Sztraub

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
aliszka

Sympatyk
Kontakt:

Sztraub

Post autor: aliszka »

Witam!

Poszukuję jakichkolwiek informacji o tej rodzinie. Posiadam dokumenty o Bronisławie Sztraub s.(Chrystiana i Marii) i jego żona Maria z domu (Senecka) c. (Antoniego i Julii).
Obszar występowania to dzisiejsze podkarpackie i dolnośląskie.
Nazwisko pojawia się rzadko w Polsce.
Jeśli ktoś posiada jakiekolwiek informacje proszę pisać.
Jak dotąd nie udało mi się ustalić, skąd nazwisko przybyło na te tereny, i jakiego pochodzenia jest.
Proszę o pomoc w wyjaśnieniu pochodzenia nazwiska Sztraub.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj :?: :D

Sztraub (bez daty źródlowej) – w grupie nazwisk pochodzących od niemieckich nazw osobowych Straube, Streub, te od średnio – wysoko – niemieckiego struben ‘sztywno się jeżyć ( o włosach) ‘.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Awatar użytkownika
aliszka

Sympatyk
Kontakt:

Nazwisko: Sztraub

Serdecznie dziękuję Pani Ewo za szybką odpowiedz.
Pozdrawiam aliszka
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

Na stronie http://www.galiziengermandescendants.or ... htm#straub
jest nazwisko Straub.Znalazłem oprócz tych osób jeszcze jedno w miejscowości Czermin k.Mielca Maria Straub ur.1901 córka Karola .
Mam jeszcze w Jaśle nazwisko Straube
W 1900 ur.Paulina córka Karola Straube i Izabeli Hanke.
Pozdrawiam
Mieczysław
Awatar użytkownika
aliszka

Sympatyk
Kontakt:

Dziękuję bardzo za pomoc.
Prawdopodobnie wcześniejsze nazwiska Sztraub pisało się Straub.
Nie wiem tylko w których latach zostało dopisane to (z).
Awatar użytkownika
aliszka

Sympatyk
Kontakt:

Sztraub

Posiadam dwie Książki Meldunkowe Nr.1884 z roku 1974 i druga Książka meldunkowa Nr.2603
zamieszkujące osoby przy ul. Małgorzaty Fornalskiej

W moich poszukiwaniach doszedłem do miejscowości
Sokal i Tartaków obecnie Ukraina.

Nazwisko Sztraub najczęściej występuje w:

1. Żary (6)
2. Jarosław (6)
3. Limanowa (5)
4. Ząbkowice Śląskie (5)
5. Lubin (4)
6. m. Kraków (2)
7. m. Wrocław (1)

Zapraszam do odwiedzenia tej strony:
http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/sztraub.html :roll:

Poszukiwania dotyczące osób lub miejscowości
można zamieszczać na stronie:
http://rzecz-pospolita.com/ban/w2006-1.php
m.pycior

Sztraub

Post autor: m.pycior »

Nazwisko STRAUB - wymawiano powszechnie "sztraub" - tak, jak o mojej babci mowiono, ze pochodzi ze "Sztraubów ", nawet moja babcia mowila, ze jej ojciec nazywa sie "Sztraub" - chociaz w dokumentach zapisywano "Straub".
Nazwisko to pojawilo sie np wsrod kolonistow, ktorzy w 1783 roku przyjechali z Niemiec (Frankfurt, i okolic) do Wiednia (do Dobromila) w ramach akcji kolonizacyjnej w Galicji.
W Wiedniu kolonisci zostali kierowni do przydzielonych im osad.
W 1783 (1784) roku nazwisko Straub wystepuje w koloni WILDENTHAL - Nowy Dzikowiec - posrod 45 nazwisk:
1.Asjan
2.Birmbach
3.Aufssner
4.Dank
5.Dikmajer
6.Dittmajer
7.Diva
8.Ejersch
9.Freinzinger
10.Gessin
11.Graeber
12.Harsche
13.Hahn
14.Hahnin
15.Heinrich
16.Hippo
17.Hart
18.Hettel
19.Hoser
20.Ingram
21.Korb
22.Lotz
23.Legel
24.Ludwig
25.Maxym
26.Kuppel
27.Niedenthal
28.Neufs
29.Plefsin
30.Reising
31.Rudolph
32.Rhcin
33.Straub
34.Streb
35.Schiffer
36.Schneider
37.Schufser
38.Schuster
39.Schwakopp
40.Ungehauer
41.Wacht
42.Welzer
43.Wandecker
44.Weitager
45.Wildhiert
W 1921 roku mieszkalo ich tutaj tylko 17 osob.
Rodzina mojej babci (moj pra-pradziadek Adam Straub jak i moj pradziadek Adam Straub) przeprowadzili sie do niedalekiej Lipnicy laczac sie z rodzinami polskimi. Niektorzy czlonkowie rodziny Straubow emigrowali do innych miejscowosci, jednak przede wszystkim do USA a po II wojnie swiatowej do Niemiec.

