Wszedłem na etap poszukiwań dokumentów parafialnych. W archiwum Diecezji, w której się znajdują nie wyrażono zgody nawet na wykonanie zdjęcia wpisu bez użycia lampy błyskowej. Czy ktoś może mi wyjaśnić czemu służy tak irracjonalny zakaz? Czytając regulamin tego archiwum, z rozrzewnieniem wspominam współpracę z Archiwami Państwowymi...
Pozdrawiam.
Proste pytanie
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- magda_lena

Proste pytanie
Dekanie, to samo pytanie zadawałam trochę ponad miesiąc temu. Dociekliwie drążąc temat zadzwoniłam do kurii i dowiedziałam się, że zakaz ma na celu ... ochronę danych osobowych. Nieważne, że mnie interesowały akta osób zmarłych ponad 150 lat temu 

Pozdrawiam, Magdalena
- magda_lena

Obraża. Zwłaszcza, że powiedziano mi, że odpisać wszystkie dane mogę. Czyli ręcznie, jak w średniowieczu - tak, idąc z postępem - zdjęcie - nie. Robiąc odpisy, po prostu, nie naruszam niczyich danych. Chybadekan pisze:Faktycznie, takie tłumaczenie obraża inteligencję... Przecież i tak wynosisz te dane w formie odpisu...
Nie chciałam dyskutować i podawać przykładów archiwów państwowych, czy, tym bardziej, zbiorów on-line, bo bałam się, że w ogóle mnie nie dopuszczą
Pozdrawiam, Magdalena
- dorocik133