Poszukuje informacji na tmat rodziny Mendel (pisane rowniez Mędel, Mendal lub Mędal), ktora zamieszkiwala tereny woj. slaskiego.
Jest to rodzina mojego przodka od strony mojego taty. Moja prababcia (babcia mojego taty) miala na nazwisko Mendel. Jak do tej pory udalo mi sie odszukac akt jej urodzenia (1886 parafia Chrzastow), akt urodzenia jej ojca (mojego prapradziaka) Kazimierza (par. Chrzastow 1859 rok), akt urodzenia Piotra Mendel (mojego praprapradziadka, ojca Kazimierza; 1809 par. Mstow). Mam rowniez akt zgonu ojca Piotra, Jana Mendel (par. Chrzastow 1828) jak i akt zgonu ojca Jana, Wojciecha Mendel (par. Mstów 1797). Niestety mam dziure jesli chodzi o akt urodzenia Jana i jego slub z Kunegunda z domu Chowaniec (wdowa po ? Koza, nie znam imienia). Brakuje akt z parafii Mstów z lat 1759-1779 (urodzenia) i slubow sprzed 1773 roku. We wczesniejszych zapisach nie odnalazlam niestety aktu urodzenia Wojciecha, ktory wnioskujac z aktu zgonu ( i oczywiscei biorac poprawki an ten wiek) prawdopodobnie urodzil sie ok. 1737 roku.
Jestem ciekawa czy jest na forum ktos kto rowniez interesuje sie historia tej rodziny lub nazwiska Mendel z tamtych okolic. (woj. slaskie)
Pozdrawiam wszystkich serdecznie!
Kinga Vnuk