Nazwisko: Urlich
Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=24198&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
-
Urlich_Tomasz

Szlachetni Józef Urlik z Pauliną z Borkowskich mieli co naj mniej czworo dzieci, pierwsze troje urodzone w Augustowie: Apolonia w 1846, Franciszek w 1847 i Ludwik w 1849. Ostatnia to Helena urodzona 1853 w Wyłkowyszkach. Józef był strażnik dochodów w administracja tabacznej w Augustowie i w 1853 został awansowany na podrewizora.
Franciszek wyszedł za Petronelą, córką Franciszka Okulicza i Anny z Witkowskich którzy mieszkali w Jasionowo, blisko dzisiejszy miasto Prienai na Litwie. Mieli troje synów urodzone w Prienai: Leonard w 1875, Józef w 1877 i Stanisław w 1881. Potomstwa Stanisława to dobrze znam, jego nazwisko zmieniony na Urlich, później się przeniósł do Augustowa. Albo Leonard albo Józef byli dyrektorem lyceum w Kijew ale kontakt się urwał w 1922.
Helena wyszła za Ignacego Mizgier. Mieli co naj mniej siódmioro dzieci urodzone w Prienai pomiędzy 1875 a 1896. Kilka z ich się przeprowadzili do Kowna, i mieli sporo potomstwa ale nie są znane dla mnie.
Będę dozgonnie wdzięczny za jakiekolwiek dodatkowe informacje o tych rodzinach.
Franciszek wyszedł za Petronelą, córką Franciszka Okulicza i Anny z Witkowskich którzy mieszkali w Jasionowo, blisko dzisiejszy miasto Prienai na Litwie. Mieli troje synów urodzone w Prienai: Leonard w 1875, Józef w 1877 i Stanisław w 1881. Potomstwa Stanisława to dobrze znam, jego nazwisko zmieniony na Urlich, później się przeniósł do Augustowa. Albo Leonard albo Józef byli dyrektorem lyceum w Kijew ale kontakt się urwał w 1922.
Helena wyszła za Ignacego Mizgier. Mieli co naj mniej siódmioro dzieci urodzone w Prienai pomiędzy 1875 a 1896. Kilka z ich się przeprowadzili do Kowna, i mieli sporo potomstwa ale nie są znane dla mnie.
Będę dozgonnie wdzięczny za jakiekolwiek dodatkowe informacje o tych rodzinach.
Ostatnio zmieniony czw 14 sty 2016, 21:03 przez Urlich_Tomasz, łącznie zmieniany 4 razy.
- Mozejko_Piotr

- Kontakt:
Ależ ja mam szczęście... nawet tutaj na Ciebie trafiłem drogi kuzynie. Pozostawiam tutaj ślad po sobie, jako praprawnuk Antoniego Możejko i Petroneli Możejko z domu Okulicz (wcześniej m.in. Urlich).