Zofia Gajda ( z trzema córkami)???

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
annastregiel

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: annastregiel »

Obrazek[/ur

[IMG]http://imag

Witam.

Co może oznaczać zapis " z trzema córkami" w akcie urodzenia i zgonu tego dziecka?

Pozdrawiam.
Anna Stregiel
Poszukuję:
-aktu ur. Antoniego Rudnickiego, s. Stefana, ok. 1805, ok. Kalisza, Ostrowa Wlkp.
- rodziców Stefana Rudnickiego (ok. 1780-1845), ekonoma w majątkach k. Ostrowa Wlk. męża Józefy ze Skarzyńskich, ślub - par. Tursko w 1804 r.
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 15 times
Kontakt:

Post autor: Bartek_M »

Św. Zofia i jej trzy córki: Wiara, Nadzieja i Miłość (ros. Wiera, Nadieżda i Liubow, łac. Fides, Spes i Caritas).
Bartek
NikaModzelewska

Sympatyk

Post autor: NikaModzelewska »

To określenie dotyczy świętej patronki dziecka, jak np. Katarzyna Sjeneńska czy Wincenty z Ferrary.

http://www.brewiarz.pl/czytelnia/swieci/05-15a.php3

pozdrawiam
Nika
Awatar użytkownika
annastregiel

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję bardzo za wyjaśnienie. Z Katarzyną Sjeneńską, czy Wincentym Ferreriuszem się spotkałam - z Zofią po raz pierwszy, choć mam w swoim i męża drzewie dużo Zoś :D
Poszukuję:
-aktu ur. Antoniego Rudnickiego, s. Stefana, ok. 1805, ok. Kalisza, Ostrowa Wlkp.
- rodziców Stefana Rudnickiego (ok. 1780-1845), ekonoma w majątkach k. Ostrowa Wlk. męża Józefy ze Skarzyńskich, ślub - par. Tursko w 1804 r.
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 10 times
Otrzymał podziękowania: 10 times

Post autor: kwroblewska »

annastregiel pisze:Dziękuję bardzo za wyjaśnienie. Z Katarzyną Sjeneńską, czy Wincentym Ferreriuszem się spotkałam - z Zofią po raz pierwszy, choć mam w swoim i męża drzewie dużo Zoś :D
Pewnie Ci Aniu wtedy, na prelekcji
‘Mała ojczyzna moich przodków – parafia Czarnocin” umknęło, gdyż u mnie też wiele Zosiek było i ze szczególną czcią o tej patronce moich pra…. wspominałam.

Pozdrawiam,
Krystyna
Awatar użytkownika
annastregiel

Sympatyk
Nowicjusz

Być może Krysiu, że umknęło, ale, czy były takie zapisy w Czarnocinie - Zofia " z trzema córkami"? Ja tę parafię też przeglądałam i nie pamiętam takiego zapisu przy imieniu Zofia.

Pozdrawiam.
Ania.
Poszukuję:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”