Marian Piórek pisze:

"Rodziny Straubów mieszkały w Wildenthalu pod następującymi numerami parceli:1832 r. nr domu 32 – Konrad i Elżbieta Straub; 1844 r. – nr d. 32 – Adam i Klara Straub; 1834 r., 1837 r. –
nr d. 31- Johann i Katarzyna Straub; 1837 r. – nr d. 11 – Wawrzyniec (Lorens) Straub; 1838 r., 1841 r. – nr d. 9 – Konrad i Katarzyna Straub.

Jedna z tych rodzin (ojciec rodziny Adam Straub) zamieszkała na stale w sąsiedniej wsi Lipnicy pod nr 224. W 1873 r. Adam wybrany został wójtem i pełnił ten urząd do 1875 r.. Jego syn, także Adam, był pisarzem lipnickiej gminy. Obaj jeszcze przez wiele kadencji byli z wyborów członkami gminy Lipnicy.
Inna rodzina Johanna Strauba (ur. 1842) i Katarzyny z d. Ingram wydala na świat ośmioro dzieci,ale planowali udanie się na emigrację. Najstarszy miał na imię Marcel (ur. 1869), drugi — Adam (ur. 1873); następnie: Ewa (ur. 1876), Jan (ur. 1878), Teresa (ur. 1883), Katarzyna (ur. 1885), Gertruda (ur.1887) i Julia (1891-1966).
Za początek emigracji zarobkowej uważa się przybycie do Brazylii (1869 r.) 16 rodzin z Górnego Śląska, które osiedliły się w Paranie (pomagał im E. Saperski – Woś) i założył pierwszą kolonię polską Pillarzinho."

To nazwisko znajduje sie takze w spisie innej kolonii Padew - gdyz poczatkowo obowiazywala zelazna zasada nie laczenia sie rodzin niemieckich ze spolecznoscia polska, dlatego tez kolonia Wildenthal - najmniejsza ze wszystkich, laczyla sie z innymi rodzinami niemieckimi sasiednich kolonii.

Padew1783-1870 Index Familybook
STRAUB , Johann (Wohnortu in Wildenthal/Gal. [PL]) [491]
STRAUB , Johann (*u) [491]

STRAUB (8 Ingram), Elisabeth (Wohnort.6.1865 in Padew/Gal. [PL]) [172, 491]
STRAUB (8 Ingram), Margaretha (Wohnort.6.1833 in Josefsdorf {Józefów}/Gal. [PL]) [158]

* Jezeli chodzi o pochodzenie nazwiska, to jak wspominala juz pani Ewa - nazwisko pochodzi z poludnia Niemiec, gdyz w tych rejonach uzywalo sie okreslenia "straub" (wg Hans Bahlow, FFM, 1972, s.504) - na dlugie, sztywne wlosy. Natomiast na tego samego typu owlosienie uzywalo sie okreslenia "kreuse" - na polnocy Niemiec.

Powodzenia w poszukiwaniach.
Malgorzata
graczdn

Sympatyk

Post autor: graczdn »

Witam
Na stronie podanej przez kolegę mmaziarski http://www.galiziengermandescendants.or ... htm#straub
nie znalazłem nazwiska Trancyngier. Z kilku dokumentów wiem na 100% że w Wildenthal (galicja) urodziło się i mieszkało kilku moich przodków, lata 1850-1870. Jakie mogą być przyczyny braku tych nazwisk? Gdzie mozna jeszcze ewentualnie szukać? Na stronie głównej są jeszcze linki ale język niemiecki mnie niestety ogranicza. Prośba o pomoc.

Darek
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

Wspomniany wyżej Karol Straube urodził się w Johanesbergu.
Brał ślub w miejscowości Brody w 1899.
MMaziarski
Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marek.Podolski »

Na moim drzewie jest małżeństwo:

Franciszek Birnbach i Ewa z d. Straub.

Mieli 9-cioro dzieci: Jan, Konrad, Tomasz, Mikołaj, Wojciech, Karolina, Jan, Ewa, Maciej. Wszyscy urodzeni w Wildenthal (Nowy Dzikowiec). Do części z nich mam metryki chrztu.

Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

Znalazłem jeszcze w Wola Pławska koło Czermina:

Tomasz Straub ur. 22-02-1857 syn Marianny Straub (córka Jana i Katarzyny Raippold), pochodzący z Wildenthal (Nowy Dzikowiec).

Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

Informuję - wyszła drukiem książka Mariana Piórek "Wildenthal w latach 1783-1944"

Strona tytułowa:

https://drive.google.com/file/d/0B8rJcZ ... sp=sharing

Pozdrawiam
Marek
Ewka58

Sympatyk

Post autor: Ewka58 »

Witam
W publikacji "Skąd nasz ród" Wojciecha Mroczka jest spro inforamacji o Straubach z Dzikowca.
Ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”