Ja(e)mioł(k)owski, Rodzinne (ale nie tylko) związki

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Ja(e)mioł(k)owski, Rodzinne (ale nie tylko) związki

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Rodzinne (ale nie tylko) związki Ja(e)mioł(k)owskich

Na swojej stronie http://www.jamiolkowski.pl/
umieścilem opracowanie o wielkopolskich Jemioł(k)owskich będące inwentaryzacja zapisów o nich w Tekach Dworzaczka (XVI i XVII wieki).
Szukać pod Przyczynek do genealogii wielkopolskich Jemiołkowskich i Jemiołowskich
To co niemal pewne, że nic ich nie łączy z podlaskimi Jamiołkowskimi. W tych dokumentach wymienionych jest b.wiele innych nazwisk, osób z którymi J. mieli różnorakie związki . Jestem za leniwy aby wypisywać listę tych nazwisk. Łatwo to sprawdzić przy pomocy wyszukiwarki.
Podobnie wyszukiwarkę nazwisk można wykorzystać w przypadku opracowania Migracje gdzie zamieszczam inwentaryzacje matrymonialnych zwiazków tym razem wywodzących się z Podlasia Jamiołkowskich i Jamiołkowszczanek w kilkudziesieciu parafiach do których wybyli, w tym w Warszawa a także USA. To opracowanie tu
http://www.sokoly.pl/gmina/historia/181 ... owscy-hist
Może komuś się przyda
Pozdrawiam
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

To jest coś!
Nawet jeśli nie przyda się merytorycznie, to jako wzorzec, podstawa, którą przy publikacjach warto uwazględnić:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Patrycja

Sympatyk

Post autor: Patrycja »

Dzień dobry
poszukuje powiązań Jemiołkowskich z rodziną Makowskich h.Jelita. Czy coś Panu wiadomo o takich powiązaniach?
pozdrawiam Patrycja
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

" Łatwo to sprawdzić przy pomocy wyszukiwarki. "

np stosując ctrlF w
http://www.jamiolkowski.pl/pdf/sieniutgene.pdf
Córka Krystyna najprawdopodobniej wyszła za mąż 8 listopada 1676 roku za Andrzeja Makowskiego
(ze sporym prawdopodobieństwem z Rusi Starej bowiem w trakcie analizy sokołowskiego sumariusza
odnotowywałem w XVIII wieku ślady po Jamiołkowskich w Rusi i ich powiązaniach z Makowskimi).
"Jelita" szukając j.w nie znalazłem
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Zeby było pełniej.

Na wstępie pragne się zastrzec do heraldyki ma stosunek b. krytyczny. Makowskim przypisuje się (za T Gajlem) bodaj 8 herbów. Ale że to akurat Ignacy Kapica ( anie inny oszołom) w swoim herbarzu przypisuje im Jelita to przyjąc można że to właśnie ich będzie dotyczyż poniższa informacja . Zamieszkiwali min w parafi Kobylin Borzymy ale i także Sokoły (w Rusi Starej) . Zaliczali się do generosusów stąd głównie wiazali sie zw tamtejszym szlacheckim elitami: Sokołowskimi, Kruszewskimi i Rzącami . Ale także z kilkoma innymi rodami z parafii Sokoły (wszystkie sluby mam zindeksowane).
Jamiołkowscy zaliczali się raczej do szlacheckiego plebsu niemniej mam odnotowane dwa ślubu między Makowskimi i Jamiołkowskimi. Raz nawet jest to Jamiołkoszczanka z mojego krza Sieniutów . W 1676 rolu w Sokołach córka mojego 8x pradziada Tomasza Krystyna wyszła za Andrzeja Makowskiego. Póżniej Makowscy byli często chrzestnymi a zwiazki towarzyskie były dosyć ścisłe. Drugi znany mi przypadek dotyczy Kobylina gdzie w 1694 roku Katarzyna Jamiołkowska (ale to już z innych Jamiołkowskich) wyszła za Jana Makowskiego.
Ciekawostką może być, że Katarzyna Milewska ale primo voto Jamiołkowska wdowa po najsławniejszym z Jamiołkowskich Andrzeju Stanislawie wyszła za Jana Makowskiego komornika ziemskiego bielskiego, Sądziła się długo z 4 synami AS Jamiołkowskiego, po jego pierwszej żonie Maryannie Brzostowskiej.
A czasów wspólczesnych mam odnotowany tylko jeden mariaż. Z tym że nie wiem spod jakiego herbu była ta Makowska . W 1917 roku 58 letni stary kawaler Adam Tomasz Jamiołkowski, syn Mariana Michała i Leokadii z Kowalskich a wnuk Adam woźnego Biura Namiestnika ożenił się z Pauliną Antoniną Józefą Makowską. Nie mieli dzieci Adam zmarł w 1918 a Paulina w 1931 r. Ich grób mieści się na Powązkach w kwaterze Q.
Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

Post autor: WaldemarChorążewicz »

Witam.
Jerzy ,jeżeli masz skany metryk z Kobylin to podeślij.
Indeksuję M oraz U z lat 1808-1845 i mogę dopisać imiona
rodziców.
Mail wchorazewicz/antyspamowo/gmail.com
Pozdrawiam
Waldemar
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”