Witam!
B. prosze o podpowiedź, do jakiej parafii należały niegdyś Warchały?
Nie znajduję takiej informacji w słowniku....http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_XII/947
Z gory dziękuję za pomoc,
Kamil
Warchały - jaka to parafia?
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Witam,
Kamil o jakie wyznanie chodzi ;w tej okolicy to raczej ewangelickie parafie były- najbliższa to Jedwabno. Katolickie od 1863 r. Pasym ; wcześniej to chyba Pruda z tymże to daleko od Warchałów.
pozdrawiam monika
Kamil o jakie wyznanie chodzi ;w tej okolicy to raczej ewangelickie parafie były- najbliższa to Jedwabno. Katolickie od 1863 r. Pasym ; wcześniej to chyba Pruda z tymże to daleko od Warchałów.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Nie wiem, wydaje mi się, że chodzi o katolickie...sprzed 1820 roku w każdym razie.
W akcie zgonu bodajże katoliczki mam zapisane, że jej rodzice mieszkali w Warchałach, należących do Królestwa Pruskiego.
Jej nazwisko to Bagińska vel. Bagieńska (wiele przeinaczeń)
Dziękuję Moniko,
Kamil
W akcie zgonu bodajże katoliczki mam zapisane, że jej rodzice mieszkali w Warchałach, należących do Królestwa Pruskiego.
Jej nazwisko to Bagińska vel. Bagieńska (wiele przeinaczeń)
Dziękuję Moniko,
Kamil
- Waldemar_Stankiewicz

- Otrzymał podziękowania: 6 times
- Kontakt:
Witam !!!
Nie odpowiem w pełni na pytanie do której parafii należały Warchały ale w trakcie częstych pobytów w tej okolicy odwiedziłem min cmentarz w Nowym Dworze leżący około 4 km od Warchał. Pochowani tam ludzie to min byli mieszkańcy Warchał. Do Nowego Dworu było bliżej niż do Jedwabna. W latach 20-tych XIX wieku Warchały, Dzierzki, Brajniki i inne w tej okolicy były zamieszkałe przez wiekszość wyznania ewangielickiego. Myślę że warto zapytać pastora w Pasymiu, gdyż to była domena tej parafii.
Pozdrawiam,
Waldemar
Nie odpowiem w pełni na pytanie do której parafii należały Warchały ale w trakcie częstych pobytów w tej okolicy odwiedziłem min cmentarz w Nowym Dworze leżący około 4 km od Warchał. Pochowani tam ludzie to min byli mieszkańcy Warchał. Do Nowego Dworu było bliżej niż do Jedwabna. W latach 20-tych XIX wieku Warchały, Dzierzki, Brajniki i inne w tej okolicy były zamieszkałe przez wiekszość wyznania ewangielickiego. Myślę że warto zapytać pastora w Pasymiu, gdyż to była domena tej parafii.
Pozdrawiam,
Waldemar