Witam!
Szukając informacji o swoich przodkach (nazwisko KOPMERT), znalazłam dwa akta urodzeń nieślubnych dzieci mojej Prababci Pauliny. W 1857 roku w Warszawie rodzi się Władysław, a w 1859 Marianna. Pierwsze dziecko zgłaszane było przez starszego brata mojej Prababci, który miał już swoją rodzinę, ale nic mi nie wiadomo o dalszych jego losach. A nazwisko jest bardzo charakterystyczne. Córkę w roku 1859 zgłasza akuszerka, ale po tej dziewczynce też ślad ginie.
Z innego źródła mam informację, że w czasie Powstania Styczniowego moja Prababcia przebywała pod Bełchatowem u jakiejś hrabiny Muszyńskiej i razem brały udział w Powstaniu. Czy możliwym jest, że wyjechała tam (albo została przez kogoś wysłana - np swego pracodawcę, u którego służyła w Warszawie) i do Warszawy wróciła już bez córki?
W roku 1865 moja Prababcia wychodzi za mąż za mojego Pradziadka, Ludwika Maciejewskiego. Ciekawe czy Pradziadek wiedział o istnieniu wcześniejszych dzieci Prababci, ale to już tak na marginisie. Ja chciałabym poznać ich losy.
Po śmierci mojej Prababci w roku 1878 Pradziadek żeni się ponownie (zresztą w rodzinie i chyba to małżeństwo było bardzo na siłę) i ma z drugą żoną dwoje dzieci - Maciejewski Bogdan Edward (1883) i Maciejewska Jadwiga Zofia (1887). Matka to Teresa Leopoldyna z domu Bieńkowska. O tych dzieciach było wiadomo, bo mówiło się w domu, że Dziadek miał rodzeństwo przyrodnie (ale bez konkretów), oraz że Dziadka wychowywała macocha.
I teraz pytanie do osób bardziej doświadczonych - czy na podstawie takich informacji istnieje szansa odnalezienia wyżej wymienionych osób. Dodam, że w miarę możliwości przeglądałam akta warszawskich parafii zorientowana na te nazwiska, ale nic nie znalazłam.
Będę wdzięczna za każdą sugestię
Utknęłam w poszukiwaniach (Kompert, Maciejewski)
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- dorocik133

- dorocik133

Re: Utknęłam w poszukiwaniach (Kompert, Maciejewski)
Istnieje zawsze możliwość, że dzieci zmarły przedwcześnie. W 1860 zmarła Marianna Kompert (Warszawa św. Aleksander). Sprawdzała Pani może czy to nie córka Pauliny? Witekdorocik133 pisze:Witam!
Przypominam się w temacie
- dorocik133

Re: Utknęłam w poszukiwaniach (Kompert, Maciejewski)
Witaj Witku!
Z tą Marianną by się zgadzało, na pewno była córką Pauliny (8 miesięcy i bardzo charakterystyczne nazwisko). Tylko ciekawe dlaczego umiera w szpitalu św. Łazarza i nie jest podane imię matki. Czyżby była podrzutkiem?
Z tą Marianną by się zgadzało, na pewno była córką Pauliny (8 miesięcy i bardzo charakterystyczne nazwisko). Tylko ciekawe dlaczego umiera w szpitalu św. Łazarza i nie jest podane imię matki. Czyżby była podrzutkiem?
Pozdrawiam
Dorota
Dorota