Żołnierz poległy na terenie Niemiec w 1945r.

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

baasik

Sympatyk

Żołnierz poległy na terenie Niemiec w 1945r.

Post autor: baasik »

Nie wiem jak odnaleźć ślad po poległym w walce w 1945r. (prawdopodobnie na terenie Niemiec) żołnierzu Lucjanie Jońskim z Dęblina.
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, gdzie zacząć poszukiwania?

Barbara
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

żołnierz poległy na terenie Niemiec w 1945r.

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Joński Ludwik s.Franciszka *1902 Zdziary, poległ 20.04.1945 Rietschen. Pochowany 12 CW Zgorzelec
Joński Edward *22.01.1916 Mierzwiączka, pow.Puławy, pilot, poległ 13.07.1943 we Francji Lannganerie CP

Tylko te osoby znalazłem w Księdze Pochowanych Żołnierzy Polskich poległych w II W. Św
Staszek Pieniążek
baasik

Sympatyk

Panie Staszku,
pięknie dziękuję :)
Wrawdzie nie wiem, czy osoby te należą do mojego drzewa, ale z pewnością to sprawdzę, ponieważ miejsca urodzenia pokrywają się z tymi, które już znam.
pozdrawiam
Barbara
baasik

Sympatyk

Nie wiem co robić dalej :?
Nigdzie nie mogę znaleźć śladu po moim wuju żołnierzu.
Po kolejnej rozmowie rodzinnej ustaliłam, że do wojska został powołany w 1944r i początkowo wojsko stacjonowało w m. Łuków (podobno w lesie?). W stczniu 1945r. ruszyli na zachód przez Łódź i Warszawę. Żyjący nie pamiętają, czy rodzina otrzymała zawiadomienie o jego śmierci - fakt, że z wojny nie powrócił i że skądś dotarła informacja że zginął na terenie Niemiec.
Czy ktoś może mi podpowiedzieć na podstawie tych informacji, do jakiej armii mógł zostać wcielony?
I drugie pytanie, czy takie osoby, które nie powróciły z wojny były gdzieś zgłaszane? Czy wystawiano im akty zgonu lub coś w tym rodzaju?
pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
genek72

Sympatyk

Post autor: genek72 »

W moim drzewie figuruje jeden osobnik zaginiony podczas wojny. W księdze chrztów jest dopisek ze został uznany za zmarłego przez MSC (?) Leżajsk i data na koniec roku 1946 czyli 31.12 Moze Ci sie to przyda
Pozdrawiam
genek -syn Tadeusza-syn Karola-syn Antoniego- syn Józefa - syn Mateusza -syn Stanisława - syn ? Kwiecińskiego
http://lezajskhistoria.pun.pl/forums.php
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

Barbara,

robisz niepotrzebna tajemnice - podaj wreszcie jakie mial imie i nazwisko Twoj wujek i gdzie
i kiedy sie urodzil.
Staszek Pieniazek sprawdzi to w swoich ksiegach.
Pozniej masz droge otwarta do Centralnego Archiwum Wojskowego.

Wladyslaw
Tomek_Bogiel

Sympatyk
Legenda

Post autor: Tomek_Bogiel »

Z tego co piszesz wnioskuję, że został powołany do 2 Armii Wojska Polskiego, która była formowana na tamtych terenach od sierpnia 1944. Piszesz o Warszawie i Łodzi więc może chodzić o 5DP, która pełniła służbę garnizonową w obu miastach w styczniu i lutym 1945 r. Zwróć się do Urzędu Miasta w Zgorzelcu z prośbą by sprawdzili w spisie pochowanych na Centralnym Cmentarzu 2AWP czy figuruje na ich liście. Ja znalazłem tam stryja 8 lat temu. Życzę powodzenia.
Tomek_Bogiel

Sympatyk
Legenda

dodam, że 5DP wchodziła oczywiście w skład 2AWP
baasik

Sympatyk

Wladyslaw_Moskal pisze:Barbara,

robisz niepotrzebna tajemnice - podaj wreszcie jakie mial imie i nazwisko Twoj wujek i gdzie
i kiedy sie urodzil.
Staszek Pieniazek sprawdzi to w swoich ksiegach.
Pozniej masz droge otwarta do Centralnego Archiwum Wojskowego.

Wladyslaw
To żadna tajemnica, pisałam wcześniej, że to Lucjan Joński ur. w Żdżarach - Staszek nie znalazł takiej osoby i stąd problem...
pozdrawiam
Barbara
baasik

Sympatyk

Tomek_Bogiel pisze:Z tego co piszesz wnioskuję, że został powołany do 2 Armii Wojska Polskiego, która była formowana na tamtych terenach od sierpnia 1944. Piszesz o Warszawie i Łodzi więc może chodzić o 5DP, która pełniła służbę garnizonową w obu miastach w styczniu i lutym 1945 r. Zwróć się do Urzędu Miasta w Zgorzelcu z prośbą by sprawdzili w spisie pochowanych na Centralnym Cmentarzu 2AWP czy figuruje na ich liście. Ja znalazłem tam stryja 8 lat temu. Życzę powodzenia.
Wielkie dziedki Tomku :P
Z pewnością pójdę tym tropem.
pozdrawiam
Barbara
baasik

Sympatyk

genek72 pisze:W moim drzewie figuruje jeden osobnik zaginiony podczas wojny. W księdze chrztów jest dopisek ze został uznany za zmarłego przez MSC (?) Leżajsk i data na koniec roku 1946 czyli 31.12 Moze Ci sie to przyda
Dzięki, sprawdzę w "moim" USC czy coś zostało odnotowane.
pozdrawiam
Barbara
Tomek_Bogiel

Sympatyk
Legenda

korzystając z podpowiedzi Staszka ustaliłem że pod Rietschen 20 kwietnia 1945r walczył 13pp z 5DP, do tego 5DP formowała się w Łukowie i okolicach
daj znać jak odnajdziesz mogiłę
baasik

Sympatyk

Dziękuję Tomku :)
oczywiście będę informować o wynikach poszukiwań
pozdrawiam
Barbara
baasik

Sympatyk

Dostałam odpowiedź ze Zgorzelca - jest tam pochowany tylko Ludwik Joński (ten którego odnalazł w "Księdze..." Staszek.
Poradzono mi abym zwróciła się do Rady Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa, co oczywiście uczynię.
Napisałam także do USC w miejscu urodzenia Lucjana, jeszcze nie odpowiedzieli.
Za radą Władysława napiszę także do CAW.
pozdrawiam
Barbara
Tomek_Bogiel

Sympatyk
Legenda

Basiu
gdy szukałem mogiły stryja natrafiłem na liczne przeszkody w postaci mylnych wpisów w wielu dokumentach.W Księdze Poległych istnieje osoba o podobnym imieniu, ale nieprawidłowej dacie urodzenia, w księgach w Zgorzelcu pomylone były imiona stryja i imię ojca, w aktach z CAW był galimatias spowodowany czasami wojny- adnotacja "dane podał kolega". Jednak gdy pojechałem do Zgorzelca o dziwo na mogile była prawidłowa tabliczka. Nie daj się zwieść pozorom, czasem dokumenty kłamią, a może to mylny trop? Powodzenia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”