Nazwisko: Załęski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=24176&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Urlich_Tomasz

Sympatyk
Adept

Post autor: Urlich_Tomasz »

Rodzina Załęski się przynieśli do Petersburgu z Połockich stron mniej więcej pomiędzy 1860 and 1880. Konstanty Załęski, syn Józefa podobnie miał co najmniej troje dzieci, Eugeniusz (ur. 1851) Adolf i Andrzej.

Adolf miał dzieci urodzone w Petersburgu, tylko wiem że jeden syn zmarł mając tylko roczek w 1889.

Eugeniusz miał żonę Adelajda Żarnowska i mieli sporo dzieci urodzone w Petersburgu pomiedzy 1883 a 1893: Wacław, Bronisława, Marian, Aleksander, Konstant i Łucja. Około 1894 się przeprowadzili do Charkowa. Aleksander, Konstanty i Bronisława młodo umarli. Wacław zmarł podczas wojny w 1915, Łucja wyszła za mąż za Jan Klass, kontakt był urwany ~1930 ale podobnie mieli dwóch synów i mieszkali na Ukrainie. Marian miał żonę Maria Wojcicka (z Kijew) z którą splodził 5 dzieci w 1916-1932.

Będę dozgonnie wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
Tomasz
Hakuna

Członek PTG

Post autor: Hakuna »

Witaj Tomaszu,

Ja też badam losy rodziny Załęskich, lecz prawdopodobnie, nie tych konkretnie co Ty.

Protoplasta – najstarszy znany przodek o którym niewiele wiadomo to Załęski Nikołaj (Mikołaj) -szlachcic z terenów witebskich, mający synów: Pawła (ur. 1867), Piotra (ur. 1870), Mikołaja i Aleksandra. Z wiadomych mi informacji nie widzę połączenia z St. Petersburgiem. Mam udokumentowane, że przebywali na terenach: Orsza, Mohylew, Moskwa, Harbin (Mandżuria).

Pozdrawiam
Łukasz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”