A może w IPN? To miejsce gromadzenia wszelkich wypocin SB z czasów PRL.Bozenna pisze:Anetko,
Dziekuje bardzo za Twoja pomoc.
A moze moj dowod osobisty z 1967 roku zachowal sie w archiwum biura paszportowego?
Czy cos takiego istnieje?
Bozenna
Pracowałam kiedyś w Orbisie i tam wiecznie siedział jakiś ich pracownik by pobierać różne oświadczenia od odbierających paszporty i mających wyjechać za granicę. Jeśli nawiedzeni twórcy IPN gromadzili te "kwity" to teraz wraz z zawartością koperty z dokumentami do paszportu jest przechowywane jako cenny dowód współpracy z SB przeciwko Polsce.
Ja nigdy nie wyjechałam za jakąkolwiek granicę Polski, nie należałam do PZPR, ale szukając mego świadectwa ukończenia Pomaturalnego Studium Finansów pisałam do dawnego pracodawcy t. Izby Skarbowej w Katowicach z prośbą o wydane kserokopii. Okazało się, że moja teczka akt ogólnych jest, ale niemal pusta! To samo w Orbisie! Nikt też nie potrafił powiedzieć kto i gdzie to wszystko zabrał oraz w jakim celu. Czytałam listę Wildsteina i moje nazwisko oraz mojej rodziny tam się przewija. No ale takich nazwisk jest bardzo wiele, a na starania o wiadomości z tego IPN-owskiego śmietnika nie mam czasu, ochoty i pieniędzy.
Dodam jeszcze, że znanych mi pracowników i współpracowników SB z tamtego okresu i miasta w którym wówczas mieszkałam nikogo nie ma!!! Taka to wielka waga gromadzonych tam dokumentów.
Jeśli jednak usilnie starasz się o te dokumenty i informacje to napisz zapytanie do IPN, bo tam zgromadzono większość dokumentów potrzebnych do starań o paszport w latach PRL.
Pozdrawiam
Janina