Zakrzówek pow. radomski
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Urszula_Pogoń

- Kontakt:
Zakrzówek pow. radomski
Witam, nie mogę ustalić do jakiej parafii w roku 1846 należał Zakrzówek w pow. radomskim. Bardzo proszę o pomoc. Dziękuję.
- Mirek.Kozak

Zakrzówek pow. radomski
parafia Zakrzów
Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
-
Urszula_Pogoń

- Kontakt:
Zakrzówek pow. radomski
A czy gdzieś są dostępne metryki z tej parafii - rok 1846?
-
Mikolaj_Wilk

Zakrzówek pow. radomski
Parafia Zakrzów, obecnie Zakrzew.
Tu są opublikowane skany ksiąg metrykanych tej parafii:
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... %3D1407440
W genetece trochę zindekowano: http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... t&lang=pol
pozdrawiam,
Mikołaj Wilk
Tu są opublikowane skany ksiąg metrykanych tej parafii:
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... %3D1407440
W genetece trochę zindekowano: http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... t&lang=pol
pozdrawiam,
Mikołaj Wilk
Zakrzówek pow. Radomski
Witam !
Jeżeli chodzi o pow. Radomszczański to 1846 r. wieś Zakrzówek przynależała do parafii św. Lamberta w Radomsku.
Pozdrawiam
Włodek
Jeżeli chodzi o pow. Radomszczański to 1846 r. wieś Zakrzówek przynależała do parafii św. Lamberta w Radomsku.
Pozdrawiam
Włodek
- Mirek.Kozak

Re: Zakrzówek pow. Radomski
Chodzilo o powiat radomski, a nie radomszczanski...wlokar pisze:Witam !
Pozdrawiam
Włodek
Radom - nie Radomsko
- Mirek.Kozak

Widze, ze jestes zorientowana w geografii radomskiej.Beata1977 pisze:Zakrzówek to wies pod Radomiem miedzy Odechowcem a Osuchowem nie mylic z Zakrzewem.
Potwierdzasz wiec, ze w 1846 roku Zakrzowek nalezal do parafii Zakrzew? - wowczas Zakrzow - bo o to pytala Ula?!
-
AlicjaSurmacka

Witam!
Mirku, podejrzewam, ża Włodek umie czytać ze zrozumieniem ale nie dziw się, że chciał pomóc i udzielił odpowiedzi.
Mam przed sobą książkę "Szlachta wylegitymowana w Królestwie Polskim ..." E. Sęczys i przedlądam interesujące mnie nazwiska.
Gdybym nie znała topografii powiatu radomszczańskiego niewiele bym się z tej publikacji dowiedziała; np. pod hasłem Wzdulski jest napisane, że Teodor Wzdulski nabył wsie Zagórze, Goszczowa (w woj. kaliskim) w pow. radomskim, a Sokola Góra i Wielgomłyny w pow. piotrkowskim. Istotnie na początku XIX wieku w księgach metrykalnych Zagórze jest w parafii Chełmo w departamencie kaliskim i błędnie wówczas odmienianym pow. radomskim zamiast radomszczańskim.
I stąd zapewne podpowiedź Włodka bowiem niemal przez cały XIX wiek i początek XX z pominięciem lat 1867 - 1919 kiedy był Noworadomsk w wielu dokumentach jest wymieniany pow. radomski zamiast radomszczański.
Pozdrawiam z deszczowego dzisiaj Radomska
Mirku, podejrzewam, ża Włodek umie czytać ze zrozumieniem ale nie dziw się, że chciał pomóc i udzielił odpowiedzi.
Mam przed sobą książkę "Szlachta wylegitymowana w Królestwie Polskim ..." E. Sęczys i przedlądam interesujące mnie nazwiska.
Gdybym nie znała topografii powiatu radomszczańskiego niewiele bym się z tej publikacji dowiedziała; np. pod hasłem Wzdulski jest napisane, że Teodor Wzdulski nabył wsie Zagórze, Goszczowa (w woj. kaliskim) w pow. radomskim, a Sokola Góra i Wielgomłyny w pow. piotrkowskim. Istotnie na początku XIX wieku w księgach metrykalnych Zagórze jest w parafii Chełmo w departamencie kaliskim i błędnie wówczas odmienianym pow. radomskim zamiast radomszczańskim.
I stąd zapewne podpowiedź Włodka bowiem niemal przez cały XIX wiek i początek XX z pominięciem lat 1867 - 1919 kiedy był Noworadomsk w wielu dokumentach jest wymieniany pow. radomski zamiast radomszczański.
Pozdrawiam z deszczowego dzisiaj Radomska
Mirek.Kozak pisze:Widze, ze jestes zorientowana w geografii radomskiej.Beata1977 pisze:Zakrzówek to wies pod Radomiem miedzy Odechowcem a Osuchowem nie mylic z Zakrzewem.
Potwierdzasz wiec, ze w 1846 roku Zakrzowek nalezal do parafii Zakrzew? - wowczas Zakrzow - bo o to pytala Ula?!
Nie nalezal do parafii Zakrzew tylko do
Parafii Zwiastowania Najświętszej Maryi Panny w Odechowie:))
-
Urszula_Pogoń

- Kontakt: