Nazwisko matki - Baranowska?

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Vasquez »

Witajcie,

Ostatnio, przez splot różnych okoliczności, ale przy ogromnej pomocy Geneteki i GenBazy odnalazłem akt zgonu mojej 5x prababci Domiceli zamężnej Motylińskiej z 1830r.

http://oi57.tinypic.com/mafn0p.jpg

Otóż mam pytanie - czy stwierdzenie, że była 'córką Antoniego i Agnieszki z Baranowskich' wskazuje na to, iż z Baranowskich była jej matka Agnieszka, czy też ona sama? Sam skłaniam się ku tej drugiej wersji. Myślałem jeszcze o opcji, że jej mąż i ojciec mieli to samo nazwisko - Motyliński - dlatego przy ojcu już byłoby pominięte.. ale to chyba zbyt zagmatwane?
Powinno się chyba założyć, że mężem był Mateusz Motyliński, ojcem Antoni Baranowski a matką Agnieszka Baranowska (z.d. ?)?

Dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam,

Karol.
Awatar użytkownika
andrzej_debno

Sympatyk
Mistrz

Post autor: andrzej_debno »

Być może - tak jak się domyślasz. Trudno rozstrzygnąć. Spróbuj dotrzeć do metryk chrztów dzieci, a przede wszystkim - do metryki ślubu.
Andrzej
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Post autor: Maślanek_Joanna »

Moim zdaniem, ksiądz po prostu przeoczył jej nazwisko rodowe - jej matka była z domu Baranowska, a jej ojciec - i w konsekwencji ona - nazywali się inaczej, tylko księdzu się "zgubiło". Też szukałabym innych aktów tej rodziny.
Pozdrawiam
Joanna
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 3 times
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Be odnaleznienia aktów M i U to spekulacje.
Mam podobny przypadek i niestety do dzis nie wiem czy była osoba które mmnie interesuje to Nojszewska z męża i z domu Nojszewska czy tylko to pierwsze. ;-(
Szukaj obu opcji.
pozdrawiam
Piotr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”