Nazwisko: Swolkień

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

KonradKazimierzSwolkień

Post autor: KonradKazimierzSwolkień »

Witam serdecznie,

Grzecznie prosze o wiadomosc o rodzina Swolkień, zamieszkajace w Litwie, w miejscowosciach Swolkienie, Mimole, Szajkuny, Białłozorów, Drabiszki, Gladkiszki i Auksztadwory.

Dziekuje i pozdrawiam

Konrad Kazimierz Swolkień
Marta_Chmielińska
Nowicjusz

Post autor: Marta_Chmielińska »

Witam!

Mam informacje o Swolkieniach, właścicielach majątku Szajkuny.

Marta Chmielińska
KonradKazimierzSwolkień

RE: Nazwisko: Swolkień

Witam Pani Chmielińska,

Wyrabiam drzweko rodzinne i bardzo interesuje sie wiecej dowiedziec o mojich kuzynow z Szajkuny. Nasz Dziadek zyl w latach 1570-1610. Czy moge sie Pani zapytac jak Pani zna Swolkieniow?

Pozdrawiam

Konrad K Swolkień
Marta_Chmielińska
Nowicjusz

Post autor: Marta_Chmielińska »

Witam,
do lat 1570 moja wiedza niestety nie sięga ale wiem, jak czasami strzępy informacji sa cenne. Otóż wiem że właścicielem Szajkun była w okresie międzywojennym rodzina nieżyjącego Konstantego Swolkienia. Żyła jego żona Wanda i córka Anna oraz brat Konstanntego- Witalis. Anna 28 stycznia 1939 roku zawarła związek małżeński z Zygmuntem Szendzielarzem. Ślub miał miejsce w kościele św. Ignacego w Wilnie. Anna zginęła 24 lutego 1945 wywieziona na roboty w miejscowości Wagenschwend, jej mąż to słynny mjr Łupaszka. Mieli córke Barbarę, która urodziła się 16 listopada 1939 roku i żyje. Wanda Swolkień po wojnie wyszła za mąż za starszego brata swojego zięcia i przyjęła nazwisko Szendzielarz.
Mam nadzieję, że pomogłam. Jeśli zaś jest to Pańska rodzina to proszę o informację.

Pozdrawiam-Marta Chmielińska
KonradKazimierzSwolkień

Witam Pani,

Dziekuje! - Bardzo interesujaca informacja. Siostrzeniec Konstantyna, Andrzej Sas-Dolinski s.p., zamienial mnostwo korespondencji z mojim Ojcem s.p. tu w Anglii.
Chetnie sie rozdziele moja informacja o rodzinie. Moze Pani poddac adres email i przeszle dla Pani moje drzewko rodzinne. Konstanty jest wpisany i jest z trzeciej linji Swolkieniow. Ja pochodze z drugiej, ale wszystko sie wyjasni z drzewka. Moze jesli Pani woli, moze Pani do mnie wyslac emaila i odpowiem z drzewkiem. Moj adres to jest: konrad@swolkien.vispa.com

Dziekuje i pozdrawiam

Konrad
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”