Massalany, majatek i lesniczowka

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
vnukinga

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: vnukinga »

Witam wszystkich,

poszukuje informacji na temat dobr w okolicach Piaski - Massalany. (obwod grodzki)
Dowiedzialam sie niedawno od mojej babci, ze jej dziadek ( a moj prapradziadek) Stanislaw Czepielinda pracowal jako lesniczy dla hrabiego w okolicach Massalany (mysle, ze chodzilo o rodzine Bispingow, ale byc moze sie myle). Oprocz swoich codziennych obowiazkow (mial pod soba 4 gajowych) moj przodek podobniez ujezdzal i ukladal konie, z ktorymi pozniej podrozowal do cara do Petersburga na wyscigi.. Konie jak slyszalam wygrywaly zawody i prapradziadek wracal do domu z darami i prezentami dla swoich dzieci. (Chodzi tu o lata koniec XIX wieku i pocztek XX wieku). Jestem ciekawa czy te informacje da sie w jakikolwiek sposob potwierdzic... Moja babcia slyszala to od swojej mamy, mojej prababci, ktora wlasnie ze swoim rodzenstwem wychowala sie w owej lesniczowce.
Zastanawiam sie czy ktos sie byc moze bardziej orientuje w historii tamtych ziem i okolic i moglby "rzucic wiecej swiatla" na ten temat.
BYlabym bardzo wdzieczna.
Zbieram te "perelki" koralik po koraliczku i probuje jakos do siebie dopasowac aby stworzyc historie mojej rodziny.

Pozdrawiam serdecznie!
:)

Kinga Vnuk
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Pani Kingo,

Polecam, jako tło kaiążkę Adama Bispinga "Nasze Massalany". Proszę pamiętać, ze Bispingowie nie byli żadnymi hrabiami. Zwyczajna szlachta, o dość dziwnej proweniencji, choć dobry h koligacjach. Massalany były natomiast ordynacją zatrudniającą wiele pracowników.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
vnukinga

Sympatyk
Nowicjusz

Dziekuje panie Tomaszu!

Bardzo chetnie uzupelnie moja wiedze o informacje zawarte w wymienionej ksiazce. Natrafilam na kilka informacji dotyczacych Bispingow i musze stwierdzic, ze czytalam z wielkim zainteresowaniem.

Pozdrawiam serdecznie!

Kinga Vnuk

P.S. Czy Bispingowie posiadali rowniez majatek w Werejkach, powiat wolkowyski? Moi prapradziadowie pozniej wlasnie tam sie przeniesli do pracy w tamtejszym majatku.

P.S. Okazuje sie, ze wcale nie latwo zdobyc te ksiazke. Jak do tej pory nie wiedze ani opcji kupna lub wypozyczenia w moich okolicach...Wielka szkoda.
Adam_B._Bisping

Post autor: Adam_B._Bisping »

Pani Kingo !
Jestem wnukiem ostatniego właściciela Ordynaci Massalańskiej. "Nasze Massalany" jest to książka autorstwa mojego Ojca niestety nakład jest już wyczerpany. O Werejkach znajdzie Pani dużo wiadomości w książce "Siedem miesięcy w Rosyjskiej Polsce" napisanej przez Fortescue Andersona. Jest do kupienia na allegro.
pozdrawiam
Adam Benedykt Bisping
Awatar użytkownika
vnukinga

Sympatyk
Nowicjusz

Panie Adamie,

dziekuje serdecznie za panska wiadomosc. Z pewnoscia poszukam wspomnianej przez pana ksiazki.
Pozdrawiam serdecznie

Kinga Vnuk

P.S. Dodaje, aby poinformowac, iz znalazlam wspomniana pozycje ksiazkowa w oryginale na stronie https://archive.org/stream/sevenmonthsr ... 8/mode/2up

"Seven months' residence in Russian Poland in 1863" by Anderson, Fortescue Lennox Macdonald.
Jestem w polowie lektury i musze prznac, ze to wyjatkowo fanscynujaca pozycja nie tylko dla zainteresowanych Grodnem, Wolkowyskiem i okolicami, ale calym dystryktem. Opisane jest tam zycie wiejskie, dworskie jak i dramatyczne wydarzenia przebiegu Powstania Styczniowego. Goraco wszystkim polecam i jeszcze raz dziekuje panu Adamowi za zasugerowanie wyzej wymienionej ksiazki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”