Zmiana wyznania

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

jurpała

Sympatyk

Zmiana wyznania

Post autor: jurpała »

Witam. Moja pra, pra babka była ewangeliczką. Mam jej akt ślubu gdzie jest napisane że przed zawarciem małżeństwa przeszła na katolicyzm. Moje pytanie. Czy musiała zostać ochrzczona po raz drugi w kościele katolickim ?. Jeśli tak, to czy takie chrzty rejestrowano i jest szansa na ich odnalezienie i gdzie ? Z góry bardzo dziękuję za podpowiedź.

Iwona.
Iwona
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Zmiana wyznania

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Podaj więcej szczegółów, bo tak w ciemno to trudno. Może być dokument dotyczący konwersji w alegatach. Gdzieniegdzie również można spotkać księgi konwertytów.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
jurpała

Sympatyk

Witam. Otóż moja pra prababka urodziła się w Kaliszu i tam też brała ślub. Mam akt małżeństwa z kościoła katolickiego z 1889 r.

Iwona
Iwona
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Iwona,
Nie bylo chrztu katolickiego, czyli drugiego chrztu, gdyz protestanci to chrzescijanie. Mogl byc akt konwersji, zaangazowanie moralne i wpis do kosciola katolickiego. Slawek slusznie pisze, ze jakis dowod tej konwersji mogl zostac w alegatach do slubu.
Pozdrawiam,
Bozenna
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

No to niestety alegat nie ma. Proponuję zapytać na parafii, diecezja kaliska swojego archiwum póki co nie ma.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Awatar użytkownika
hniew

Sympatyk

Post autor: hniew »

Takie zdarzenia wpisywano zdaje się najczęściej do ksiąg chrztów.
Przejrzałbym rok 1889 i kilka wcześniejszych.

Pozdrawiam
Hubert
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Iwona,
Poszukaj aktu chrztu w parafii protestanckiej. Moze bedzie jakas adnotacja marginesowa.
Sluby "mieszane" miedzy protestantami a katolikami byly czeste i nie wymagaly specjalnych formalnosci.
Pozdrawiam,
Bozenna
Awatar użytkownika
hniew

Sympatyk

Post autor: hniew »

Bozenna pisze:... Sluby "mieszane" miedzy protestantami a katolikami ... nie wymagaly specjalnych formalnosci. ...
Mieszane tak ale
jurpała pisze:... Mam jej akt ślubu gdzie jest napisane że przed zawarciem małżeństwa przeszła na katolicyzm ...
W podobnej sytuacji (zmiana z prawosławia na r-k) w akcie zapisano np tak:
„... zawarte zostało religijne małżeństwo między ... i ... urodzoną w ... a zapisaną do ksiąg metrycznych w parafii tutejszej (Lc nr. .../...) ...”
Lata 20te zeszłego wieku. Parafia miała oddzielną księgę nawróconych - Liber conversorum. Gdy w parafii nie było takowej konwersje wpisywano do chrztów. Ewentualnej Lc można szukać w parafii.

Pozdrawiam
Hubert
Ostatnio zmieniony śr 03 gru 2014, 12:40 przez hniew, łącznie zmieniany 1 raz.
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Miałam przypadek gdy pierwszy ślub młodzi zawierali jako ewangelicy. Po pięciu latach kobieta przeszła na katolicyzm. Zawarli/odnowili ślub w kościele rzymsko-katolickim a ksiądz na marginesie zanotował datę pierwszego ślubu - chociaż nie podał parafii i fakt jednokrotnych zapowiedzi. Przy mężczyźnie zapisano, że jest ewangelikiem. Czwórka urodzonych wcześniej dzieci była chrzczona w zborze a pozostała siódemka w kościele rz-k.
Różnych rzeczy dowiadujemy się o naszych przodkach, oj różnych........
Pozdrawiam
Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

I w mojej rodzinie jest taki przypadek.

Młodzi ewangelik i katoliczka chrzcili swoje dzieci w kościele katolickim. Kiedy wreszcie odnalazłam ich akt ślubu z kościoła rzym.-kat. okazało się, że ten akt, to " pobłogosławienie zawartego przed rokiem związku małżeńskiego w kościele ewangelicko-augsburskim", a pan młody "obecnie z wyznania ewangelickiego powrócił na łono kościoła rzymsko-katolickiego" . Do tego aktu załączone były alegaty - akt ślubu ewangelickiego i zapowiedzi. Ewangelicki akt był bardzo cenny, bo z tego okresu nie ma ksiąg.

A drugi przypadek, to "podwójnie" zawarty ślub przed każdym duchownym swojego wyznania. Ceremonię zaślubin odprawiono w tym samym dniu i o tej samej porze przy tych samych świadkach. Ale jak się to odbyło i w jakim miejscu - nie wiem.

I jeszcze trzecia na razie nie do końca rozwiązana zagadka.

Ona ewangeliczka, on katolik. Dzieci ochrzczone w kościele ewangelickim. Nagle jednak odkrywam kolejne dzieci i okazuje sie, że pierwsza piątka najstarszego rodzeństwa ochrzczona została w kościele katolickim. Nie odnalazłam jeszcze aktu ślubu tej pary.

Pozdrawiam,
Monika
jurpała

Sympatyk

Wszystkim ślicznie dziękuję za wskazówki. :lol: Tak więc zacznę od parafi ewangelickiej w celu sprawdzenia aktu chrztu mojej pra, prabaki a także rok 1889 w którym został zawart związek małżeński.

Iwona
Iwona
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”