik?
Pozdrawiam
Marcin
grekokatolik?
Pozdrawiam
Marcin
-
Barbara_Domagała

Znak oznacza ni mniej, ni więcej tylko katolika. Jeśli zapis pochodzi z księgi grekokatolickiej, to był greko-katolikiem, jeśli z rzymskokatolickiej, to był rzymsko-katolikiem.
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
jedynki - do zliczenia (odpowiednik TRUE:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
W księgach rzymskokatolickich też są wpisy osób greckoktolickich. Przecież skoro mamy taki przypadek panna młoda jest obrządku rzymskokatolickiego pan młody greckokatolickiego to ślyb jest w kościele rzymskokatolickim, wpis w księdze łacinskiej. Przecieź do 1945 obowiązywała ustawa.
Prosze zwrócić uwagę, że jest kreska przy pannie młodej, a przy panu m lodym ten wpis rg???
Może ktoś inny jest w stanie utwierdzić albo obalić definitywnie mój pogląd.
Prosze zwrócić uwagę, że jest kreska przy pannie młodej, a przy panu m lodym ten wpis rg???
Może ktoś inny jest w stanie utwierdzić albo obalić definitywnie mój pogląd.
- Krzysztof_Wasyluk

Przy pannie młodej nie ma kreski, lecz 1 w rubryce "Catolica". U Pana młodego też 1 w tej kolumnie, a niżej "rg", czyli "rytu greckiego" - poza tym on wdowiec, co pokazuje 1 w kolumnie "Vidous", a ona panna - też 1 w odpowiedniej kolumnie.
Krzysztof
Krzysztof
Krzysztof Wasyluk
-
MonikaMaru

Na dole aktu jest uwaga, że pan młody okazał świadectwo chrztu i coś jeszcze od urzędnika parafii rgr: Ałły Hołkocze z dn.8.V.br nr 59.
Kto zna łacinę może poprawi moje wolne tłumaczenie. W następnym akcie jest podobna sytuacja i uwaga.
Pozdrawiam,
Monika
Kto zna łacinę może poprawi moje wolne tłumaczenie. W następnym akcie jest podobna sytuacja i uwaga.
Pozdrawiam,
Monika
Moniko jak zwykle jeste profesjonalistką! Dziękuję
Prosze o pomoc w rozczytaniu łacinki
Prosze o pomoc w rozczytaniu łacinki
- Bartek_M

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 6 times
- Kontakt:
Oblubieniec przedłożył świadectwo chrztu i zapowiedzi z urzędu parafialnego obrządku greckiego zdziałane (?) w Hołkaczach 8 maja br. nr 59. Ojciec małoletniej oblubienicy dał zgodę słowami [tekst polski, podpisany: Antoni Krzymowski] [dalej nieciekawe formułki]