Prośba o pomoc w rozwikłaniu zagadki

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Jakub_Rokita

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Prośba o pomoc w rozwikłaniu zagadki

Post autor: Jakub_Rokita »

Bardzo proszę szanownych kolegów-genealogów w rozwikłaniu zagadki która mnie męczy od samego początku.

Chodzi mianowicie o mojego 4xpradziadka Macieja Rokitę, który zmarł przed 1875 rokiem (od tego roku w Stopnicy zaczynają się księgi). Urodził się ok. 1825 roku. W Stopnicy były tylko dwa małżeństwa Rokitów urodzonych ok. 1800 roku: Kazimierz i Jadwiga Bartocha oraz Józef i Agnieszka Sztorc. Mam taki problem z Maciejem, że Pasuje mi u obydwu małżeństw. Agnieszka Sztorc zmarła po 1852 roku i Józef (1802-1876) zawarł ponowny związek małżeński z Agatą Zielińską v. Szymczyk v. Śliwą. Zaś u małżeństwa Kazimierza i Jadwigi Bartochy jest Marianna po mężu Gozdek. Jest jeszcze Katarzyna po mężu Gozdek, ale przy zgonie nie znani byli zgłaszającym jej rodzice. Sprawdziłem akt Ślubu Antoniego, jego syna - świadkowie Andrzej Gozdek (sprawdziłem akt zgonu - nie ma zgłoszonych rodziców (tak samo, jak w zgonie Wincentego Gozdka - męża Katarzyny)). Poprosiłem kilka osób o przetłumaczenie kilku metryk dotyczących mojej rodziny do Macieja i tam są osoby, które prowadzą i do Kazimierza i Jadwigi i do Józefa i Agnieszki. Zastanawiającą rzeczą jest Marianna Rokita v. Liszaj 1822-1892, którą podczepiłem do Kazimierza i Jadwigi (Józef i Agnieszka mieli córkę Mariannę, z męża Bąbę). Natomiast chrzestnymi mojego prapradziadka kuzyna są Piotr Zieliński i Paweł Bartocha. Najciekawszą rzeczą jest nazwisko panieńskie żony Pawła Bartochy - Kania (a Kania to była z domu Macieja żona, moja 4x prababka). Czy wobec tego Salomea (1823 rocznik) i żona Pawła Katarzyna (ok. 1830) były siostrami? I czy to oznacza, że Maciej był synem Kazimierza i Jadwigi Bartochy? Przy zgonach Salomei i Katarzyny z Kaniów nie ma rodziców. A w aktach moich Rokitów występuje też Helena Liszaj (córka/synowa Marianny??).
Pozdrawiam - Jakub Rokita
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”