Urbański- Warszawa ul.Poznańska akordeony-produkcja

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Burdziński_Krzysztof

Sympatyk

Post autor: Burdziński_Krzysztof »

Poszukuję informacji na temat nazwiska i rodziny Urbańskich zamieszkałych w Warszawie na ul.Poznańskiej. Nie znam imion rodziców, wiem tylko, że ożenił się chyba drugi raz z Janiną z/d Jaroszewicz.
Na ul.Poznańskiej w swoim mieszkaniu był wytwórcą akordeonów. Były to lata 1955 do 1980. Sprawdzałem w Warszawskiej Izbie Rzemiosła- ale nic tam nie uzyskałem. Może jest ktoś tu na forum z tej ulicy, i ma jakieś wiadomości na ich temat. Wiem też, że był 1 syn / prawdopodobnie niepełnosprawny/ z pierwszego małżeństwa Urbańskiego. Dalszych losów tej rodziny nie znam.
Osoby:Olszyński,Krajewscy,Burdziński, Kursa, Wyroślak -Chodel, Ingrunt, Przemysław i Mieczysław Leszczyński-rej.Płońska,Piętka,Murawski-Mińsk Białoruś
Awatar użytkownika
Burdziński_Krzysztof

Sympatyk

podnoszę wyżej
Osoby:Olszyński,Krajewscy,Burdziński, Kursa, Wyroślak -Chodel, Ingrunt, Przemysław i Mieczysław Leszczyński-rej.Płońska,Piętka,Murawski-Mińsk Białoruś
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam,

posiadam książki telefoniczne klientów indywidualnych z okresu 2006-2007 i w książce dla województwa mazowieckiego, w Warszawie odnalazłam rekord:

mgr inż. W. Urbański
ul. Poznańska
nr telefonu (...)

Może to jakiś trop?
Z uwagi na ochronę danych osobowych, pełne dane podam na PW.

Pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
Burdziński_Krzysztof

Sympatyk

Aniu,jeżeli możesz, to prześlij na pw. A jak na imię ma ten Urbański wg spisu?
el_za

Sympatyk
Mistrz

Post autor: el_za »

W uzupełnieniu postu Anety, dodam, że w książce wcześniejszej, z roku 1988, są dwie osoby o tym nazwisku, mieszkające przy tej ulicy pod różnymi numerami domów. Przesłać?

pozdrawiam Ela
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Ostatnio zmieniony wt 19 maja 2015, 06:07 przez danisha, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Burdziński_Krzysztof

Sympatyk

el-za poproszę na pw.
Awatar użytkownika
Burdziński_Krzysztof

Sympatyk

W niedzielę byłem w Warszawie. Jeśli chodzi o Kamienicę nr 16 to sie okazuje,że jest jakis nowy własciciel z zagranicy, i wszystkich mieszkańców usunął do lokali zastępczych, także nic nie wiadomo co i jak. Natomiast jeżeli chodzi o Zofię Urbańską- pytałem starszych mieszkańców w tym domu, jednak nic nikt nie pamięta.Także stoję w miejscu z ta sprawą.
Marszycki

Sympatyk

Post autor: Marszycki »

Może Stanislaw/Może to pierwsze małżeństwo?
1 1909 208 Stanisław Urbański Melania Emilia Zaremba Warszawa św. Aleksander [Miejscowość: W-wa św. Aleksander Uwagi: ślub 02.05.1909]

Stefan
Awatar użytkownika
Burdziński_Krzysztof

Sympatyk

PODNOSZĘ
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 17 times

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Może poniżej jest związek z poszukiwanymi?

Piotr Stamirowski ur. 1867-zm.1932
po jego śmierci prowadzi syn Bogdan(Piotr) Stamirowski wraz z matką i ojczymem Urbańskim.
wdowa Władysława Stamirowska wychodzi ponownie za mąż ,za

Antoniego Urbańskiego(bratanek Stamirowskiego)

prowadzą nadal firmę po Szyldem „Stamirowski syn„ ul. 11 Listopada 14,na gdzie mieszkała córka Władysławy Stamirowskiej /Urbańskiej.Lokal ulega spaleniu.
http://gnu.univ.gda.pl/~eros/docs/historiaa.html
http://accrea.nazwa.pl/harmoniapolska/i ... nodebski-2
W czasie II wojny światowej w 1942:
Stamirowski Jerzy i Gabriela mieszkali na ul.Poznańskiej 11,
http://genealogyindexer.org/frame/d668/169/d

Ela
Awatar użytkownika
Burdziński_Krzysztof

Sympatyk

To się zaczyna coś kleić. Przy najblizszej bytności popytam na tej Poznańskiej.
Awatar użytkownika
Burdziński_Krzysztof

Sympatyk

Będąc ostatnio w stolicy udałem się na tą Poznańską 11. Spotkałem jakiegoś starszego mieszkańca, który mieszka tam bardzo długo, jednak nie kojarzy tego nazwiska.
Awatar użytkownika
Burdziński_Krzysztof

Sympatyk

podnoszę
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Coś do tej pory nie ustaliłeś?
Czy to Antoni? Stamirowscy nic nie wiedzą?
Szukałeś aktu ślubu?

"Po śmierci Piotra w 1932 r. zakład obejmują: syn, Bogdan Piotr Stamirowski (mistrz cechowy, specjalista w produkcji stroików), matka Władysława i jej drugi mąż, Antoni Urbański. W czasie wojny w 1939 r. zakład spłonął, firma przeniosła się do budynku przy ul. Nowy Świat 36. W czasie Powstania Warszawskiego zakład zastał zniszczony, a z nim ok. 50 harmonii, kilka fortepianów, plany, rysunki, szkice, narzędzia i materiały. Po wyzwoleniu zakład przeniósł się na ul. 11 Listopada, gdzie mieszkała córka Władysławy Stamirowskiej"
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”