Pieczecie wiejsckie w Galicji

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Franczak

Sympatyk

Post autor: Franczak »

Witam
W Galicji w czasie zaborów wsie posiadały pieczecie. I wlasnie poszukuje informacji o pieczeci Skawicy. Wiem jak wyglada ale to jest tylko zdjecie z monografi zawoi. Na pieczeci jest tez numer N 109.
z tego co sie dowiedzialem to ze odbicia pieczeci znajduja sie w Archiwum Miasta Krakowa na Wawelu w tzw. Tekach Schneidra. Tylko nie wiem jak sie do tego dostac.
W Małopolskich Studiach Historycznych ukazało się Herby i pieczęcie wsi województwa krakowskiego - M. Gumowski. Jest to numer R4 z 1961 roku. przegladalem katalog UJ ale tam sa Studia Historyczne od nr R10. czy moze ktos wie gdzie mozna jeszcze probowac to dostac??

Bardzo bym prosił o odpowiedz.
Szczesliwego Nowego Roku

Paweł Franczak
Awatar użytkownika
Lipnik.F.Turas

Sympatyk

Post autor: Lipnik.F.Turas »

Pawle sprecyzuj co cię interesuje.
Chcesz zdjęcie tej pieczęci ?To po prostu zamów zdjęcie . Jeśli pamiętam to zdjęcie pieczęci to koszt 30 zł + koszty archiwum . Góra 50-60 zł Dostaniesz fakturę Vat i cd- rom ze zdjęciem.
Chyba w bibliotece cyfrowej jest książka Gumowskigo?z pieczęciami wiejskimi.
........................................
jan
fturas
.............................
Jeśli chcesz zdjęcie to pomogę jestem znany na Wawelu i jakoś się dogadamy abyś pozyskał zdęci pieczęci.
Wiele razy kupowałem zdjęcia na Wawelu są naprawdę nowocześni i mili
A koszt 60 zł to naprawdę po cenie pracy wykonania zdjęcia .
Byłem tam i wiem ile to pracy aby to zrobić.
Napisz na priv
jan
robbogus

Sympatyk

Post autor: robbogus »

Zbiory pieczęci wiejskich z terenu Galicji sa także w zbiorach oddziału II Archiwum Państwowego w Krakowie w zespole Varia 2. Ułożone one sa tam alfabetycznie według powiatów. Naprawde duża kolekcja. Można zamówić odbitkę.
Pozdrowienia
Robert Bogusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”