Ślepowrońscy

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Zajac_Alina

Ślepowrońscy

Post autor: Zajac_Alina »

Witam,
poszukuję informacji dotyczących Ślepowrońskich powiat Nowogrodzki, gm. Poczapów majątek Kajdałówka.
pozdrawiam
Alina Zając
ps. posiadam akt nadania herbu (dokument oryginalny)
Sawicki_Julian

Sympatyk

Ślepowrońscy

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam na forum Alino, po lewo u góry w menu głównym są miedzi innymi ; Biblioteka kresowa, są tam też i metryki. Dobrze by było przejrzeć podatki podymnego z Grodna, może gdzieś są, wszystkiego nie wiem. Mogę podać dwa linki do książek o powstaniu nazwiska Ślepowron, a wcześniej było w Rzymie przed nową erą jako np. konsul Marek Waleriusz Messala Cowrwinus. Korwin to z łaciny, czyli po polsku - kruk. Jak piszą różni heraldycy, dalszy ciąg w młodsze wieki tych Waleriuszy jest jako państwo rzymskie to Panonia na Węgrzech. Tak samo i Mołdawia powstała jako księstwo w 1359 r. to założyciel Bogdan ma być jako naród Wołochem, czyli z pochodzenia Włosi. W Polsce jest z tym herbem Korwin znany w 1224 r. z nazwiska o Rzymianina po polsku Roman, a imię jego po czesku Warcisław, czyli Wawrzyniec (jako z Czech przybyli ponoć z Dąbrówką do Gniezna jego przodkowie ). Ten Wawrzyniec u Konrada Mazowieckiego był marszałkiem dworu, ożenił się z bogatą panną herbu Pobug. Połączył swego Korwina z Pobogiem i nazwał nowy herb Ślepowron, z racji nazwy wsi w której mieszkali.
Jego potomkowie są podani w tych książkach co podaje w linkach i dodatkowo mogę tu dodać to co pisze o Romanach Ślepowronach Pan Adam Pszczółkowski.
Mnie tez interesuje herb Korwin alias Ślepowron, bo mam u moich Sawickich z Ukrainy taki rysunek oryginalny z książki po ukraińsku tego herbu i wywód szlachecki w Kijowie. Jestem tez ciekawy tego Twojego herbu z nadania w oryginale, bo Korwin patrząc na kruka, ma dziób w prawą stronę bez pierścienia, a Ślepowron ma dziób z pierścieniem w dziobie w lewą stronę.
Do poczytania w Monografii Historycznej - Kossakowskiego tom 1, strona 241, w ksiązce Herby Rycerstwa Polskiego - B. Paprockiego, strona 404, pozdrawiam -Julian ;
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/publica ... 4077&tab=3
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmeta ... ublication
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”