Zwracam się z uprzejmą prośbą o przetłumaczenie aktu zgonu nr 111 mojego prapradziadka, ze strony ojca, Antoniego Obst zm. w 1899 r.we wsi Troszczyn.
http://szukajwarchiwach.pl/53/1918/0/4/ ... MLmTQYAggg
Niestety, nie znam w ogóle niemieckiego.
Bardzo będę wdzięczna.
Pozdrawiam.
Maria Mroczek
Prośba o przetłumaczenie aktu zgonu z j.niemieckiego
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- mariazgora

- beatabistram

Prośba o przetłumaczenie aktu zgonu z j.niemieckiego
Witaj Maria !
bedzie tak:
Opalenitz 21.11.1899
Stawil sie tozsamosci znanej gospodarz rolny - Landwirt(h) Franz Rzepa
zam. Troszczyn i zglosil, ze dozywotnik Anton Obst
lat 62 , katolik, zam. Troszczyn , ur. Troszczyn w zwiazku malzenskim z zyjaca w Troszczyn Katharina dd Zielinska
syn wlasciciela Anderas´a Obst i jego zony Justyna dd Vogel
w Troszczyn dnia 21 .11. 1899 przed poludniem o 7:30 zmarl.
Zglaszajacy oswiadczyl, ze przy zgonie byl obecny
calkiem na dole po lewej stronie jest dopisane olowkiem (przyczyna zgonu)
Knochenfraß – jesli sie nie myle, bo to „fra(ss)“ pisane przez jedno s , moze zle czytam ?
ale jesli to ma byc Knochenfraß : zapalenie kosci i szpiku (owrzodzenie kosci) , doslownie „zzeranie kosci“
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zapalenie_ ... i_i_szpiku
pozdrawiam Beata
bedzie tak:
Opalenitz 21.11.1899
Stawil sie tozsamosci znanej gospodarz rolny - Landwirt(h) Franz Rzepa
zam. Troszczyn i zglosil, ze dozywotnik Anton Obst
lat 62 , katolik, zam. Troszczyn , ur. Troszczyn w zwiazku malzenskim z zyjaca w Troszczyn Katharina dd Zielinska
syn wlasciciela Anderas´a Obst i jego zony Justyna dd Vogel
w Troszczyn dnia 21 .11. 1899 przed poludniem o 7:30 zmarl.
Zglaszajacy oswiadczyl, ze przy zgonie byl obecny
calkiem na dole po lewej stronie jest dopisane olowkiem (przyczyna zgonu)
Knochenfraß – jesli sie nie myle, bo to „fra(ss)“ pisane przez jedno s , moze zle czytam ?
ale jesli to ma byc Knochenfraß : zapalenie kosci i szpiku (owrzodzenie kosci) , doslownie „zzeranie kosci“
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zapalenie_ ... i_i_szpiku
pozdrawiam Beata
- mariazgora

Beatko,
bardzo Ci dziękuję za to bardzo staranne przetłumaczenie aktu zgonu mojego przodka.
Bardzo dużo osób występuje w tym akcie i chociaż wszystkie ich nazwiska były mi już znane, ale dotąd nie byłam pewna ich związku.
Teraz wszystko stało się jasne:)
Ale najbardziej wzruszyła mnie Twoja wrażliwość na poboczną notatkę odnośnie przyczyny śmierci oraz chęć wyjaśnienia mi tej choroby, łącznie z linkiem do opisu jej w Wikipedii.
Jestem Ci ogromnie wdzięczna za to objaśnienie, bo bardzo cenna jest taka informacja dla całej naszej rodziny, że trzeba być czujnym gdy taka okrutna choroba była w przeszłości, to może pojawić się u potomków i trzeba reagować na pierwsze jej symptomy.
Z wyrazami wdzięczności i podziwu serdecznie Cię pozdrawiam.
Maria
bardzo Ci dziękuję za to bardzo staranne przetłumaczenie aktu zgonu mojego przodka.
Bardzo dużo osób występuje w tym akcie i chociaż wszystkie ich nazwiska były mi już znane, ale dotąd nie byłam pewna ich związku.
Teraz wszystko stało się jasne:)
Ale najbardziej wzruszyła mnie Twoja wrażliwość na poboczną notatkę odnośnie przyczyny śmierci oraz chęć wyjaśnienia mi tej choroby, łącznie z linkiem do opisu jej w Wikipedii.
Jestem Ci ogromnie wdzięczna za to objaśnienie, bo bardzo cenna jest taka informacja dla całej naszej rodziny, że trzeba być czujnym gdy taka okrutna choroba była w przeszłości, to może pojawić się u potomków i trzeba reagować na pierwsze jej symptomy.
Z wyrazami wdzięczności i podziwu serdecznie Cię pozdrawiam.
Maria
- beatabistram

Ciesze sie, ze sie przydalo
Strasznie lubie gry escape, tam tez trzeba zwracac uwage na szczegoly, a ze na gry nie mam czasu .. no to taki akt staram sie (jesli daje rade) ze wszystkimi drobiazgami jak "cytryne wycisnac"
Co do "choroby" mozesz spac sopkojnie raczej nie jest dziedziczna
pozdr bb
Strasznie lubie gry escape, tam tez trzeba zwracac uwage na szczegoly, a ze na gry nie mam czasu .. no to taki akt staram sie (jesli daje rade) ze wszystkimi drobiazgami jak "cytryne wycisnac"
Co do "choroby" mozesz spac sopkojnie raczej nie jest dziedziczna
pozdr bb
Pozdrawiam Beata.
P.S
Ważne!!! : Proszę edytować pierwszy post i w temacie dopisywać: ok. Dotyczy tylko działu tłumaczeń.
http://www.moremaiorum.pl/odczytywac-ni ... uby-zgony/
P.S
Ważne!!! : Proszę edytować pierwszy post i w temacie dopisywać: ok. Dotyczy tylko działu tłumaczeń.
http://www.moremaiorum.pl/odczytywac-ni ... uby-zgony/
- mariazgora

A ja sie ciesze, że zajrzałas do mojej odpowiedzi ... i jeszcze raz napisałas 
Dzieki za pocieszenie, ze choroba nie jest dziedziczna
Gier escape nie znam, ale chyba szkoda, bo moze duzo stracilam jesli ksztaltują takie dobre cechy jakie Ty posiadasz
Doliczam do nich jeszcze skromnosc.
Serdeczne pozdrowionka z Zielonej Gory
Maria
Dzieki za pocieszenie, ze choroba nie jest dziedziczna
Gier escape nie znam, ale chyba szkoda, bo moze duzo stracilam jesli ksztaltują takie dobre cechy jakie Ty posiadasz
Doliczam do nich jeszcze skromnosc.
Serdeczne pozdrowionka z Zielonej Gory
Maria