Kukulscy, Fialkowscy, i Przybylscy z Malogoszczy (kieleckie)

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Niewiadomski_Robert

Sympatyk

Kukulscy, Fialkowscy, i Przybylscy z Malogoszczy (kieleckie)

Post autor: Niewiadomski_Robert »

Posiadam w swoim drzewie linie w/w rodzin z Malogoszczy doprowadzona do Jozefa i Reginy Kukulskich, ur zapewne ok 1730/40, ktorych corka Marianna ur 1765 r. wyszla za maz za Ignacego Fialkowskiego (rodzina Fialkowskiego osiadla tam od dawna: w pol. xviii w Malogoszczy wystepuje Michal -proboszcz o tym nazwisku oraz Michal Fialkowski -"advocatus", pozniej wg metryk i testamentu Pieczyzabskiego z lat 50tych xviii, - "major" - / wojt/burmistrzw Malogoszczy; takze w Jedrzejowie Fialkowscy zenia sie z Kopinskimi).
Po smierci Ignacego Fialkowskiego, Marianna Kukulska wychodzi ponownie w 1791 za wdowca szlach. Mikolaj Przybylski, wg. aktu sl. ekonoma z Ziemblic ( nie jestem pewien czy juz byl przed slubem osiadly w Malogoszczy, czy przeprowadil sie tam po tym slubie z Marianna, faktem jest , ze ich wszystkie dzieci rodza sie juz w Malogoszczy; Mikolaj umiera w 1809 r. l. 47.). Swiadkami na slubie Mikolaja Przybylskiego i Marianny Kukulskiej p.v. Fialkowskiej sa Wojciech Labecki oraz szlachetni Stanislaw Kopinski i Jozef Kukulski (ojciec Marianny). Stanislaw Kopinski jest powiazany rodzinnie z Kukulskim i Fialkowskimi (w niedalekim Jedrzejowie sa sluby Kopinskich z Fialkowskimi) ale nie udalo mi sie jeszcze usatlic dokladnie tej relacji.
Akta z Malogoszczy siegaja jeszcze do lat 1600 -tnych ale to praca tytaniczna odczytac i ustalic te wszystkie powiazania. jesli ktos z Panstwa posiada te osoby/ rodziny w swoim drzewie, prosze o kontakt; byc mozwe wspolnie uda nam sie ustalic cos ciekawego:)
Dziekuje,
Robert
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”